SUPLIMENT IC&T "Criza sanitară a determinat o creştere fulminantă a fraudei şi criminalităţii financiare"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 mai 2022

Ştefan Baciu

Ştefan Baciu

(Interviu cu Ştefan Baciu, Country Manager SAS România & Moldova)

Accelerarea digitalizării şi a utilizării tehnologiei, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, a impulsionat puternic întreaga industrie IT, susţine Ştefan Baciu, Country Manager SAS România & Moldova, care vorbeşte deschis şi despre o creştere a criminalităţii financiare.

Reporter:Pandemie, război în Ucraina, atacuri cibernetice - cum afectează toate acestea activitatea pe care o aveţi şi piaţa pe care activaţi?

Ştefan Baciu: Criza sanitară a determinat o creştere fulminantă a fraudei şi criminalităţii financiare, iar companiile financiare au înţeles că este nevoie să-şi accelereze integrarea tehnologiilor noi de Inteligenţă Artificială, Analytics sau Machine Learning pentru a face faţă noilor provocări. Istoric vorbind, tehnologia reuşeşte să ţină pasul cu vremurile, iar sistemele de Inteligenţă Artificială dinamică se adaptează rapid la schimbările pieţei şi la riscurile asociate. SAS a livrat în această perioadă proiecte de digitalizare importante, pentru jucători cheie din industrii diverse. Soluţiile noastre se bazează pe analiza avansată de date, ceea ce stimulează inovaţia în domenii precum customer experience, managementul fraudei şi al riscurilor.

Reporter: Cum s-a modificat raportul cerere/ofertă în ultimele 24 luni?

Ştefan Baciu: Ultimii doi ani au forţat companiile să-şi demonstreze rezilienţa şi să adopte rapid tehnologii şi sisteme care să le permită să fie agile, să poată face faţă oricărui risc. Am observat o intenţie sporită către digitalizare din mai multe industrii. În portofoliul nostru de clienţi am observat o creştere a interesului pentru zona antifraudă şi soluţiile dedicate îmbunătăţirii experienţei clienţilor. Am reuşit anul trecut să devenim partenerii Băncii Transilvania, Consiliului Concurenţei şi al Băncii Naţionale a Moldovei, trei instituţii cu impact puternic în ecosistemul de business regional.

Reporter: Ce decizii consideraţi că trebuie să adopte autorităţile pentru a dezvolta ţara noastră din punct de vedere digital şi pentru a reduce decalajele faţă de statele din Uniunea Europeană?

Ştefan Baciu: Autorităţile au făcut numeroşi paşi înspre digitalizare în ultimii doi, însă cea mai importantă direcţie de abordat constă în integrarea datelor din cât mai multe surse şi organizaţii din sectorul public. Astfel se pot extrage date de calitate, în care se poate avea încredere pentru luarea deciziilor, pentru elaborarea de politici şi planuri publice. Un alt lucru pe care îl poate face Guvernul este să îmbunătăţească nivelul de colectare a impozitelor şi a scădea nivelul fraudelor fiscale, prin folosirea de tehnologii avansate. Banii astfel obţinuţi pot fi folosiţi pentru proiecte strategice din educaţie, sănătate, infrastructură sau alte domenii.

Reporter: Cum a evoluat piaţa din punct de vedere al resursei umane, mai ales că tot mai mulţi oameni lucrează în sistem hibrid?

Ştefan Baciu: Pe de o parte, pandemia a creat o nouă paradigmă pentru companii prin faptul că pot recruta specialişti din orice colţ al lumii, bariera geografică fiind eliminată. În acelaşi mod, şi candidaţii au posibilitatea de a alege orice proiect sau companie pentru care să lucreze. Consider că schimbarea este una benefică, concurenţa a condus mereu la progres. Companiile sunt nevoite să-şi regândească abordările de atragere a talentelor, să pună un accent mai mare pe valorile organizaţionale şi experienţele pe care le oferă angajaţilor.

Reporter: Proiectele dumneavoastră au fost afectate de ultimele evenimente?

- Ştefan Baciu: Ultimii ani au adus o accelerare a digitalizării şi a utilizării tehnologiei, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, ceea ce a impulsionat puternic întreaga industrie IT. Din ce în ce mai multe companii apelează la soluţii tehnologice avansate pentru a face faţă schimbărilor sociale. Pentru SAS, acest lucru a însemnat noi relaţii şi extinderea portofoliului de clienţi.

Reporter: Ce decizii de business a luat organizaţia dumneavoastră de la începutul acestui an?

Ştefan Baciu: Am continuat planurile de extindere a echipei locale, inves­titiile in mediul universitar prin parteneriate noi cu universităţi de renume precum şi extinderea şi aprofundarea relaţiilor cu piaţa.

Reporter: Ce cifră de afaceri ati realizat in 2021 şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?

Ştefan Baciu: Deşi a fost un alt an dificil, am reuşit să obţinem, din nou, o creştere de două cifre în 2021. În 2022 ne propunem să menţinem acelaşi trend de creştere şi ne vom concentra pe realizarea de proiecte transformaţionale pentru clienţii noştri şi pe sprijinirea acestora în atingerea performanţei în afaceri.

Reporter: Ce investiţii urmează să faceţi şi ce buget alocaţi în acest sens?

Ştefan Baciu: Vom continua să investim în echipă, atât în ceea ce priveşte dimensiunea, cât şi în ceea ce priveşte creşterea experienţei şi cunoştinţelor acesteia. De asemenea, vom continua proiectul început anul trecut de creare a unor centre de excelenţă dedicate, împreună cu partenerii noştri din sectorul public sau privat. Aceste centre pot alimenta creşterea şi pregătirea organizaţiilor în cazul unor provocări neprevăzute, accelerând adoptarea şi utilizarea tehnologiilor avansate de învăţare automată şi de inteligenţă artificială. În acest sens, SAS îşi propune să formeze aproximativ 5.000 de specialişti în data science, care pot fi absorbiţi de organizaţii publice şi private din România până în 2025.

Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa în acest an?

Ştefan Baciu: Digitalizarea va avea în continuare un impact puternic atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Organizaţiile sunt nevoite să-şi transforme procesele pentru a lua decizii informate într-un timp foarte scurt, pentru a face faţă provocărilor. De asemenea, ne putem aştepta la o lume mai integrată în care clientul se află în centrul preocupărilor şi este mai bine înţeles şi deservit. Toate acestea reprezintă oportunităţi pentru companiile de tehnologie şi pentru piaţa IT în general.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb