STUDIU: Reinfectarea poate avea simptome mai puternice decât prima contagiere

G.U.
Miscellanea / 8 aprilie 2021

Reinfectarea poate avea simptome mai puternice decât prima contagiere

Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri, notează un studiu al Fundaţiei Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din Brazilia şi America Latină, relatează astăzi EFE, informează Agerpres.

Potrivit acestui studiu, care va fi publicat în mai de revista Emerging Infectious Desease (EID), persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus în formă uşoară şi nu au necesitat spitalizarea, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient, astfel încât cresc posibilităţile de reinfectare, inclusiv cu aceeaşi variantă contractată iniţial.

Studiul relevă că, dacă o persoană se reinfectează cu aceeaşi variantă, acest lucru se produce deoarece "pacientul nu şi-a creat o memorie imunitară". În cazul unei a doua variante, acest lucru se întâmplă deoarece ea "ar scăpa" vigilenţei sistemului imunitar şi nu ar fi recunoscută de memoria generată anterior, fiind relativ diferită.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lui martie 2020 - momentul declanşării pandemiei în Brazilia - şi până la sfârşitul anului trecut. Dintre aceştia, patru au contractat SARS-Cov-2, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeaşi variantă, potrivit Agerpres.

În cele patru cazuri, prima infectare s-a produs cu simptome uşoare, însă la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente şi mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

"Aceste persoane nu au avut o imunitate detectabilă decât după cea de-a doua infectare. Acest lucru ne determină să credem că pentru o parte din populaţie care a contractat o formă uşoară a bolii, nu este suficientă o singură expune la virus, fiind necesară mai mult de una pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate", a explicat Thiago Moreno, cercetător la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Sănătate Fiocruz şi coordonator al studiului.

Deşi până acum a fost studiată posibilitatea contagierii de două ori cu SARS-CoV-2, Moreno nu a eliminat posibilitatea şi unei a treia contagieri.

"Nu ştim cât durează imunitatea post-COVID-19. O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite" a coronavirusului, a precizat expertul brazilian.

La studiu au participat cercetători de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (UFRJ), de la Institutul de Educaţie şi Cercetrae D'Or (Idor) şi de la compania chineză MGI Tech Co.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb