STUDIU PRIVIND PROTECŢIA ANTISEISMICĂ 205 milioane de euro pentru reducerea riscului seismic

Oleg Cojocaru
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 13 aprilie 2004

Persoanele tinere şi cele cu un grad de educaţie mai scăzut nu acordă o prea mare importanţă siguranţei clădirii în care locuiesc, relevă un studiu realizat de Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic (CNRRS). Deşi cetăţenii con-ştien-tizează riscul la care se expun, doar 60% dintre locatari sînt de acord cu programul de consolidare a imobilelor de locuinţe. Această proporţie ridică mari probleme autorităţilor în domeniul aplicării programelor de reabilitare seismică a fondului locativ.

Isuo Tojo, expert nipon în cadrul CNRRS, susţine că subiecţii intervievaţi au dovedit o remarcabilă cunoaştere a riscului seismic din România şi, în special, din Bucureşti. Totuşi, numărul mare al persoanelor ieşite la pensie, cu venituri limitate, explică tendinţa de împotrivire la contractarea de împrumuturi". Potrivit reglementărilor în vigoare, costul lucrărilor de consolidare trebuie suportat de locatari (în cazul imobilelor proprietate privată), aceştia beneficiind de susţinerea statului sub forma finanţării realizării proiectelor de consolidare.

O altă piedică în derularea programelor de consolidare a imobilelor de locuit o reprezintă, potrivit lui Isuo Tojo, faptul că mulţi subiecţi dau dovadă de o încredere exagerată în lucrările de consolidare sau întărire realizate imediat după cutremurul din 1977.

Studiul efectuat de Centrul Naţional pentru Reducerea Ris-cului Seismic (CNRRS) a vizat locuitorii clădirilor vulnerabile la risc seismic din zona centrală a Bucureştiului. În prezent, în centrul Capitalei, peste 100 imobile de locuit, cu regim de înălţime peste P+4, construite în perioada interbelică se află pe lista clădirilor cu grad I de risc seismic şi care pot să se prăbuşească la un cutremur de 7 grade Richter.

Clădirile de interes public vor beneficia însă de atenţie specială. Executivul a elaborat un proiect de hotărîre privind aprobarea programului "Prevenirea şi Managementul Riscului la Dezastre Naturale, Componenta B: Reducerea Riscului Seis-mic" şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiţii prevăzute în etapa I de implementare a programului.

Proiectul are drept obiectiv reducerea impactului pe plan social, financiar, economic şi asupra mediului pe care l-ar putea avea producerea unor calamităţi naturale şi este finanţat printr-un împrumut în valoare de 150 milioane de dolari de la Banca Mondială. Costul total al proiectului se ridică la circa 205 milioane de dolari, con-ţinînd şi un împrumut nerambursabil de 7 milioane de dolari acordat de Facilitatea Globală de Mediu.

În cadrul componentei B a programului, Ministerul Trans-porturilor Construcţiilor şi Turismului (MTCT) urmează să înceapă lucrări de reducere a vulnerabilităţii în caz de cutremur a unui număr de 84 de construcţii. Construcţiile vizate sînt: clădirile pentru intervenţii în caz de urgenţă şi dezastru (30 obiective), cu o pondere valorică a investiţiilor de 20,06% din totalul proiectului (41 milioane de dolari); Spitale de urgenţă (22 obiective), cu o pondere valorică de 37,08% din proiect (75,8 milioane de dolari); Construcţii în domeniul educaţiei (12 obiective) cu o valoare a lucrărilor de 28 milioane de dolari; Utilităţi de importanţă vitală (14 obiective) - 4,1 milioane de dolari; Clă-diri publice importante (6 obiective) - 42 milioane de dolari.

Construcţiile cuprinse în acest program sînt situate în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dîmboviţa, Dolj, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb