Angajaţii din sistemul medical privat nu au migrat către cel de stat după luna martie 2018, când au fost majorate salariile din domeniul medical, după cum ne-au transmis reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
La sfârşitul lunii august a anului curent erau înregistraţi 51.745 de salariaţi activi în sistemul medical privat şi 108.063 de salariaţi activi în sis-temul medical de stat, potrivit datelor ministerului de resort.
Ministerul Muncii a adoptat, începând cu data de 1 iulie 2017, o anexă a legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care prevede majorarea grilei de salarizare pentru personalul din "Sănătate şi asistenţă socială". Măsura luată de Minister vine în sprijinul stopării migrării medicilor din ţară. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul brut al sporurilor s-a majorat cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.
Totodată, începând cu data de 1 martie 2018, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se determină conform Re-gulamentului-cadru de acordare a sporurilor, fără a depăşi limita de 30% sporuri în total salarii de bază.
De altfel, personalul din sis-temul sanitar beneficiază de indemnizaţia de hrană începând cu 1 ianuarie 2018 (OUG nr. 91/2017).
Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici, de asistenţi medicali şi ambulanţieri/ şoferi autosanitară s-au majorat la nivelul salariului de bază stabilit potrivit legii pentru anul 2022. De asemenea, salariile de bază pentru managerii de spitale se stabilesc în func-ţie de salariul de bază al funcţiei de medic.
Persoanele care ocupă funcţia de psiholog în unităţile sanitare, unităţile de asistenţă medico-socială şi unităţile de asistenţă socială şi care deţin specializarea psihologie clinică beneficiază de majorarea salariului de bază cu 10%. Salariile de bază pentru directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională Prof.dr. C.T. Nicolau şi pentru persoa-nele care ocupă funcţia de director în cadrul centrelor de transfuzie judeţene, se stabilesc în funcţie de salariul de bază al funcţiei de medic.
Ministerul a mai decis ca începând cu luna mai 2018, să fie scoase gărzile din calculul procentului de 30% - parte variabilă din totalul cheltuielilor salariilor de bază (OUG nr. 41/2018).
Totodată, asigurarea limitei minime a sporurilor prevăzute în Regulamentul de sporuri pentru unităţile sanitare de monospecialitate şi serviciile de ambulanţă judeţene şi serviciul de ambulanţă al Municipiului Bucureşti -Ilfov (OUG nr. 41/2018).
O altă măsură a fost ca, începând cu luna mai 2018, se acordă sume compensatorii pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete, începând cu luna martie 2018, sunt mai mici decât cele plătite în luna februarie 2018, corecţii care vor acoperi diferenţa şi care vor fi actualizate în funcţie de evoluţia drepturilor salariale individuale stabilite potrivit legii (OUG nr. 41/2018).
Salariile de bază pentru funcţiile de director de îngrijiri, asistent şef serviciu de ambulanţă şi asistent medical şef se stabilesc în funcţie de salariul de bază aferent funcţiei de asis-tent şef şi respectiv, asistent medical principal cu studii superioare (OUG nr. 41/2018).
Acordarea majorării salariilor de bază la nivelul anului 2022 şi pentru personalul de cercetare cu studii superioare din unităţile clinice, din institutele şi centrele medicale, medicii care desfăşoară activitate atât de cercetare cât şi medicală din unităţile clinice, în mod similar cu medicii (Legea nr. 61/2019).
În plus, pentru restul personalului din domeniul sănătăţii, în perioada 2019-2022 se aplică creşterile salariale, respectiv 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.