Peste 68% dintre români consideră important ca produsele cumpărate să nu conţină aditivi alimentari, conform unui studiu realizat de Scandia Sibiu pe tema obiceiurilor alimentare.
Potrivit unui comunicat de presă, studiul arată că 7 din 10 români citesc etichetele atunci când cumpără un produs nou lansat pentru piaţă. Printre informaţiile verificate pe etichetă pe primul loc se află numărul de calorii, urmat de aportul nutritiv, dar şi beneficiile pentru sănătate.
"Mai mult de jumătate din românii intervievaţi sunt foarte preocupaţi de existenţa aditivilor alimentari în produsele existente la rafturi. La nivelul populaţiei studiate nu este clară distincţia între aditivii naturali, fără efecte negative asupra sănătăţii şi cei artificiali, nerecomandaţi pentru o alimentaţie echilibrată. În consecinţă, 3 din 10 orăşeni sunt de părere că toate E-urile dăunează grav sănătăţii în timp ce 4 din 10 orăşeni înţeleg că există aditivi alimentari fără efecte negative asupra sănătăţii", se mai arată în comunicat.
Conform studiului, persoanele din mediul urban dezaprobă adăugarea aditivilor pentru culoare sau aroma mai placute ori pentru a menţine prospeţimea produsului, dar tind să fie mai indulgenţi cu aditivii adăugaţi pentru a reduce numărul de bacterii dăunătoare din alimente. Astfel, 50% dintre aceştia afirmă că adăugarea aditivilor pentru a reduce numărul de bacterii dăunătoare din anumite produse este un lucru bun în timp ce aproximativ trei sferturi resping includerea aditivilor pentru un aspect mai plăcut (78%) sau pentru potenţarea aromei (74%).
1. EI SI?
(mesaj trimis de Theodor în data de 13.08.2013, 18:38)
In tarile civilizate,asemenea concluzii sunt urmate de reglementari care sa oblige producatorii de alimente sa reduca concentratiile de aditivi artificiali,daunatori sanatatii.
Nu este cazul Romaniei,care nu are laboratoare care sa determine nivelul concentratiei aditivilor,si nici strategii care sa faciliteze aparitia acestor laboratoare.