STUDIU ROLAND BERGER:  Profitabilitatea sistemului bancar românesc arată primele semne de revenire

G.S.
Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2014

Profitabilitatea sistemului bancar din ţara noastră începe să arate primele semne de revenire, iar tendinţa este estimată să continue, se arată într-un studiu Roland Berger Strategy Consultants.

"Pe fondul dependenţei puternice a băncilor din România de veniturile din dobânzi, încetinirea activităţii de creditare a avut un impact profund negativ asupra venitului net bancar (VNB - calculat ca sumă dintre veniturile nete din dobânzi, veniturile nete din comisioane şi speze şi veniturile nete din tranzacţionare / alte venituri operaţionale)", potrivit sursei citate. Respondenţii din România sunt de părere însă că acesta îşi va reveni pe termen mediu, 70% dintre ei anticipând creşteri de până la 2% pe an în următorii 3 ani. Spre comparaţie, în regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), aşteptările sunt oarecum mai modeste, cu rate anuale de creştere uşor negative, în special induse de perspectivele pesimiste din Ungaria şi Slovacia, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Pe segmentul de retail, volumul de credite a scăzut pe fondul politicilor de risc mai conservatoare ale băncilor şi al apetitului scăzut al populaţiei pentru noi împrumuturi, conform studiului citat. De cealaltă parte însă, tendinţa populaţiei de a economisi s-a păstrat în timpul crizei, concretizându-se într-o creştere uşoară, dar constantă a depozitelor populaţiei.

În ceea ce priveşte aşteptările pentru viitor, băncile din România anticipează în continuare un volum al depozitelor în creştere, cu semnale mixte însă pe partea de creditare, arată Roland Berger. Ratele de creştere aşteptate pentru depozite se îndreaptă spre 5% pe an şi chiar mai mult, menţinându-se aşadar ritmul anual de creştere de aproximativ 7%, din ultimii ani. "Referindu-se însă la evoluţia volumelor de credit, bancherii nu par să ajungă la un consens, părerile fiind foarte împărţite între creşteri de până la 5% şi scăderi de acelaţi nivel", mai arată studiul.

"Pe măsură ce marjele de dobânzi se aşteaptă să se diminueze (67% dintre respondenţii din România), managerii sunt totuşi încrezători ca veniturile din speze şi comisioane vor echilibra VNB. Astfel, 88% dintre participanţii se aşteaptă ca aceste venituri să crească. Având în vedere că la momentul actual ponderea lor în total VNB (de sub 20%) este încă sub nivelurile din ECE (cu aproximativ 5 puncte procentuale), aceste creşteri par cu atât mai probabile", se mai arată în comunicat.

Studiul Roland Berger mai susţine că în ceea ce priveşte măsurile de eficientizare operaţională, peste 80% dintre managerii din România au indicat simplificarea/automatizarea proceselor precum şi consolidarea organizaţională ca principalele măsuri anticipate. Pe de altă parte, externalizarea/ de-localizarea activităţii sau partajarea platformelor cu alte bănci nu sunt considerate priorităţi pe termen scurt şi mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb