Agricultura a făcut paşi importanţi în direcţia integrării europene, crede ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Domnia sa a declarat, ieri, că dificultăţile în prezentarea de proiecte pentru obţinerea fondurilor SAPARD sunt de domeniul trecutului. Conform minis-trului Flutur, avem astăzi proiecte a căror valoare depăşeşte cu 12% sumele acordate de UE prin SAPARD. Totuşi, deşi de la 1 august nu vor mai fi primite proiecte pentru finanţare, cele privind grupurile de producători şi cele legate de agro-mediu vor putea fi depuse în continuare, a mai precizat ministrul Agriculturii. Vicepreşedinte al PNL, Gheorghe Flutur a comparat realizările sale în domeniu cu cele ale guvernării PSD. "În 19 luni de guvernare D.A. s-au angajat mai mulţi bani SAPARD decît în 30 de luni de guvernare PSD", susţine ministrul Flutur. Statisticile Ministerului Agriculturii arată că, din cele 5.301 de proiecte depuse în perioada 2002-2006, 1.334 au fost prezentate în timpul guvernării PSD, iar restul de 3.967 după 2004. Cele mai multe dintre ele vizează investiţiile în exploataţii agricole, în unităţile de procesare agro-alimentară şi diversificarea activităţilor economice în mediul rural.
Programul "Fermierul" este, în opinia lui Gheorghe Flutur, unul dintre factorii principali care au dus la absorbţia rapidă a fondurilor SAPARD. Iniţiat în decembrie 2005 şi avînd drept scop crearea unei clase de mijloc în mediul rural, programul a angajat, conform ministrului Agriculturii, circa 40% din banii de la SAPARD. Potrivit spuselor domniei sale, actualul guvern urmăreşte să elimine fărîmiţarea funciară şi să stimuleze comasarea terenurilor agricole. În acest scop a fost creat programul "Renta Viageră Agricolă", prin care ţăranii de peste 62 de ani sunt stimulaţi să-şi vîndă sau să-şi arendeze pămînturile, primind în schimb 100, respectiv 50 de euro anual pe hectar pînă la sfîrşitul vieţii. Pro-gramul se adresează exclusiv de-ţinătorilor de terenuri cuprinse între 1 şi 10 hectare.
În perioada 2007-2013, ţara noastră va primi de la UE 7,1 miliarde de euro pentru agricultură, a mai anunţat ministrul Gheorghe Flutur. Aceşti bani vor fi folosiţi în direcţii diverse, precum formarea profesională a fermierilor, modernizarea exploa-taţiilor agricole sau împăduriri.
Descentralizarea administraţiei centrale loveşte şi ministerul lui Flutur
Proiectul de descentralizare prezentat de premierul Călin Popescu Tăriceanu tulbură apele şi în Ministerul Agriculturii. Din patru secretari de stat, cîţi are în momentul de faţă acest minister, unul va dispărea, a declarat Gheorghe Flutur.
Domnia sa a ţinut să adauge că cele trei posturi rămase în urma restructurării preconizate sunt absolut necesare întrucît ele corespund celor trei piloni de bază ai ministerului: politici agricole, politici forestiere şi politici agricole comune - legat de relaţia cu Uniunea Europeană. Demnitarul liberal consideră că descentralizarea nu trebuie să aibă în vedere doar numărul secretarilor de stat, ci şi numărul serviciilor. În acest sens, discuţiile trebuie să aibă loc mai întîi la nivelul ministerelor şi apoi la nivelul coaliţiei de guvernare, este de părere Gheorghe Flutur.