Subvenţii pentru cultura scrisă

C.P.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 30 ianuarie 2006

Guvernul a adoptat în şedinţa de săptămîna trecută o Ordonanţă care modifică şi completează Legea nr. 186/2003 privind promovarea culturii scrise, act normativ care are în vedere facilitarea acordării subvenţiilor pentru cărţi, revis-te şi alte produse de cultură scrisă. Actul normativ dispune explicit obligaţia autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale de a include în bugetele proprii fonduri pentru finanţarea editării de publicaţii, subvenţionarea traducerilor, achiziţia de cărţi şi abonamente la reviste pentru bibliotecile publice din subordine, acordarea de burse de studii.

Una din noile reglementări vizează finanţarea nerambursabilă a editării de publicaţii din domeniul culturii scrise, din bugetul propriu al Adminis-traţiei Fondului Cultural Naţional, instituţie din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor. Selecţia publicaţiilor care vor fi sprijinite financiar se va face de către o comisie special constituită în acest sens. Vor avea prioritate în acordarea acestor finanţări realizarea de enciclopedii, dicţionare, atlase, ediţii critice ale scriitorilor clasici, ediţii definitive de autor, debut literar, literatura pentru copii.

De asemenea, Ordonanţa introduce Programul naţional pentru achiziţia de cărţi şi abonamente la reviste în vederea dezvoltării şi actualizării colecţiilor din bibliotecile publice din subordinea consiliilor locale şi judeţene, care va fi desfăşurat de Ministerul Culturii şi Cultelor. Alocaţiile bugetare pentru acest program vor fi prevăzute distinct în bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.

Conform actului normativ, Institutul Cultural Român poate acorda sprijin financiar pentru traducerea şi editarea în străinătate a unor lucrări. De asemenea, Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi alte minis-tere pot acorda, în baza unor proiecte, burse de documentare, în ţară şi în străinătate.

În cadrul organismelor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul sprijinirii culturii scrise, Ministerul Culturii şi Cultelor, Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Institutul Cultural Român, se vor înfiinţa comisii speciale cu rolul de a selecţiona şi formula propuneri privind alocarea de fonduri pentru finanţarea editării publicaţiilor din domeniul culturii scrise, şi acordarea de burse şi granturi conform legii. De asemenea, în bugetul Institutului Cultural Român vor fi prevăzute în mod distinct sume destinate organizării unor evenimente în străinătate.

Ordonanţa defineşte clar domeniul culturii scrise ca fiind cel ce cuprinde cărţi, reviste şi alte publicaţii cu caracter liter-artistic, tehnico-ştiinţific, editate pe orice fel se suport. De asemenea, sînt prevăzute expres publicaţiile care nu fac parte din acest domeniu, cum ar fi revistele de modă, decoraţiuni interioare, sport, almanahuri etc. Alte instituţii ale administraţiei publice centrale cu atribuţii în acest domeniu sînt Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în bugetele cărora pot fi prevăzute sume destinate achiziţionării de publicaţii pentru bibliotecile instituţiilor de cultură româneşti din străinătate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb