Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări" a început

R.T.
Politică / 17 septembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare 21: 40 ecuritatea energetică rămâne o precondiţie pentru implementarea inovării şi pentru creşterea potenţialului comun, a declarat luni la Bucureşti preşedintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, în deschiderea celui de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări.

"Scopul nostru comun trebuie să fie asigurarea securităţii energetice pentru toţi cetăţenii europeni, iar pentru aceasta este nevoie de diversificarea surselor de energie, precum şi a rutelor de transport. Avem nevoie de amândouă", a subliniat preşedintele austriac.

Ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Austria va încerca sa finalizeze pachetul UE privind energia curată, a menţionat preşedintele Alexander van der Bellen.

(F.B.)

---------

Actualizare 19:30 Premierul Viorica Dăncilă nu a ajuns, luni după-amiază, la aeroport pentru a-l întâmpina pe preşedintele Comisiei Europene, care a venit la Bucureşti pentru a participa la summit-ul Iniţiativa celor Trei Mări. Guvernul precizează că aeronava lui Jean Claude Juncker a sosit mai devreme decât ora anunţată, iar SPP l-a preluat pe acesta de la scara vionului şi l-a dus la hotel.

Protocolul Guvernului României a fost informat de Reprezentanţa Delegaţiei Comisiei Europene în România că aeronava cu care se deplasează în România preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va ateriza pe Aeroportul Băneasa, la ora 18.30, informaţii confirmate de documentele oficiale primite de la Bruxelles, precizează Executivul român.

Conform sursei citate, premierul Viorica Dăncilă a plecat la ora 17.30 de la Palatul Victoria spre Aeroportul Băneasa, iar la ora 17.40, Protocolul Guvernului a fost anunţat de către directorul Aeroportului Băneasa că aeronava cu care vine în România preşedintele Comisiei Europene este posibil să aterizeze mai devreme decât ora anunţată iniţial.

"La ora 18.00, premierul Viorica Dăncilă a intrat în Aeroportul Băneasa. Însă, SPP a preluat în coloană oficială delegaţia preşedintelui Comisiei Europene de la scara avionului şi a plecat spre hotelul la care urma să fie cazată", susţine Guvernul.

(F.B.)

--------

Actualizare 18:00 Klaus Iohannis, în deschiderea Forumului Afacerilor din I3M: Suntem expuşi unor riscuri majore. Viitorul economiei mondiale trebuie susţinut prin eforturi de a consolida dialogul.

Preşedintele României a declarat: "În ultima perioadă a avut loc o acumulare de tensiuni în economia globală, care a venit pe fondul unui mediu securitar în erodare. Suntem expuşi unor riscuri majore, care afectează toţi participanţii la comerţul internaţional, bunuri şi servicii. Sunt de părere că viitorul economiei mondiale trebuie susţinut mai degrabă prin eforturi de a consolida dialogul între toate părţile implicate şi de a întări reglementările multilaterale, pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente".

El a precizat că ideea înfiinţării Iniţiativei celor 3 Mări a pornit de la "constatarea menţinerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE şi din dorinţa de atenuare a acestuia".

"Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri".

Evenimentul de la Bucureşti reuneşte peste 600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, al celui academic, precum şi oficiali provenind din regiunea noastră extinsă şi din Statele Unite ale Americii.

"Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potenţialului de care dispune regiunea celor Trei Mări. Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiunea noastră", a mai spus Iohannis.

------

Actualizare 17:25 Preşedintele CCIR: Esenţa Iniţiativei celor 3 Mări o reprezintă proiectele comune care vor fi dezvoltate

Iniţiativa celor 3 Mări va contribui la dezvoltarea unor proiecte comune, în valoare de zeci de miliarde de euro, în domenii importante precum infrastructura, energia şi digitalizarea, a declarat, luni seară, în deschiderea Forumului Afacerilor din cadrul Summitului Iniţiativa Celor 3 Mări de la Bucureşti, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

"Din punct de vedere economic, esenţa Iniţiativei celor 3 Mări o reprezintă proiectele comune care vor fi dezvoltate în cele trei mari domenii precum infrastructura, energia şi digitalizarea. Dar nu doar acestea. Se poate deschide un spaţiu larg de cooperare în domenii extrem de variate, într-un context de creştere economică şi deschidere către investiţii şi proiecte comune. Proiecte de ordinul zecilor de miliarde de euro pot să fie implementate pe termen mediu de comunităţile de afaceri din ţările participante", a afirmat Daraban.

El a subliniat că, în prezent, camerele de comerţ din cele 12 state membre, împreună cu întreaga comunitate de afaceri pe care o reprezintă, aşteaptă să-şi aducă contribuţia la implementarea acestora.

"În general, acordul dintre camerele de comerţ subliniază în mod clar schimbul de informaţii referitor la societăţile comerciale, solvabilitatea şi bonitatea lor şi prin diseminarea oportunităţilor de afaceri. Pentru comunitatea de afaceri, aşteptarea este de a fi identificate proiectele comune si modalităţile de finanţare a lor. Forumul este cel mai complex eveniment la organizarea căruia a contribuit Camera de Comerţ şi Industrie a României", a spus Daraban.

-------

Actualizare 17:10. Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit pe oficialii care participă la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări.coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului

-------

Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, începe astăzi la Bucureşti şi se desfăşoară timp de două zile, fiind aşteptaţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe. Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune, în trei domenii principale - energie, transporturi şi digital.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri astăzi, la orele 16:45, la Romexpo, iar de la orele 17.00 va avea loc deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, urmată de o sesiune plenară la care vor lua parte preşedintele Iohannis, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, şi comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu. Luni seară, Iohannis va găzdui la Palatul Cotroceni un eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi un dineu de gală, informează News.ro.

Mâine, la Palatul Cotroceni, de la orele 11:00 va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de Klaus Iohannis. Ulterior, preşedintele Iohannis va susţine declaraţii de presă alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Urmeaza sa vina niste babeturi sustinatoare ale lui Dragnea sa protesteze: "nu ne vindem tara"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb