SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Tehnologia 5G va aduce numeroase beneficii în sectorul medical, printre care consultaţii la distanţă şi intervenţii chirurgicale cu roboţi

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 octombrie 2020

Tehnologia 5G va aduce numeroase beneficii în sectorul medical, printre care consultaţii la distanţă şi intervenţii chirurgicale cu roboţi

Industria telecom se pregăteşte de trecerea la următoarea generaţie de telefonie mobilă

De doi ani, industria internaţională de telecomunicaţii este în febra pregătirilor pentru trecerea la următoarea generaţie de tehnologie: 5G. Aceasta va aduce un salt important al vitezelor de transfer al datelor, precum şi o latenţă redusă, ceea ce va permite transferul unor volume de date mari extrem de rapid. Latenţa în domeniul tehnologiei comunicaţiilor reprezintă intervalul de timp în care se realizează conectarea dintre două dispozitive, mai exact durata până la care începe transferul de date. În cazul tehnologiei 5G latenţa este de aproximativ 1ms, ceea ce înseamnă o viteză de reacţie aproape instantanee.

Performanţele tehnologiei 5G vor avea numeroase aplicabilităţi în viaţa de zi cu zi a oamenilor, precum şi pentru diferite industrii. Casele inteligente şi oraşele inteligente vor fi duse la nivelul următor. Internetul lucrurilor va lua avânt şi va fi prezent în viaţa noas­tră în moduri pe care nici nu ni le putem imagina pe deplin în prezent. Condusul autonom va fi şi mai aproape de realitatea cotidiană, iar domenii precum educaţia vor beneficia de avantajele prezentate de calitatea mai bună şi acoperirea mai extinsă a semnalului telecom, care va permite, spre exemplu, desfăşurarea mult mai facilă, inclusiv în cadrul comunităţilor izolate, a educaţiei la distanţă.

Importanţa digitalizării, a existenţei unor reţele şi soluţii performante de telecomunicaţii a fost reîntărită la nivel global de contextul pandemic din acest an. Putem spune că implementarea tehnologiei 5G va aduce un plus categoric nu doar pentru industria de telecomunicaţii, ci va marca un pas înainte în progresul general al so­cietăţii umane.

Medicina modernă e susţinută de progresul tehnologiei ICT

Medicina modernă şi avansul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (ICT) sunt strâns conectate. Pe par­cursul anilor, aceasta din urmă şi-a arătat potenţialul transformator în cadrul domeniului medical, de la susţinerea oferită în cadrul activităţilor de diagnosticare la noi tratamente şi utilizarea soluţiilor inteligenţei artificiale.

Tehnologiile ICT nu substituie, ci completează şi uşurează munca doctorilor. Spre exemplu, se asigură acces rapid la informaţii şi capacităţi de stocare mari, se asigură schimbul de opinii global şi se permite analiza datelor complexe. În acelaşi timp, se susţine avansul echipamentelor medicale şi apariţia de tratamente inovatoare.

Prin caracteristicile tehnice net superioare în raport cu generaţiile actuale ale reţelelor de telecomunicaţii, tehnologia 5G va permite expansiunea transferului de imagini şi filme şi a comunicării la distanţă cu pacienţii, res­pectiv a diagnosticului la distanţă, inclusiv prin organizarea de conferinţe video cu participarea de experţi din ţară şi din străinătate.

Astfel, în condiţiile în care în multe locuri din lume, inclusiv în anumite zone din România, se înregistrează un deficit de personal medical calificat, 5G va permite dezvoltarea consultaţiilor specializate la distanţă, chiar şi prin consultarea mai multor experţi în anumite cazuri în care este necesară o abordare mai largă. Calitatea imaginii şi viteza ridicată de transmitere a datelor vor face practic ca oricare din aceste proceduri să se desfăşoare în timp real. Acest lucru va avea un impact şi asupra diagnosticării rapide, spre exemplu în cazul medicinei de urgenţă, fiind posibil schimbul de date şi informaţii între ambulanţe şi spitale, acestea din urmă putându-se pregăti de primirea şi tratarea pacienţilor înainte de sosirea lor în unităţile medicale.

Mai mult, intervenţiile chirurgicale la distanţă, dintr-un colţ în altul al ţării, sau de către personal medical din altă ţară prin intermediul roboţilor chirurgicali utilizaţi vor deveni gradual o practică din ce în ce mai răspândită.

De astfel, un beneficiu major pe care îl aduce tehnologia 5G priveşte creşterea gradului de utilizare a aplicabilităţilor inteligenţei artificiale. Fie că vorbim de algoritmi puternici de diag­nosticare pentru boli grave, de automatizarea activităţilor medicale repetitive (analize, teste, imagistică), de creşterea rolului roboţilor chirurgicali ultra-performanţi sau a roboţilor umanoizi (care spre exemplu pot fi utilizaţi pentru a reduce contactul personalului medical cu pacienţi cu boli transmisibile), de dezvoltarea de noi aplicaţii de monitorizare la distanţă a stării de sănătate sau de analiza macro a sistemelor de sănătate (spre exemplu în vederea reducerii timpilor şi optimizarea costurilor), inteligenţa artificială va deveni prin intermediul tehnologiei 5G un aliat şi mai puternic pentru practicienii din domeniu, facilitând îmbunătăţirea continuă a calităţii actului medical.

Beneficiarii finali ai prezenţei din ce în ce mai susţinute a tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor în sectorul medical sunt de altfel pacienţii. Astfel, impactul pozitiv pe care tehnologia îl aduce în activitatea doctorilor, în progresul echipamentelor şi roboţilor medicali se traduce în cele din urmă într-o capacitate consolidată de diagnostic şi tratament.

Există însă chiar şi efecte mai complexe. Într-un raport realizat de compania de consultanţă STL Partners se estimează, în baza unei cercetări care a vizat un număr important de lideri din domeniul de sănătate, precum şi din cel al telecomunicaţiilor, că implementarea tehnologiei 5G va genera economii de aproximativ 94 de miliarde de dolari la nivel global pentru domeniul medical până în 2030. Această economie de resurse va permite redirecţionarea acestora către diferite coordonate din cadrul domeniului medical care vor primi astfel un influx de capital ce se va reflecta tot în beneficii pentru pacienţi.

O altă concluzie relevantă a raportului realizat de STL Partners cu privire la impactul potenţial al tehnologiei 5G în sănătate este că se va asigura accesul la tratamente medicale pentru un număr suplimentar de peste 850 de milioane de pacienţi, în fiecare an, până în anul 2030. Această evoluţie va fi asigurată în special de creşterea acoperirii şi accesului la expertiza medicală în zonele mai izolate şi mai puţin dezvoltate din întreaga lume. Se va elibera totodată, prin soluţii precum cele de monitorizare la distanţă a sănătăţii pacienţilor, un număr de zile de paturi ocupate în spitale de peste 4 milioane în întreaga lume. În plus, serviciile de ambulanţă vor fi capabile să ges­tioneze peste 40 de milioane de noi intervenţii suplimentare pe an, tot până în 2030.

Huawei -inovaţie în tehnologie pentru oameni şi societate

Huawei este lider global în domeniul tehnologiei ICT. Succesul companiei este susţinut în mare parte de inves­tiţiile sale semnificative în cercetare şi dezvoltare (R&D). În ultimii 10 ani, compania a investit peste 73 de miliarde de dolari în activităţi de R&D. Numai anul acesta Huawei are planificată investiţia a 20 de miliarde de dolari pe această coordonată. Huawei a deschis în 12 ţări europene peste 20 de institute de cercetare. Rezultatul se vede în numărul de brevete pe care compania le deţine la nivel global, dar şi în avansul tehnologiei realizate de companie, în inovaţia adusă constant de noi produse şi soluţii pe care le lansează.

Huawei este conştientă de importanţa inovaţiei din domeniul comunicaţiilor în direcţia îmbunăţirii şi creşterii confortului oamenilor, în susţinerea progresului diferitelor industrii şi dezvoltarea economică generală. Din poziţia de lider internaţional în domeniul tehnologiei 5G, Huawei este determinată să îşi aducă aportul la această evoluţie şi să promoveze pe mai departe, pe termen lung, angajamentul său de susţinere a activităţilor de cercetare şi dezvoltare.

Huawei - pentru sănătate

Echipamentele şi reţelele de telecomunicaţii realizate de Huawei sunt astăzi prezente în numeroase sisteme şi unităţi medicale din întreaga lume. Aportul lor este vizibil pe un număr important de coordonate cheie din acest domeniu.

- Reţele performante pentru "e-spitale"

Tehnologia inovatoare transformă modul în care funcţionează spitalele, ajutând tot mai mulţi oameni să acceseze servicii medicale vitale. O infrastructură de reţea modernă - optimizată folosind tehnologii de ultimă generaţie, cum ar fi reţelele definite prin software (SDN) şi Agile Controller de la Huawei - permite îmbunătăţirea instantanee a calităţii funcţionării spitalelor.

Cu o infrastructură nouă, sunt adresate nevoile pacienţilor care necesită acces prin cablu şi wireless şi se susţin serviciile de intranet şi extranet, serviciile spitaliceşti din cadrul unităţii şi la distanţă, precum şi asigurarea asis­tenţei medicală concentrate.

Posibilitatea virtualizării, SDN-urile şi tehnologiile fără fir ajută reţelele să funcţioneze 24/7, menţinând atât serviciile medicale spitaliceşti, cât şi cele la distanţă. Operaţiunile şi întreţinerea (O&M) sunt simplificate, în timp ce securitatea este, de asemenea, îmbunătăţită semnificativ pentru a face faţă noilor reţele.

Reţeaua Agile Huawei pentru e-spitale permite scalarea lină între comutatoarele de bază ale centrului de date CloudEngine 12800 (CE12800) de la 64 Tbit/s la 128 Tbit/s şi virtualizează un singur CE12800 fizic în 16 comutatoare logice. În plus, Cluster Switch System Generation 2 (CSS2) virtualizează mai multe switch-uri într-un singur switch logic (sau cluster) pentru a simplifica arhitectura reţelei şi a îmbunătăţi eficienţa.

În acelaşi timp, reţelele hibride cu fir/wireless sunt îmbinate într-una singură prin unificarea redirecţionării serviciilor, controlul accesului şi O&M. Echipamentul CE12700 extinde acoperirea reţelei wireless dintr-o singură zonă la un spital întreg - chiar şi la unităţile sale externe aflate la distanţă.

- Reţele regionale de informaţii privind asistenţa medicală

O reţea regională de informaţii privind asistenţa medicală reprezintă o modalitate de partajare electronică a informaţiilor, fiind un instrument eficient în a controla costurile asistenţei medicale, în a reduce erorile şi în a îmbunătăţi calitatea generală a serviciilor.

Gestionarea ciclului de viaţă al registrelor electronice de sănătate (electronic health registers), platformele de cloud virtuale, operaţiunile şi întreţinerea unificată (O&M), recuperarea în caz de dezastru a datelor medicale şi protecţia de securitate de nivel 3 pentru date şi platforme - toate acestea sunt beneficii ale implementării unei reţele regionale de informaţii privind asistenţa medicală.

Sistemul integrat de reţea regională de informaţii privind asistenţa medicală de la Huawei foloseşte o platformă cloud pentru a oferi o serie de avantaje suplimentare. Instalarea şi implementarea modulară a software-ului aplicaţiei permite utilizatorilor să instaleze software cu un singur click de mouse. Distribuirea dinamică a resurselor şi gestionarea alimentării cu energie utilizează maşinile virtuale (VM) pentru adaptarea capacităţii. Interfeţele deschise de aplicaţii şi dezvoltare şi sistemul registrului electronic de sănătate oferă beneficii suplimentare: gestionarea îmbunătăţită a datelor de asistenţă medicală, performanţe ridicate ale platformei şi prevenirea defecţiunilor de sistem, schimbul de informaţii între organizaţii din domeniul asistenţei medicale şi căutarea şi extragerea datelor solicitate. Interfeţele deschise de aplicaţii şi dezvoltare permit furnizorilor independenţi de software să dezvolte aplicaţii specifice reţelelor regionale de informaţii privind asistenţa medicală pentru mobil şi pentru alte coordonate ale sistemului medical, cum ar fi pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă, pentru asigurările medicale şi managementul sănătăţii.

- Telemedicină HD cu mai multe canale

Telemedicina are posibilităţi enorme de dezvoltare. Cu toate acestea, domeniul se confruntă la nivel global cu o serie de provocări: de la performanţe slabe ale semnalului video care împiedică diagnosticarea la distanţă, la interfeţe de dispozitive de imagistică medicală complicate care nu se pot conecta la dispozitivele de teleconsultare. În plus, separarea platformei de consultare şi a sistemului de videoconferinţă face imposibilă programarea şi gestionarea lor unificată. Lipsa punctelor finale de videoconferinţă sau a conexiunilor de reţea a încetinit, de asemenea, inevitabil evoluţia şi implemetarea telemedicinei.

Cu două decenii de experienţă în cercetare şi dezvoltare în conferinţe video, Huawei a creat o soluţie de telemedicină video completă, End-to-End (E2E), care integrează videoconferinţe medicale de la distanţă, dispozitive medicale specializate, interfeţe pentru întreprindere Software Development Kit (eSDK) şi servicii medicale/ platforme de servicii.

Sistemele tradiţionale de telemedicină oferă imagini video non-timp real, cu rezoluţie mică, rezultând o experienţă slabă. Huawei foloseşte tehnologia de imagine dinamică dual-stream 1080p 30 fps, lider în industrie, oferind experienţe video rapide şi clare. Tehnologia transmite fluxuri video panoramice de calitate HD de date medicale şi detalii despre operaţie. Soluţia Huawei de telemedicină multi-canal HD aduce telemedicina în era ultra-HD.

Huawei oferă interfeţe standard deschise pentru terţi. Acest lucru asigură că Huawei poate colabora cu alţi furnizori existenţi pentru a oferi o platformă medicală cuprinzătoare şi integrată. Tehnologiile Huawei permit realizarea de trasnmisii video în direct, clare şi fine, toate la aceeaşi lăţime de bandă, prin performanţa ridicată de compresie video.

Semnalizarea şi criptarea fluxului media de către Huawei acoperă întreaga reţea, de la punct final la punct final, de la punct final la alte sisteme şi, în scenarii de consultare, în mai multe puncte. Acest lucru asigură în mod eficient securitatea teleconsultaţiei şi previne scurgerile de date medicale ale pacienţilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ȘI-ATUNCI ,, EXPERȚII " SĂ-ȘI CAUTE SERVICI'....????

    Cine a platit acest articol.

    Huawei? 

    1. "Who r we?" iese acum in fata companiilor de telefonie mobila care sunt captive lor fiindca nu sunt publice contractele private sa stim noi amanunte , acestea scotand profituri serioase de pe urma abonatilor fiindca "inginerii nostri isi construiesc drum sa ..conecteze Romania" ..la ce ? la un sistem totalitar de care noi am crezut ca scapam ca de draci in 1989 si acum dam de taticii lor ..sub chipul de romani neaoși; daca vreti sa stiti ce inseamna "datoria fata de partid (stat)" intrebati cunoscatorii ce sunt pe cale de disparitie sau incercati sa vedeti cum sunt tratati prietenii nostri - cetateni chinezi , rusi sau belarusi in real la ei acasa ...nu ce prezinta propaganda comunista.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb