Ratele de mortalitate în spitalele din Statele Unite sunt mai mici în timpul săptămânilor când inspectorii apar neanunţat, decât în alte perioade ale anului, sugerează un studiu recent, citat de Reuters.
Cercetătorii au analizat datele de mortalitate pentru 1.984 de spitale la nivel naţional, din 2008 până în 2012. În timpul inspecţiilor surpriză, 7,03% dintre pacienţi au murit în decurs de 30 de zile de la internare, a constatat studiul. În alte perioade, rata de mortalitate în primele 30 de zile de spitalizare a fost de 7,21%.
Diferenţa a fost mai pronunţată la mari spitale universitare, unde mortalitatea a scăzut la 5,93% în timpul săptămânilor de inspecţie de la 6,41% în alte perioade.
''Descoperirile noastre sunt surprinzătoare, deoarece pun în evidenţă modul în care a crescut concentrarea, atenţia şi conştientizarea; toate acestea se întâmplă atunci când oamenii sunt monitorizaţi şi ar putea conduce la îmbunătăţiri măsurabile în starea pacienţilor'', a spus autorul principal al studiului dr. Anupam Jena, cercetător privind politica de sănătate la Harvard T. H. Chan School of Public Health din Boston, citat de Agerpres.
Studiul s-a axat pe inspecţii efectuate de către Joint Commision, un grup non-profit independent care evaluează spitalele cel puţin o dată la trei ani pentru a vedea cât de bine sunt urmate liniile directoare de siguranţă pentru pacienţi, concepute pentru a evita decese ce pot fi prevenite, infecţii şi erori, cum ar fi cele de medicaţie. Spitalele muncesc de obicei din greu în timpul inspecţiilor pentru a se asigura că trec cu bine de ele. Eşecurile, care sunt rare, pot duce la oprirea plăţilor de la Medicare şi Medicaid, care asigură adesea cel puţin jumătate din veniturile spitalelor.
Jena şi colegii săi au analizat date referitoare la pacienţii asiguraţi de Medicare, programul de sănătate din SUA pentru persoanele în vârstă. Studiul a inclus 244.787 de pacienţi internaţi în timpul săptămânilor de inspecţie şi alţi 1.462.339 de pacienţi internaţi în cele trei săptămâni dinainte şi de după perioadele de inspecţie.
Pacienţii aveau în mod tipic vârsta de aproximativ 73 de ani şi aproximativ 56% erau femei. Mulţi dintre aveau probleme de sănătate cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă, colesterol crescut sau diabet.
Cercetătorii nu au găsit diferenţe semnificative în ceea ce priveşte durata de spitalizare, numărul pacienţilor internaţi, raţiunile de diagnostic, caracteristicile pacienţilor sau procedurilor efectuate, în funcţie de faptul dacă era sau nu o săptămână de inspecţie.
Cu toate acestea, în toate spitalele, cercetătorii au calculat că a existat o scădere cu 1,5% a mortalităţii în timpul săptămânilor de inspecţie. Pentru mari spitale universitare, cercetătorii au constatat o scădere a deceselor la 5,9% în timpul perioadelor de inspecţie.
Marile spitale universitare au primit pentru internare o medie de 900.000 de pacienţi Medicare pe an în timpul perioadei de studiu, scriu cercetătorii în JAMA Internal Medicine la 20 martie.
Reducerea absolută a ratelor de mortalitate cu 0,39% într-o perioadă de 30 de zile de spitalizare în timpul săptămânilor de control la marile spitale universitare sugerează poate fi loc de mai bine în ceea ce priveşte îmbunătăţirea actului medical pe tot parcursul anului, a spus Jena.
''Aproape 3.600 de decese ar putea fi evitate în fiecare an, sau zece decese pe zi, dacă modelele de îngrijire care sunt observate în timpul săptămânilor de inspecţie în spital ar fi aceleaşi pe tot parcursul anului'', a adăugat cercetătoarea.
Este posibil ca, în timpul perioadelor de inspecţie, medicii şi asistentele să acorde o atenţie mai mare unor lucruri pe care inspectorii le verifică, precum spălarea mâinilor pentru a preveni răspândirea infecţiilor. Dar nu au existat mai puţine infecţii sau evenimente de siguranţă adverse în timpul săptămânilor de inspecţie decât în alte momente, a spus Jena.
O altă posibilitate este că schimbările în modul în care medicii şi asistentele medicale pun diagnostice şi iau decizii de tratament în timpul săptămânilor de inspecţie ar putea duce la rezultate mai bune.
O limită a studiului este că cercetătorii nu au fost în măsură să identifice exact ce ar fi putut determina ratele de mortalitate mai mici în timpul perioadelor de inspecţie.
''O reducere modestă a mortalităţii este cu siguranţă un lucru pozitiv'', a declarat Vineet Arora, cercetător la Universitatea de Medicină din Chicago, care nu a fost implicată în studiu.
''Această cercetare subliniază faptul că există un potenţial să aflăm ce se întâmplă în timpul acestor săptămâni, care se asociază cu rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor'', a adăugat Arora. ''Întrebarea este dacă acest lucru se datorează unui efort concertat din partea spitalelor de a urma practici sigure sau dacă se întâmplă altceva''.