SUPLIMENTUL PREŢUL SĂNĂTĂŢII  "Sistemul medical din România, la acelaşi stadiu de acum 10 ani"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 septembrie 2019

Luca Militello

Luca Militello


(Interviu cu Luca Militello, CEO-ul Spitalului Monza)

Reporter: Cum arată astăzi sistemul medical din ţara noastră?

Luca Militello: Sistemul medical din România este de ceva vreme într-o continuă mişcare şi efervescenţă, însă din păcate a rămas la acelaşi stadiu de acum 10 ani, când am pornit activitatea în România. Aici mă refer la relaţia de colaborare dintre instituţiile statului implicate în sistemul de sănătate româ-nesc şi sistemul de sănătate dezvoltat de operatorii de servicii medicale private.

Reporter: Ce schimbări credeţi că sunt necesare pentru îmbunătăţirea sis-temului medical naţional?

Luca Militello: Este absolut necesar să înceapă o colaborare directă, cel puţin un dialog între sistemul medical de stat şi cel privat, ele fiind complementare, în niciun caz concurente. Este nevoie de o viziune unitară asupra unui singur sistem de sănătate pentru ca, în final, pacientul român să poată avea acces la servicii medicale de care are nevoie.

Reporter: Care ar fi răspunsul la întrebarea: "De ce sistemul medical privat?"

Luca Militello: Nu cred că ar trebui să le vedem ca pe două opţiuni distinc-te, sunt lucruri care se fac foarte bine în spitalele de stat din România şi aşa ar trebui să şi rămână. Când un pacient din România alege sistemul medical privat este din cauza deficitului de servicii oferite de spitalele publice, situaţie în care el nu este susţinut financiar de asigurarea socială. De aceea se crea-ză acest conflict între public şi privat, conflict în care niciuna dintre părţi nu poartă vreo vină. De vină ar fi sistemul în general care astăzi nu are o politică unitară din acest punct de vedere.

Reporter: Care este diferenţa între serviciile medicale de stat şi cele oferite de Monza?

Luca Militello: Spitalul Monza este un caz aparte în peisajul operatorilor de servicii medicale private, fiind un spital care se ocupă de chirurgia de nişă, acoperă chiar acel gol pe care sis-temul de sănătate public nu a reuşit să îl acopere în ani de zile de încercări de îmbunătăţire. Astfel, a fost relativ de uşor să se poziţioneze cu succes pe piaţă, oferind un serviciu de calitate - definit de medici buni şi o organizare corespunzătoare.

Reporter: Cum au evoluat cererile pentru sistemul medical privat din ţară? Aţi simţit o creştere a numărului de pacienţi care se îndreaptă către privat?

Luca Militello: Referindu-ne strict la noi, acest lucru se poate vedea cel mai bine în cifre. Spitalul Monza a avut în primul an de activitate un volum de afaceri de 3 milioane de euro, iar în 2018 o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro. Este evident că vorbim despre o ascensiune. O creştere a cifrei de afaceri de 10 ori în 5 ani înseamnă ca businessul şi-a găsit locul într-o piaţă liberă.

Reporter: Deficitul de personal medical este o problemă generală a sis-temului din ţara noastră. Vă confruntaţi şi dumneavoastră cu această problemă?

Luca Militello: Evident. Măririle de salariu ale personalului medical mediu de la stat, care au început acum un an şi jumătate, au fost gândite fără o sustenabilitate reală în spate şi asta a afectat tot sistemul în general. Noi suntem în favoarea creşterii salariale a angajaţilor, însă orice ţară, orice business, trebuie să adapteze şi salariile şi consumul în funcţie de creşterea economică. În România, acest principiu nu s-a respectat, salariile au crescut într-un mod atât de alert încât sistemele nu au putut să meargă după ele şi au trebuit să se adapteze. Şi în cazul nos-tru, această mişcare ne-a afectat, dându-ne peste cap bugetul pentru anul 2019, fiindcă nimeni nu se aştepta la o mărire salarială atât de mare, de aproximativ 25-30%.

Din celălalt punct de vedere, ţinând cont că astăzi avem o cerere de profesionişti în domeniul medical şi considerând că sistemul de sănătate privat a crescut foarte mult avem o dificultate în a găsi asistente medicale care să îşi asume etic permanenţa la un loc de muncă pentru o perioadă de timp.

Reporter: Reuşeşte sistemul medical privat să facă faţă concurenţei salariale cu sistemul medical de stat?

Luca Militello: Din păcate nu, dar nu avem o alternativă în momentul de faţă, şi va trebui să ne adaptăm noi. Eu sunt convins că în perioada următoare se va nivela şi va exista un echilibru din care va avea de câştigat toată lumea.

Reporter: Ce investiţii se fac într-un spital privat în România pentru a păstra personalul medical în ţară?

Luca Militello: Se fac investiţii în formarea personalului, însă fără a avea garanţia că personalul va rămâne în Grup. Investiţiile nu sunt însă organice, adică este o investiţie de moment pe care din păcate pe termen lung noi nu am resimţit-o.

Reporter: În 2018 aţi continuat proiectul social de intervenţii chirurgicale pro bono. Aveţi în plan să mergeţi mai departe cu acest proiect? Ce fonduri sunt alocate acestui proiect?

Luca Militello: Grupul Monza s-a implicat de la început în proiecte sociale, iar în anul 2018 am desfăşurat un proiect mai organic, mai organizat care a mers foarte bine. S-au investit deja peste 250.000 de eruo într-un an în cazurile pro-bono şi proiectul continuă chiar cu bugete mai mari pentru 2019 şi pentru 2020.

Reporter: Cum arată astăzi portofoliul Monza şi ce planuri de extindere aveţi?

Luca Militello: După o perioadă de câţiva ani în care ne-am extins foarte mult şi într-un timp foarte scurt, 2019 şi 2020 sunt şi vor fi ani de aşezare din punct de vedere al business-ului. Nu uităm că în ultimii 3 ani, Grupul Monza a deschis Centrul Medical Monza în Bucureşti, Spitalul Monza-Ares în Cluj şi Monza Metropolitan Hospital în Bucureşti. Se află în curs de dezvoltare un spital mare de oncologie dezvoltat împreună cu Enayati Group, un proiect de anvergură care va fi gata la sfârşitul anului 2020 şi care îşi va începe activitatea în 2021. Suntem concen-traţi pe această nouă provocare şi pentru viitorul apropiat acesta este singurul proiect.

Reporter: Aveţi în vedere noi inves-tiţii (buget, proiecte, etc..)?

Luca Militello: În privinţa centrului de Oncologie, investiţia Grupului Monza va fi în aparatură medicală şi în tot ceea ce înseamnă tehnologie, inves-tiţia ridicându-se la 10-15 milioane de euro.

Reporter: Este adevărat că tot mai mulţi pacienţi aleg sistemul medical privat, dar tot mai mulţi medici aleg să se angajeze în spitalele de stat?

Luca Militello: În ceea ce ne priveşte, această schimbare de trend la noi nu s-a resimţit. Medicii care au început o colaborare cu noi au rămas în Grup, ba mai mult, având în vedere extinderea noastră, şi alţi medici au decis să ni se alăture, fiind vorba nu numai de medici de la spitalele de stat, dar şi de la alte spitale private.

Reporter: Care a fost cifra de afaceri a business-ului Monza anul trecut şi ce estimări aveţi pentru 2019?

Luca Militello: Cum spuneam, am închis anul 2018 cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, previziunile pentru 2019 fiind de aproximativ 40 de milioane de euro.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb