SUA ar vrea ca Ungaria să amâne negocierile cu Rusia pentru gazoductul South Stream

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 septembrie 2008

Ambasadorul Statelor Unite la Budapes­ta, April Foley, consideră că Ungaria ar trebui să se gândească la posibilitatea amânării negocierilor cu Rusia în privinţa gazoductului South Stream, întrucât proiectul Nabucco reprezintă adevărata diversificare a surselor energetice. April Foley a afirmat că şi pentru Ungaria proiectul Nabucco ar reprezenta o adevărată diversificare şi, tocmai de aceea, este mult mai important decât South Stream, informează RADOR, care citează o cores­pondenţă a Radio România Actualităţi.

Potrivit NewsIn, secretarul de stat în Ministerul ungar al Dezvoltării Naţionale şi Economiei, Abel Garambhegyi, a declarat, însă, că Ungaria nu îşi va sus­penda negocierile privind South Stream, deoarece nu există argumente raţionale pentru acest lucru. Oficialul a precizat că pentru Ungaria sunt importante ambele proiecte. Budapesta, a spus el, face tot posibilul pentru ca Nabucco să se realizeze, dar la nivelul Uniunii Europene nu se face nimic în această privinţă, s-a plâns secretarul de stat.

În ultimele sale luni ca preşedinte, Vladimir Putin a iniţiat un demers diplomatic în sprijinul conductei propuse de Kremlin, South Stream. Moscova a reuşit să obţină susţinerea unor foşti sateliţi din Europa de Est prin care ar urma să treacă gazoductul incluzând în proiect Bulgaria şi Ungaria, ţări membre UE care se înscriseseră iniţial pentru proiectul rival Nabucco. Invazia rusă din Georgia a consolidat dorinţa Europei de a evita o dependenţă energetică prea mare de Moscova, dar reţinerea de care dau dovadă ţările UE în a plăti pentru soluţii alternative şi politicile lor necoordonate vor duce, probabil, la o creştere a dependenţei, sunt de părere analiştii.

UE susţine proiectul Nabucco, o conductă ce va transporta gaz din Azerbaidjan şi din Asia Centrală prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Viitorul acestui proiect pare, însă, şi mai nesigur, în condiţiile în care agresiunea rusă din Georgia a demonstrat vulnerabilitatea oleoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan şi a gazoductului Baku-Tbilisi-Erzerum. Poziţia de negociere a consorţiului pentru Nabucco este ameninţată de Gazprom, care a oferit de curând producătorilor din Azerbaidjan şi Asia Centrală să le cumpere gazul la preţul pieţei.

În 2006, SUA au decis să sprijine proiectul european, iar Matt Bryza, adjunctul subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a fost desemnat să conducă acest demers. Oficialul american a identificat Azerbaidjanul ca fiind sursa principală de gaz pentru Nabucco şi a început să-l curteze pe Ilham Aliev, autoritarul preşedinte al ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb