Substitute ariadnice pentru labirintul 2021

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 6 ianuarie 2021

Cornel Codiţă

Criză

Oriunde o să vă întoarceţi şi oriunde o să vă tot impingă valurile furtunilor din viaţa dumneavoastră, de un lucru trebuie să rămîneţi încredinţaţi: mai devreme sau mai tîrziu, dacă nu azi, mîine, daţi peste o criză. Alta decît cea care vă bîntuie interior, desigur. De regulă, una mare şi aproape insolubilă. E ca şi cum oceanul în care plutim, duşi de valurile vieţii, ar fi încojurat de un uriaş tărîm solid, un megacontinent fără fisură ca un zid de cetate fără porţi, numit criză. În orice direcţie am lua-o, ne ciocnim de el. Tot ceea ce avem de făcut, eventual, este să ne alegem portul care ni se pare mai potrivit, ori mai atrăgător, în care să poposim şi de unde să admirăm mai de aproape frumuseţile sălbaticului peisaj. Unii preferă criza economică, alţii criza pandemică. Unii criza de mediu, alţii criza provocată de pandemizarea sărăciei, chiar şi în societăţile cele mai prospere. Unii vor să viziteze fiordurile crizelor internaţionale, alţii pe cele ale crizelor politice locale, din America, din Marea Britanie, din Franţa, România etc. Nu există punct pe hartă fără să fie marcat de o criză politică locală. În sfîrşit, unii vor vizita ţinuturile crizei culturii, în timp ce alţii vor admira culorile în plină developare ale crizei financiare, ori ale crizei democraţiei, artei sau ştiinţei. Enumerarea este inevitabil incompletă, astfel încît suficient este să desemnaţi un domeniu al vieţii şi activităţii sociale, interne sau internaţionale şi, automat, aţi şi pus deja degetul pe rană, adică pe o criză. Şansa ca vreuna dintre aceste crize să fie rezolvată în cursul anului 2021 este nulă, aşa că nu trebuie să vă fie frică de necunoscut.

Pandemie

Dacă anul 2020 a fost unul al uceniciei, abia am învăţat împreună cu OMS şi autorităţile locale cînd şi cum se declanşează, se propagă, se măsluieşte şi se scapă de sub control o pandemie, anul 2021 are toate şansele să ne propulseze la rang de experţi. Despre covid, deja, vorbesc competent şi copiii, evident informaţi de discuţiile aplicate ale părinţilor, educatorilor şi altor categorii de oameni maturi care îi înconjoară şi nu mai găsesc alt subiect de conversaţie, controversă, contrazicere, educaţie a generaţiei de mîine sau de ciondăneală decît coronavirusul. Nu inventez nimic!

Ana, nepoata mea de vreo cinci ani şi un pic, pe cînd stăteam împreună într-un balansoar şi admiram peisajul unui parc împodobit cu lucrări în arta sticlei, mi-a atras atenţia spontan asupra unui copac, mare, ornat cu o piesă, ca un balon cît două roţi de car. Uite-un coronavirus! a zis ea, veselă şi deloc deranjată de vecinătatea artistică a temutului duşman. Semăna bine, recunosc, un balon rotund cu nişte ţepi mari de jur împrejur, frumos colorat! În 2021 ne vom completa cultura şi cu capitolul vaccinuri, vaccinări, aşa că putem să ne uităm cu încredere în orizonturile deceniului care s-a deschis. Cel puţin din perspectiva achiziţiilor educaţional cognitive. Evident, anul acesta nu vom putea declara definitiv cîştigată bătălia cu valul unu de coronavirus, dar vom putea privi cu mai multă încredere valurile următoare, doi... trei... peste care, ne asigură experţii, nu este exclus să se suprapună şi alte teme virale, cum ar fi revenirea în forţă a gripei aviare, a celei porcine, ovine, cabaline etc. pînă la cine ştie ce alte minuni şi variaţii ale lumii microorganismelor cu care pînă mai deunăzi convieţuiam relativ paşnic, dar care, brusc, nu ne mai vor binele, deloc.

Democraţie: reparaţii capitale şi reutilări

După experienţa 2020 a alegerilor din Statele Unite, temele democraţiei vor răsuna tunător şi vor reverbera îndelung, nu doar în amfiteatrele marilor universităţi ale lumii occidentale, ci şi cercurile de dezbateri aplicate ale căminelor nostre culturale săteşti, nu doar în publicaţii de specialitate, ci şi ziare de mare şi mică circulaţie, mai peste tot, pe stradă, la şaormeria din colţ sau la fastfooderia din mall, pe culoarele şcolilor primare ca şi în spaţiile de socializare ale azilurilor de bătrîni. La biserică şi în parlament, în tramvai şi în avion, în bojdeuca săracului, ca şi în penthousul parvenitului de tranziţie. Cu poalele suflecate şi mîinile mînjite pîn' la cot de unsoare grafitată, toată lumea va umbla febril prin măruntaiele constituţionale ale intemeierilor democraţiei clasice, cu gîndul ferm să o repare, să o actualizeze, să o depaneze, să o aducă la standardele şi cerinţele vremurilor de azi, adică 2021. Un uriaş val de introspecţie democratică va bîntui lumea de la un capăt la altul şi nimeni nu va scăpa fără să îşi dea cu părerea despre ce şi cum trebuie făcut, astfel încît fie odată ajuns la putere, un alt Trump să nu mai fie obligat să plece niciodată, fie să nu mai ajungă altul vreodată cu mîna pe butoanele atomice.

Căruţă şi alte mijloace de dat cu oiştea-n gard

Zic şi alte mijloace, pentru că la cîţi oameni politici ai lumii de azi se ocupă cu datul oiştii în gard, zi de zi, este clar că parcul mondial de care, căruţe, caleşti şi teleguţe este pur şi simplu minuscul, irelevant, neîndestulător de neîndestulător. Activitatea dării cu oiştea-n gard are două componente, corelate. Prima este chiar realizarea conexiunii tari gard-oişte. Cea de a doua intervine după activitatea interludică de scărpinat în cap, a pagubă, şi constă în căutarea răspunsurilor potrivite la întrebarea, "acuşi că e frîntă, cum o dregem?". Premierul britanic Boris Johnson, spre exemplu, va petrece întreg anul scărpinîndu-se în cap, nu de alta, dar lunga listă de probleme la care nu are răspuns, după ce şi-a văzut sacii brexitului în car, începe cu ce ar trebui să facă el, după ce tatăl său şi-a anunţat public intenţia de a cere cetăţenia franceză, pentru a continua să fie socotit cetăţean european!!! De cealaltă parte, desigur, nici Bruxellesul nu se simte prea bine şi liniştit, după sufocanta cursă contracronometru care a încheiat episodul brexit. Nu atît din cauza costurilor încă necatalogatelor consecinţe ale rupturii britanice, cît din cauza tensiunilor care marchează viitorul imediat şi de termen mediu al încropelii instituţionale numită pe nedrept Uniune, cînd ea stă încă de la întemeiere cu un picior ferm în teritoriul tensiunilor structurale şi al dezbinării. Politica de pînă acum, la nivelul uniunii, de amînare de azi pe mîine a confruntării cu realitatea, ar trebui să ne facă mîndri, căci este una de inspiraţie şi sorginte pur românească, după cum o atestă cunoscutul cîntec al Mariei Tănase: "De-aş mai duce-o pân'la toamnă, leliţă Ioană, Să mă duc din cramă-n cramă, leliţă Ioană, Să beau vin, să mânc păstramă, leliţă Ioană. Şi să mă duc în deal la vie, leliţă Ioană, Să beau vin de razachie, leliţă Ioană, să mănânc peşte sărat, leliţă Ioană, Să beau vin de zaricat, leliţă Ioană....". Problema este însă una singură: după ce se termină toamna, vinul, pastrama şi peştele, boala rămîne, iar pacientul şi-a mai bătut un cui în capacul propriului sicriu! Unde şi cine o s-o dea cel mai tare cu oiştea-n gard, în anul care abia a început, este însă un mister pe care nu-l putem pătrunde chiar din aceste prime zile de calendar 2021, dar, cu siguranţă, nu vom fi dezamăgiţi la încheierea lui. Pînă atunci, la bună vedere şi un an nou cu spor.

Opinia Cititorului ( 40 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Intrebarea este unde este Ariadna care sa ne lumineze calea prin labirint? Substitutele ariadnice nu ne ajuta nici pe noi nici pe Tezeu!

    1. Posibil sa fie in China, de acolo sa ne vina lumina! POsibil o alinta SUA- China va aduce un model societal mai uman. Parintii vicepresedintei actuale SUA Kamala aveau ethos neo-marxist. Cu siguranta, ea va continua acest ethos!

      Președintele chinez Xi Jinping a ordonat armatei să fie gata de luptă în orice moment, asta după ce șeful statului ceruse, acum ceva timp, armatei, să gestioneze crizele și să evite cu orice preț războiul. În decursul anilor trecuți, președintele chinez a demarat un program masiv de modernizare a armatei chineze, iar acum susține nevoia ca forțele să fie gata de luptă „în orice...

    Adevarata criza este cea interioara, ea a creat pe celelalte. Odata rezolvata toate celelalte se vor rezolva de la sine. Cuvantul salvator ce descrie rezolvarea crizei este pace, binenteles interioara. Pacea interioara va iradia , va emite pace in exterior, in natura relatiilor dintre elemente si in interiorul elementelor sistemului.. Haideti sa scriem Road map to Peace.

    1. Fantezie de semidoct.

      Totul e rodul fanteziei, fara ea nu putem avea realitate. Realitatea insasi este un construct, rod al imaginatiei mintii noastre, asemenea timpului, de exemplu.

      Daca avem pace sufletesaca, ascultam ce ne spune inima si sufletul, constiinta, care sunt morale. Echilibrul creeaza pace, balanta intre elemente si in interirul elementelor sistemului. Restaurarea balaneti, echilibrului va aduce pace sistemica in organismul uman, planetar, al sistemului solar, galaxial, universal si multiversal... 

      ce propui matale e o utopie care ar functiona intr-un singur caz.

      daca natura umana veche de cand...lumea :) s-ar modifica fundamental si in masa, in cazul tuturor oamenilor.  

      Dar oamenii continua sa fie lacomi, indragostiti, sa urasca si sa viseze. Asta e drive-ul ciclurilor sociale, economice, etc. Suntem la fel, continuu la fel.  

      Deci: ce zici matale acolo e frumos.

      Dar nu functioneaza decat daca peste noapte ne schimbam toti brusc si iremediabil. Ceea ce e cam imposibil .  

      Natura umana este una armonisoasa! Nu uita ca ai fost creat de cineva perfect care este ascuns in fiecare celulala a ta. Sufletul nostru e de natura divina, deci este perfect. Ai fost creat nobil, de ce te injosesti doar pentru ca ai liber arbitru? Acest lucru al elevarii spirituale deodata va fi posibil. Un singur suflet elevat prin cunoastere va duce la elevarea tuturoro sufletelor ca UNUL.

      Nu se spune matale, se spune dumneavoastra. Daca dorim o lume frumoasa inceprin prin exprimare frumoasa, manierata. Lumea este asa cum o imaginam noi, mai intai. Ar trebui sa ne imaginam o lume mai buna, in echilibru, pace, armonie daca tot afcem acest efort de Creare de viziuni, scenarii ale viitorului.

      "Nu se spune matale, se spune dumneavoastra. Daca dorim o lume frumoasa inceprin prin exprimare frumoasa, manierata." De acord, imi cer scuze.

      "Un singur suflet elevat prin cunoastere va duce la elevarea tuturoro sufletelor ca UNUL." 

      Nu e posibil fara asigurarea comunicarii prin comuniune cu toti.  

      O astfel de comunicare prin comuniune e posibila doar prin asceza.  

      Cativa alesi pot face asceza reala.  

      Dar toti dintr-o societate nu vor putea face niciodata.  

      Stii ce ii face pe... 

      Cu ajutorul vaccinului, se poate realiza omul fără dorințe, fără instincte, nevoi, care îl determina sa "vrea sa facă, sa aibe". Se urmărește uniformizarea genetica, dar cu asta se face și moartea "omului". Firul Ariadne duce către China, care a găsit ieșirea din labirint de mult. De cind a incilcit ghemul

      Comunicarea se face instantaneu la nivel de suflet. dragul meu. Fizica cuantica ne demonstreaza acest lucru, totul este entanglat in Univers, interconectat....doar in mintea nostra separam acest TOT. Suntem un tot trebuie doar sa constientizam asta!

      Am inteles ca se face modificarea la nivel de suflet prin ARN si apoi la nivel de ADN. Asta se urmareste sa schimbe sufletul omului...daca e adevarat.

      Sufletul omului are aceeasi culoare doar intercatiunea cu alte suflete il face diferit. Sufletul este un camp divin care intercationeaza cu alte campuri plasmatice. De aceea este dinamic.

      Sufletul omului poate sa scape din cusca si sa se intoarca inapoi. Nu ar trebui sa depindem asa de mult de sufletul fizicalitatii limitate. Soarele se afla in sufletul nostru ascuns si in sufletul fiecarei celule emite lumite dar si absoarbe energie de la sori mai puternici, ai sistemului solar, galaxiei, universului, unicosului...unde se si intoarce de unde a venit,,,de la origini.

      O gaura neagra contine in interior un soare creator al unui nou univers, ea fiind o masinarie de reciclare a materiei in Univers. Sufletul se afla in mijloc, el avand aceeasi intensitate cu cea a sufletului...putem deveni invizibili daca dorim, putem scapa din aceasta cusca, zid doar sa dorim!

    Nu cred că poate să dea nimeni mai tare cu oiștea în gard decât poporul pauper care abia o duce de pe o zi pe alta.

    Practic, aceste "crize" sunt făcute să ne determine să ajungem sa mâncăm de pe jos, sa ne scobim pe sub unghie și să ne închinăm corporațiilor pentru 3 lei diferența la factura de curent. Despre asta e vorba - reducerea ființei umane la cel mare de jos palier al existentei acela... 

    frumos articol. Mi-a placut.

     

    Criza ca si concept e normala vietii. 

    Viata (daca te gandesti la ea de la mare inaltime) e doar o suma de asimetrii - dar asimetrii organizate ciclic.  

    Pe masura ce se desfasoara ciclurile observam momente de climax in dezvoltarea fiecarui ciclu.  

    Unii numesc Criza ce urmeaza dupa un varf de dezvoltare.  

    E ceva normal.  

    Eu abia astept sa treaca 2021 si apoi nitel din 2022 sa uitam de procaria asta cu virus, masti, etc.

    Doar ca in 2021 sau... 

    1. Tinem sufletul in curca nu il lasam liber sa zboare!Sa il lasam sa iasa din zidul crizelor interioare, sa se echilibreze folosind energia emisa de campurile universului, de acolo ne vine energia necesara sa iubim. Daca iubim tot ce exista nu putem sa facem rau nimanui!...si nimeni nu ne poate face rau. Sa iubim ecosistemul nu microbiom cu tot,.

      Inima este cusca sufletului. Microbiomul ne poate ocupa organismul daca nu ne intarim sufletul. Sa il lasam sa zboare liber asemena unei pasarele care se intoarce in colivie dupa ce se plimba sau daca nu mai doreste sa se intoarca o putem elibera! Si microbiomul are suflet, daca este eliberat si el nu mai este asa de agresiv va deveni pacific.

      La fel considera si Adversarii Uniunii Europene care au început deja să-și coaguleze propriile formațiuni politice. În vară a fost lansat partidul Italexit. Președintele acestui partid, Gianluigi Paragone, a promis că va elibera Italia „din cușca Uniunii Europene și a monedei unice”, Ar mai fi 5 state care prefera exituri UE....in urma Brexitului. Ce parere are Autorul despre aceste exituri?

      In loc sa ne unim sufletele ca un puternic... 

      Acum un an, Nigel Farage, șeful partidului Brexit a declarat în Parlamentului European că ieșirea Marii Britanii din UE este o „lovitură de ciocan” și că alte țări vor urma în curând exemplul. În discursul său, dl Farage a numit Italia și Polonia drept statele membre cel mai probabil să urmeze urmele Marii Britanii. În anumite privințe, el a avut dreptate, deoarece pandemia actuală,...

      Potrivit Die Welt, experții Ministerului de Finanțe își exprimau îngrijorarea că și Franța, Olanda, Austria, Finlanda și Ungaria ar putea încerca să părăsească blocul după Brexit...

      E vorba despre modelul societal care nu functioneaza, bogatie concentrata in mainile a unui procent de 1 la suta si restul in mizerie prin crearea de crize care duc la sporirea avutiei insulelor din ce in ce mai concentrate ale... 

      Că situația în Uniunea Europeană nu e prea roz au recunosc, de altfel, și miniștrii de externe ai Franței, Germaniei, Italiei, Belgiei, Olandei și Luxemburgului. Documentul comun redactat de reprezentanții țărilor respective se angajau să „găsească modalități mai bune de a face față diferitelor niveluri” de angajament pentru o unitate europeană mai strânsă.

