Successful story: Fondurile SAPARD, angajate cu cinci luni înainte de termen

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 30 iulie 2006

Agricultura a făcut paşi importanţi în direcţia integrării europene, crede ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Domnia sa a declarat, ieri, că dificultăţile în prezentarea de proiecte pentru obţinerea fondurilor SAPARD sunt de domeniul trecutului. Conform minis-trului Flutur, avem astăzi proiecte a căror valoare depăşeşte cu 12% sumele acordate de UE prin SAPARD. Totuşi, deşi de la 1 august nu vor mai fi primite proiecte pentru finanţare, cele privind grupurile de producători şi cele legate de agro-mediu vor putea fi depuse în continuare, a mai precizat ministrul Agriculturii. Vicepreşedinte al PNL, Gheorghe Flutur a comparat realizările sale în domeniu cu cele ale guvernării PSD. "În 19 luni de guvernare D.A. s-au angajat mai mulţi bani SAPARD decît în 30 de luni de guvernare PSD", susţine ministrul Flutur. Statisticile Ministerului Agriculturii arată că, din cele 5.301 de proiecte depuse în perioada 2002-2006, 1.334 au fost prezentate în timpul guvernării PSD, iar restul de 3.967 după 2004. Cele mai multe dintre ele vizează investiţiile în exploataţii agricole, în unităţile de procesare agro-alimentară şi diversificarea activităţilor economice în mediul rural.

Programul "Fermierul" este, în opinia lui Gheorghe Flutur, unul dintre factorii principali care au dus la absorbţia rapidă a fondurilor SAPARD. Iniţiat în decembrie 2005 şi avînd drept scop crearea unei clase de mijloc în mediul rural, programul a angajat, conform ministrului Agriculturii, circa 40% din banii de la SAPARD. Potrivit spuselor domniei sale, actualul guvern urmăreşte să elimine fărîmiţarea funciară şi să stimuleze comasarea terenurilor agricole. În acest scop a fost creat programul "Renta Viageră Agricolă", prin care ţăranii de peste 62 de ani sunt stimulaţi să-şi vîndă sau să-şi arendeze pămînturile, primind în schimb 100, respectiv 50 de euro anual pe hectar pînă la sfîrşitul vieţii. Pro-gramul se adresează exclusiv de-ţinătorilor de terenuri cuprinse între 1 şi 10 hectare.

În perioada 2007-2013, ţara noastră va primi de la UE 7,1 miliarde de euro pentru agricultură, a mai anunţat ministrul Gheorghe Flutur. Aceşti bani vor fi folosiţi în direcţii diverse, precum formarea profesională a fermierilor, modernizarea exploa-taţiilor agricole sau împăduriri.

Descentralizarea administraţiei centrale loveşte şi ministerul lui Flutur

Proiectul de descentralizare prezentat de premierul Călin Popescu Tăriceanu tulbură apele şi în Ministerul Agriculturii. Din patru secretari de stat, cîţi are în momentul de faţă acest minister, unul va dispărea, a declarat Gheorghe Flutur.

Domnia sa a ţinut să adauge că cele trei posturi rămase în urma restructurării preconizate sunt absolut necesare întrucît ele corespund celor trei piloni de bază ai ministerului: politici agricole, politici forestiere şi politici agricole comune - legat de relaţia cu Uniunea Europeană. Demnitarul liberal consideră că descentralizarea nu trebuie să aibă în vedere doar numărul secretarilor de stat, ci şi numărul serviciilor. În acest sens, discuţiile trebuie să aibă loc mai întîi la nivelul ministerelor şi apoi la nivelul coaliţiei de guvernare, este de părere Gheorghe Flutur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb