STUDIU România, locul 23 în UE în privinţa capacităţii de producţie în eolian

F. A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 12 iulie 2010

România se afla, la sfârşitul anului 2009, pe locul 23 din 27 în rândul statelor din Uniunea Europeană, în privinţa capacităţii de producţie a energiei eoliene, cu un total de 14 MW, în creştere cu trei MW faţă de anul anterior, arată un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene (EWEA), citat de Agerpres.

După ce în perioada anilor 1998 - 2002 capacitatea în eolian a României era zero, primul MW instalat a fost consemnat în 2003. Ulterior, instalaţiile eoliene s-au înmulţit astfel încât la finele anului 2009, întreaga capacitate din acest sector energetic a ajuns la 14 MW.

În clasamentul EWEA, în 2009, supremaţia era deţinută de Germania, cu 25.777 MW, urmată de Spania cu 19.149 MW şi de Italia, la distanţă considerabilă, cu 4.850 MW.

În urma României s-au clasat state, precum: Slovacia - cu o capacitate de producţie în eolian de 3 MW, Slovenia, Malta, Cipru - cu nicio capacitate instalată în eolian. Pe de altă parte, Bulgaria ocupă locul 17 în acelaşi top, cu o putere instalată de 177 MW.

Potrivit studiului citat, la nivelul UE-27, era instalată, în decembrie 2009, o capacitate în eolian de 74.767 MW.

Pe parcursul anului trecut, în statele UE s-au investit 13 miliarde de euro în parcuri eoliene şi s-au instalat peste 10.000 MW, echivalentul a 15 reactoare de la Cernavodă.

La nivelul României, CEZ Group construieşte, în zona Dobrogea, judeţul Constanţa, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalată de 600 MW, aproximativ dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW).

Construcţia parcului amplasat la nord de Constanţa se des­făşoară în două etape - prima, la Fântânele, iar a doua la Cogealac, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW şi a devenit operaţională.

Din totalul de 139 de turbine de la Fântânele, 114 sunt deja instalate, iar capacitatea de producţie echivalentă necesarului de energie pentru circa 700.000 de gospodării va fi cea mai mare investiţie terestră de acest gen din Europa.

Compania CEZ a asigurat finanţarea proiectului, în timp ce asistenţa în construcţie şi echipamentul au fost furnizate de către EnergoBit, Viarom, GE Wind Energy, Areva şi Emon.

La începutul lunii iulie, cehii de la CEZ au anunţat demararea lucrărilor la parcul eolian de la Cogealac /sud-estul României, după ce au finalizat instalarea de turbine eoliene în parcul de la Fântânele, din aceeaşi zonă.

În total, investiţia din cele două loalităţi se va ridica la 1,1 miliarde euro, la finalul lucrărilor urmând să fie montate în total 240 de turbine eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW, aproape cât un reactor nuclear al centralei de la Cernavodă (sud-est).

Pe lângă proiectul eolian de 1,1 miliarde de euro de la Fântânele şi Cogealac, CEZ mai are în plan construirea unei centrale pe gaze de 400 MW la Galaţi (est) în parteneriat cu statul român reprezentat de compania Termoelectrica.

De asemenea, CEZ intenţionează să se implice în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, proiect evaluat la patru miliarde euro, fiind în aşteptarea unui semnal pentru demararea procedurilor legale din partea autorităţilor române.

Şi OMV Petrom a anunţat, în această primăvară, că intră în domeniul producerii de energie eoliană, prin cumpărarea firmei Wind Power Park, planificând investiţii de 100 milioane euro, sumă care include preţul de achiziţie şi dezvoltarea parcului eolian.

Wind Power Park deţine în Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene, cu o capacitate proiectată de 45 MW. Petrom va începe construcţia centralei electrice eoliene în acest an şi ar putea să intre în producţie la jumătatea anului 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb