Statele Unite denunţă ferm blocarea de către Rusia a unei prelungiri anuale a Misiunii de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), după opt ani de mandat, care expiră joi, informează news.ro.
"Este profund regretabil faptul că Rusia a blocat consensul uneiprelungiri a mandatului Misiunii Speciale de Observare în Ucraina", denunţă ambasadorul american Michael Carpenter în Consiliul Permanent.
"Acest lucru este iresponsabil şi nejustificat", denunţă el, potrivit unei transcrieri a unui discurs pe care l-a susţinut, publicat joi pe site-ul reprezentanţei diplomatice americane la OSCE.
OSCE - luată prin surprindere de invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie - a evacuat în zilele următoare sute de observatori provenind din zece ţări, care monitorizau un armistiţiu, datând din 2014, între Ucraina şi separatişti proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk în Donbas (est).
Singura instanţă internţaională care documenta situaţia pe teren, misiunea spera să se întoarcă în Ucraina imediat ce securitatea personalului era garantată.
Moscova şi-a dat unda verde unei desfăşurări în cadrul unor acorduri de pace din 2014, validate de ONU.
Doi observatori OSCE au fost ucişi în cadrul acestei operaţuni.
Americanul Joseph Stone a fost ucis într-o explozie în 2017, iar ucraineanca Marina Fenina a fost ucisă în bombardamente la Harkov, la 1 martie.
OSCE are sediul la Viena, în Austria, şi a fost înfiinţată în 1975, în toiul Războiului Rece, cu scopu de a favoriza dialogul între Est şi Vest.
În prezent, din Organizaţie fac parte 57 de state - inclusiv state membre NATO, cât şi ţări de pe "orbita" rusă.
Spre deosebire de negocierile de la Minsk, din 2014, OSCE nu ia parte la negocierile care au loc între Rusia şi Ucraina, în prezent, sub egida Turciei.