Două familii din trei din mediul rural îşi tratează copiii acasă, fără medic, iar, dintre aceştia, doar jumătate îşi pot continua studiile la liceu, arată un studiu al World Vision Romania, trimis astăzi redacţiei.
Rata mortalităţii infantile în 2012 a fost aproape dublă în mediul rural (11,8%) faţă de cel urban(6,6%). În privinţa accesului la educaţie, datele arată că numai 77,9% dintre copiii din mediul rural termină gimnaziul şi unul din doi copii de la ţară nu îşi poate continua studiile la liceu.
În lipsa unei protecţii sociale eficiente, mulţi dintre copiii de la sate sunt expuşi riscului de a moşteni inegalităţi şi de a acumula dezavantaje multiple, aspecte care se reflectă în mod negativ asupra viitorului lor. Conform datelor statistice, există un decalaj semnificativ între mediul urban şi cel rural, numărul de persoane aflate sub pragul săraciei fiind de şase ori mai mare în rural faţă de urban, în condiţiile în care 47,2% din populaţia României trăieşte la ţară. Totodată, mai mult de jumătate dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (52,2% în 2011), cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
În ceea ce priveşte sănătatea copiilor din mediul rural, nivel socio-economic scăzut creşte riscul de deficienţe nutriţionale şi îmbolnăviri frecvente. Astfel, rata mortalităţii infantile în 2012 este aproape dublă în mediul rural faţă de urban: 11,8% faţă de 6,6%. De exemplu, la nivelul Judeţului Dolj, unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, 40% dintre decesele infantile puteau fi evitate. În ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale, datele arată că aproape două treimi dintre familiile din mediul rural îşi tratează copiii bolnavi acasă, fără medic, iar, dintre cei care merg la medic, 2/3 îşi duc copiii în cel mai apropiat oraş şi doar 1/3 la medicul din sat. În plus, datele arată că 70% dintre copiii de 1-3 ani din România mănâncă alimente nepotrivite vârstei lor (cârnaţi, mezeluri, prăjeli, zahăr, sucuri acidulate).
În privinţa accesului la educaţie, statisticile arată că numai 77,9% dintre copiii din mediul rural termină gimnaziul, abandonul şcolar în cazul elevilor din mediul rural păstrând valori semnificativ mai mari decât în mediul urban(1,6 -1,7%, faţă de 1,1%-1,2%), mai ales către clasele de final (a VII-a şi a VIII-a). Doljul rămâne judeţul cu cel mai mare risc de abandon şcolar, fenomenul crescând alarmant în ultimii patru ani. Astfel, în 2008, 1.320 de elevi au renunţat să mai frecventeze cursurile. În prezent, se înregistrează 2.066 de astfel de cazuri. Un sfert dintre copii renunţă la şcoală din cauza sărăciei şi a rezultatelor proaste la învăţătură. Aproximativ 20% dintre elevii săraci din mediul rural consideră că sunt trataţi la şcoală mai rău decât alţi colegi, un criteriu important al aprecierii subiective a copiilor fiind nivelul de dotare al gospodăriei din care provin.
World Vision este o organizaţie creştină ce desfăşoară programe umanitare şi de dezvoltare comunitară, în special pentru copii, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, cu precădere în mediul rural. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 23 de ani de prezenţă în România, World Vision a derulat programe pentru peste 350.000 de copii şi adulti, în 394 de comunităţi din opt judeţe. Organizaţia se concentrează pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin.