Statele Unite vor începe imediat negocierile cu Uniunea Europeană pentru acorduri referitoare la produse agricole şi în domeniul energiei, a declarat consilierul economic şef al preşedintelui Donald Trump, Larry Kudlow, care a promis duminică un acord real pentru vânzarea unei cantităţi mai mari de soia, carne de vită şi gaze naturale lichefiate în statele europene, relatează MarketWatch, potrivit news.ro.
Kudlow a spus că va participa şi el la negocierile care vor fi conduse de reprezentantul pentru Comerţ Robert Lighthizer.
"Vom începe imediat. Vom stabili un proces etapizat pentru a analiza toate domeniile", a arătat Kudlow în timpul unui interviu acordat emisiunii la postul de televiziune CBC.
Kudlow a subliniat că discuţii ample referitoare la agricultură vor face parte din convorbirile bilaterale, el menţionând o diferenţă de poziţie faţă de Bruxelles, care s-a angajat să nu includă sectorul în negocieri.
• Secretarul Trezoreriei: SUA vor avea o creştere economică anuală de cel puţin 3%, în următorii patru-cinci ani
Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi-a exprimat convingerea că ritmul rapid de creştere a economiei SUA înregistrat în trimestrul doi din 2018 va persista în următorii ani, transmit DPA şi Reuters.
"Nu cred că este un fenomen care să ţină un an sau doi. Cu siguranţă suntem într-o perioadă de patru-cinci ani de creştere susţinută, de cel puţin 3%", a afirmat recent Mnuchin într-un interviu acordat Fox News, potrivit Agerpres.
Declaraţia sa vine după ce, vineri, autorităţile de la Washington au anunţat că economia americană a înregistrat în trimestrul doi din 2018 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorării cheltuielilor de consum şi al accelerării livrărilor de boabe de soia către China înaintea intrării în vigoare a tarifelor vamale.
În prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.
Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4,1% în trimestrul doi din 2018, faţă de un avans de 2,2% în precedentele trei luni şi în linie cu estimările analiştilor. Este cea mai solidă performanţă din trimestrul trei din 2014 până în prezent.
Dar, economiştii avertizează că ritmul de creştere ar putea încetini deoarece livrările de soia vor scădea probabil în următoarele trimestre, iar măsurile de relaxare fiscală îşi reduc efectele în 2019. De asemenea, avansul înregistrat în trimestrul doi din 2018 nu reflectă potenţialele pagube provocate de războiul comercial cu UE, Canada, Mexic şi China, susţin economiştii.
În pofida acestor dubii, Mnuchin şi-a exprimat încrederea că agenda preşedintelui Trump, inclusiv reformele în domeniul taxelor, comerţului şi reglementările, vor continua să stimuleze expansiunea economiei americane.
"Suntem extrem de concentraţi pe creşterea economică susţinută pe termen lung, pe care o vom realiza datorită planurilor noastre", a spus secretarul american al Trezoreriei.
În primul semestru din 2018, economia americană a crescut cu 3,1%, astfel încât obiectivul administraţiei Trump de a înregistra un avans anual de 3% poate fi realizat.