Statele Unite şi majoritatea naţiunilor din Uniunea Europeană vor boicota ceremonia de la Kremlin de depunere a jurământului de învestitură a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de şase ani în funcţia de preşedinte, marţi, însă se aşteaptă ca Franţa şi alte câteva state UE să trimită un emisar, în pofida unui apel din partea Kievului, informează news.ro.
Răspunsul diplomatic diferit al puterilor occidentale a subliniat diferenţele privind modul în care trebuie tratat liderul rus la mai mult de doi ani după ce acesta a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei.
"Nu, nu vom avea un reprezentant la învestirea sa", a declarat Matthew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. "Cu siguranţă nu am considerat că acele alegeri au fost libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua în această calitate."
Marea Britanie şi Canada au declarat că nu vor trimite pe nimeni pentru a participa la ceremonie, care are loc la o zi după ce Rusia a anunţat luni că va organiza exerciţii cu arme nucleare tactice, despre care a spus că speră să calmeze "capetele înfierbântate" din Occident.
Putin a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale din martie, la doar câteva săptămâni după ce cel mai proeminent adversar al său, Alexei Navalny, a murit în închisoare. Guvernele occidentale au condamnat realegerile ca fiind nedrepte şi nedemocratice.
"Ucraina nu vede niciun temei legal pentru a-l recunoaşte ca preşedinte ales în mod democratic şi legitim al Federaţiei Ruse", a afirmat Ministerul ucrainean de Externe într-o declaraţie.
Ceremonia de depunere a jurământului de marţi a urmărit, potrivit acesteia, să creeze "iluzia legalităţii pentru rămânerea aproape pe viaţă la putere a unei persoane care a transformat Federaţia Rusă într-un stat agresor şi regimul de guvernământ într-o dictatură".
Un oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat că şefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova au fost invitaţi să participe la învestirea lui Putin, a relatat agenţia de presă Interfax.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 09:11)
Face exercitii cu arme nucleare la inaugurarea lui.. pfff, am vazut niste filmulete cu rachete rusesti ce au cazut inapoi pe soldati dupa "lansare" . Hai Doamne ajuta!
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.05.2024, 09:35)
Numai președinți unul și unul.
Un fel de "râde ciob de oală spartă".
Biden - of, ce dor, ce chin, ce jale;
Macron - cu frumușelul lui prim-ministru Batal sau cum îl cheamă;
Zele - apărătorul creștinătății europene în fața hoardelor rusești păgâne :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 09:55)
Tot mult mai bine decat un psihopat nebun care a omorat deja sute de mii de oameni, atat rusi , cat si ucrainieni.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 23:00)
Ce e bine ma ca SUA este condusa de un se.nil. Penibil.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 14:45)
cum au fost ele in Rusia au fost alegeri. In ucraina au fost amanate pana la o data ulterioara :)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 14:47)
SI in Romania erau alegeri pe vremea lui ceasca.
3.2. :) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.05.2024, 16:11)
La intrarea în centrele de votare din Zeleland e afișat cu litere de-o șchioapă: Închis pentru inventar. Semnat Zele șef de Aprozar.
Asta până ii spun cei care îl susțin: La loc comanda. Deschide urnele.
Expiratul Zele e conștient că în cazul unor alegeri va pierde titlul de cneaz și va trebui să plece în țările calde.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 16:42)
Nu mai candideaza, a declarat de o mie de ori, dar trolii rusi se fac ca nu vad. Cand se retrag rusii sau cand sunt trimisi acasa cu forta, se ridica starea de razboi si legea martiala si se organizeaza alegeri! Si e absolut normal sa nu se schimbe conducerea atat timp cat tara e in razboi.
3.4. Mda (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.05.2024, 17:01)
Nu mai candidează că e micul dictator prin legea marțiala. Rolul lui de guvernator al unei țări scoase de vreo 10 ani la mezat se va încheia la momentul în care cei care l-au susținut nu vor mai avea profit.
Cum crezi că își vor recupera fondurile de investiții americane banii? Au cumpărat și datoriile Ucrainei înainte de război.
Te las să ghicești.
Restul e vrăjeală.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 18:32)
mandatul lui zelensky a expirat de mai mult de 6 luni, trebuiau organizate alegeri prezidentiale, evident in zonele controlate de ucraina. Nu a permis acest lucru.
In Romania s-a schimbat conducerea de cateva ori in timpul celui de al doilea razboi mondial.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2024, 23:02)
Ceausescu a fost copil mic pe langa astea. Votezi altceva si iasa tot aceeasi gasca.