      Dar nici in SUA...Ministrului de externe german, Heiko Maas, a apreciat că duşmanii democraţiei se vor înveseli la vederea scenelor de violenţă de pe Capitoliul SUA şi i-a cerut preşedintelui american în exerciţiu, Donald Trump, să accepte decizia alegătorilor americani.

      Reactia UE la evenimentele din SUA

      Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat miercuri „un asalt neobişnuit împotriva democraţiei americane” şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, câştigate de Joe Biden. 

      „A asista la scenele din această seară de la Washington este un şoc. Ne bazăm pe Statele Unite pentru a permite un transfer paşnic al puterii... 

    ... adevarul e ca terorismul e cam rasuflat ... nu prea justifica drone si supercalculatoare ... pentru cativa barbosi frustrati ... identificabili cu ochiul liber ... este necesar un inamic evaziv, perpetuu, planetar ... pentru ca bugete, afaceri, investitii ... criza nu e pentru toti ...

    1. La obiect și bine zis. Mulțumesc.Deja anunță nenorociții următoarea pandemie

      Si mai ales unul al tuturor!..daca mai e si invizibil , cu atat mai bine.

      Se creeaza aceste crize ca sa profite cei care le declanseaza....nu mai putem distinge adevarul de minciuna. Toti oamenii cauta ADEVARUL. El poate fi doar revelat?!

      ... un simt al adevarului poate fi cultivat ... printr-o disciplinare a gandirii ... si un sentiment nepartinitor ... adevarurile relevate nu sunt - in genereal - suprapuse cu precizie pe circumstanta spatial-temporala ... aceasta "suprapunere" o poate face doar omul disciplinat si informat ... din nefericire, intelectualismul exagerat, indoctrinat si partinitor constituie o piedica formidabila ...

      Adevaruri relevate sau revelate?

      ... adevarurile revelate ... am sesizat ulterior postarii greseala ...

      Desigur, am intuit. Ce spune un medic despre ADEVAR si vaccin..

      “Vă sunt datoare cu un răspuns, pe care mulți dintre dumneavoastră îl așteaptă. Nu pot să spun că dețin adevărul absolut. Ca și dumneavoastră, încerc să mă descurc în avalanșa de știri, reale și false, care inundă canalele noastre media. Profesia de medic mă ajută, dar mă și obligă.... 

      UE nu ar fi trebuit sa aprobe cele doua vaccinuri Moderna si Pfizer “Este vorba de principiul vaccinului, de modul de obținere și de mecanismul de acțiune! Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, cei de la Astra Zeneca au dezvoltat ceva ‘pământean’! Au ‘prelucrat’ un alt virus (aproape inofensiv) să dezvolte proteinele spike care, introdus în corpul uman, să determine răspuns imun specific împotriva noului virus...

      Vorbind despre efectele secundare ale vaccinului: „Da, desigur, da, totul are efecte secundare. Paracetamolul are efecte secundare. Este vorba despre cântărirea beneficiilor (imunitate îmbunătățită la o pandemie) împotriva riscurilor (cel mai probabil o durere de braț și o febră ușoară)”, a conchis Philip Lee

      De ce nu se accepta sutele de solutii fara efecte secundare? 

      Acest lucru nu exclude posibilitatea ca statele membre să ia măsuri suplimentare pe cont propriu dacă ele consideră necesar acest lucru, a spus ea, subliniind însă că niciun acord privind vaccinul ”nu poate expune vreunui risc”

      Cercetătorii de la Imperial College din Londra și Institutul Karolinska din Suedia au constatat că proporția celor care au murit sau care trebuiau să fie intubați a scăzut de la 35% la 17% pentru cei cărora li s-a administrat medicamentul.

      Baricitinib a fost identificat având ca potențial efecte anti-virale pe lângă cele antiinflamatorii. 

      Dr. Hossein Sadrzadeh, oncolog la Boston Medical Center, a declarat că a avut o reacţie severă aproape imediat după vaccinare, cu ameţeli şi palpitaţii. El știa că este alergiec la crustacee.

      David Kibbe, purtător de cuvânt la Centrul Medical din Boston, a declarat vineri că dr. Sadrzadeh „a simţit că dezvoltă o reacţie alergică şi i s-a permis să îşi administreze singur... 

      ... peste interesele de piata se suprapun si alte interese ... intrebarea este: de cand a devenit domnul gates profet planetar ... de ingenuncheaza toti liderii de stat in fata profetiilor sale?! ... atunci, el ce religie aduce?! ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb