Femeile diagnosticate cu celule precanceroase pe colul uterin ar putea beneficia de protecţia oferită de vaccinul anti-HPV, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă care au analizat 18 cercetări anterioare pe această temă, relatează astăzi dpa, conform Agerpres.
Studiul a apărut în revista medicală BMJ publicată de Asociaţia Medicală Britanică (BMA).
Fetele şi băieţii cu vârste de 12 şi 13 ani pot primi în mod obişnuit în cadrul programelor de prevenţie vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV), care ajută la prevenirea cancerelor cauzate de acest virus, inclusiv a cancerului de col uterin, anal şi unele cancere de cap şi de gât.
Vaccinul a fost introdus în 2008, iar persoanele care aveau peste 13 ani înainte de această dată nu primesc în mod obişnuit acest vaccin.
Însă un nou studiu sugerează că femeile care au fost depistate cu celule precanceroase pe colul uterin ar putea beneficia dacă se vaccinează anti-HPV.
Odată ce o femeie este identificată ca având celule precanceroase de grad înalt pe colul uterin ea are un risc de-a lungul vieţii de a dezvolta cancer de col uterin.
Potrivit studiului, s-a sugerat că acest vaccin ar putea opri reapariţia leziunilor, precum şi protejarea împotriva altor tipuri de cancer cauzate de HPV.
Rezultatele studiului au arătat că riscul de reapariţie a "bolii pre-invazive de risc înalt" a fost redus cu 57% la persoanele care au fost vaccinate în plus faţă de tratamentul chirurgical pentru leziunile cervicale, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate.
Descoperirile au fost mai relevante în rândul femeilor purtătoare ale tulpinilor de virus cel mai adesea asociate cu riscul de cancer de col uterin.
Cu toate acestea, autorii studiului au atras atenţia că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.
"Vaccinarea anti-HPV împreună cu excizia locală... poate contribui la reducerea riscului de recidivă a bolii pre-invazive de risc înalt", au scris autorii.
"Studii mai ample, controlate sunt necesare pentru a stabili eficacitatea vaccinării anti-HPV la momentul tratamentului chirurgical al bolii cervicale pre-invazive", au mai spus ei.