SUA AU RELAŢII TENSIONATE CU ANKARA ŞI MOSCOVA Rubla şi lira turcească, în declin puternic

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2018

Rubla şi lira turcească, în declin puternic

Rubla rusească şi lira turcească s-au depreciat semnificativ ieri, pe pieţele externe, după ce Statele Unite ale Americii au anunţat noi măsuri împotriva celor două ţări.

Lira turcească a coborât cu peste 3%, ajungând la un nou minim istoric de 5,44 lire/dolar. De la începutul anului, moneda Turciei a pierdut aproximativ 43%, conform Financial Times.

Tot ieri, rubla a scăzut cu 1%, fiind cotată la 66,24 unităţi/dolar - cel mai redus curs din noiembrie 2016 până acum. Această scădere a venit după ce, miercuri, rubla s-a depreciat cu 3% raportat la dolar. De la începutul anului curent, rubla a pierdut 15% faţă de moneda SUA, în condiţiile în care, în 6 aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficialităţi din Rusia.

Ieri, SUA au informat că vor impune noi sancţiuni Rusiei la finele lunii august, după ce au stabilit că Moscova a folosit o substanţă neurotoxică împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie. Ca răspuns, Maria Zaharova, ministrul rus de Externe, a declarat că autorităţile din Rusia au început să lucreze la măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, respectiv că nu există nicio dovadă că Rusia ar fi vinovată de atacul neurotoxic.

În cazul lirei turceşti, declinul a venit după ce un înalt oficial de la Ankara a fost primit miercuri la Departamentul de Stat din Washington, în încercarea de a rezolva criza diplomatică dintre cele două ţări, apărută după detenţia pastorului american Andrew Brunson în Turcia. Departamentul de Stat a informat doar că cei doi "au discutat despre o serie de probleme bilaterale, inclusiv cea privind pastorul Brunson".

Întâlnirea a avut loc după ce, săptămâna trecută, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a reacţionat prin măsuri similare.

Dinamica lirei a fost influenţată şi de unele date care arată că economia Turciei dă semne de supraîncălzire, inflaţia urcând la aproape 15%. În situaţia dată, unii analiştii sunt de părere că Turcia ar trebui să apeleze la ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) sau la altă susţinere externă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E clae ca SUA, prin intermediari (banci si/sau fonduri de invvestitii, etc) au procedat la atacuri speculative asupra lirei turcesti pentru a determina Ankara cu perspectiva destabilizarii economice si politice sa danseze dupa cum ii canta. Dar daca Turcia face rost de dolari din lichidarea activelor americane detinute de banca centrala sau/si de la chinezi sau altii si stabilizeaza cursul pe la 2,5-3 lire/$ castigurile spotentiale ale speculatorilor se transforma peste noapte in pierderi masive.

    Erdogan ii lasa pe tampiti sa urce cursul cat mai sus, iar cand trendul va obosi va interveni si va corecta cursul lirei in viitorul apropiat cu 5-7%

    1. Au mai fost deștepți ca el în istoria Turciei și în cele două falimente când dacă nu trimiteau americanii fmi-ul erau varza acum ,deci Erdogan se da cocos dar în curând va trece la statutul de"gaina"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb