Acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) au avut, în ultimii trei ani, perioadă marcată de pandemia Covid-19 şi mai recent de războiul din Ucraina, o creştere de circa 15%, iar cu tot cu dividende randamentul total al titlurilor producătorului de medicamente s-a ridicat la 24%, peste cel al majorităţii obligaţiunilor corporative dar inferior randamentelor indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ale căror creşteri au fost de 40-50%, în această perioadă.
Brokerii văd ATB ca o acţiune mai stabilă, care oferă un câştig sub cel al pieţei dar cu un risc mai scăzut. Compania oferă în mod constant dividende, care însă au un randament mai mic comparativ cu cel al emitenţilor din energie sau bancari, printre motive fiind şi taxa de clawback, ce erodează profitabilitatea Antibiotice, după cum a spus în nenumărate rânduri Ioan Nani, directorul general al producătorului de medicamente.
Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "Antibiotice este o acţiune cu o volatilitate mai redusă, atât pentru că are un free-float (n.r. cantitatea de acţiuni liber tranzacţionate) mai mic, cu statul fiind acţionar majoritar, cât şi pe seama domeniului din care face parte. Vedem că în cazul companiilor farmaceutice de la noi, veniturile şi profiturille pe care le raportează an de an nu au variaţii mari, nici în sus, nici în jos. Adică nu sunt companii de tip growth".
Afirmaţia brokerului de la Goldring vine în condiţiile în care, mai ales după şocul Covid-19, investitorii au căutat cu precădere acţiuni ale companiilor de creştere, bine poziţionate în fazele timpurii ale ciclului economic. De asemenea, în piaţa noastră sunt o serie de emitenţi care plătesc dividende cu randamente mari, de 7-10%, inclusiv la cererea statului care impune multor companii pe care le are în portofoliu să aloce 90% din profit către acţionari, ceea ce le face atractive pentru investitorii de retail.
"Antibiotice este o companie stabilă, ce plăteşte dividende, iar investitorii care caută o anumită siguranţă pot să-i aloce o mică parte din portofoliu", este de părere Dragoş Mesaroş, care totuşi nu vede perspective de creştere semnificativă pe termen mediu pentru titlurile ATB.
"Bineînţeles că dacă compania se va extinde, îşi va creşte afacerile şi profitabilitatea, va intra în vederea mai multor investitori, ceea ce se va vedea în preţul acţiunilor", a adăugat directorul de la Goldring.
Echipa de analiză de la IFB Finwest, societatea de brokeraj care acoperă compania în programul BVB Research Hub, remarcă faptul că preţul acţiunilor ATB s-a instalat, de ani buni, într-un canal orizontal delimitat de cotaţiile de 0,4 lei - 0,6 lei.
"Acest lucru este perfect pentru speculatori, o creştere de la 0,5 la 0,6 înseamnă un câştig de 20%", ne-au transmis cei de la IFB. "Din punct de vedere al analizei tehnice, nu se manifestă tendinţe de spargere a acestui canal".
Din perspectivă fundamentală, echipa societăţii de brokeraj remarcă prognozele de creştere ale afacerilor publicate de către companie.
Potrivit IFB Finwest, alte aspecte pe care investitorii, îndeosebi cei instituţionali, trebuie să le aibă în vedere sunt legate de influenţa acţionarului majoritar (statul român) asupra distribuţiei, duratei de încasare şi a preţurilor practicate, de taxa clawback (ce poate fi interpretată ca un dividend mascat). De asemenea, aspecte legate de comunicarea şi flexibilitatea companiei în contextul conflictului din Ucraina şi a cererii de iodură de potasiu, sunt elemente de care investitorii trebuie să ţină cont, după cum se arată în materialul pus la dispoziţie de casa de brokeraj.
Conform Damodaran, care compilează toate firmele europene listate pentru a calcula principalii indicatori de evaluare medii, PER-ul actual de 91 (sau 99,5) pare exagerat pentru industria farmaceutică, spun cei de la IFB.
"Dar investitorii nu urmăresc valoarea curentă a acestuia ci perspectiva: un PER de 32, luând în calcul rezultatele viitoare, este mult mai rezonabil. De aceea, cel mai important este ca ATB să prezinte investitorilor calificaţi potenţialul de dezvoltare pe termen mediu/lung. Altfel, recomandarea de intrare nu poate să vizeze decât faptul că industria pharma este una defensivă", ne-au transmis analiştii de la IFB.
Deşi în ultima perioadă Antibiotice nu s-a aflat în capul listei investitorilor de retail, instituţionalii şi-au crescut deţinerea la producătorul de medicamente din Iaşi. La finele lunii august a anului trecut, SIF Oltenia a ajuns să aibă 26% din companie, faţă de 15% cu mai puţin de trei ani în urmă.
Dintre fondurile de pensii private Pilon II, la finele anului trecut, Metropolitan Life Pensii Private avea o deţinere de 1,9 milioane de lei la Antibiotice, echivalentul a aproape 0,5% din companie.
Ministerul Sănătăţii deţine 53% din producătorul de medicamente din Iaşi, a cărui evaluare bursieră se ridică la 671 milioane de lei.