Produsele alimentare pe bază de insecte sunt accesibile pentru cetăţenii europeni începând cu această săptămână. Breşa a fost creată în Belgia, unde un lanţ de magazine are deja la raft astfel de produse, iar din luna octombrie burgeri pe bază de viermi Buffalo urmând să se găsească în majoritatea supermarketurilor din această ţară.
Dacă în urmă cu câţiva ani când s-a pus în discuţie posibilitatea schimbării obiceiurilor alimentare la nivel planetar au existat numeroşi sceptici (am prezentat la vremea respectivă mai multe puncte de vedere) anul trecut experţii Uniunii Europene în domeniu au anunţat că s-a ajuns la concluzia că populaţia continentului ar trebui să se obişnuiască treptat cu consumul gândacilor şi al insectelor, urmând ca într-un viitor nu foarte îndepărtat ferme care să producă acest tip de hrană să fie întâlnite pe tot cuprinsul Europei. Lucrurile au avansat, astfel că începând cu data de 25 mai entofagia (hrănirea cu insecte) a fost permisă oficial în Belgia, în urma unei decizii luate de Agenţia Federală pentru Securitatea Lanţului Alimentar (AFSCA), iar de săptămâna aceasta produse se află efectiv la vânzare. Astfel, vor putea fi comercializate în scop alimentar zece tipuri de insecte, în acest moment existând cinci crescători de insecte autorizaţi. Pe lista insectelor cu care se pot delecta belgienii, dar care în curând vor ajunge şi la restul europenilor, se află: greierii domestici, greierii cu aripi scurte, lăcustele africane, viermi de făină normali şi viermii de făină uriaşi, şi trei tipuri de omizi.
Specialiştii belgieni consideră că, în condiţiile în care în 2050 pe Pământ vor trăi nouă miliarde de oameni, producţia de proteine trebuie să se dubleze. Până în 2030 cererea de alimente va creşte cu 50 % şi cea de apă cu 30%. Astfel că, în jurul acestei date, populaţia globului se va confrunta cu o lipsă semnificativă de hrană, în special de carne. Specialiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite au găsit deja soluţia pentru rezolvarea problemei, fiind investite milioane de euro în ferme experimentale de creştere a insectelor. Cum insectele constituie o sursă de hrană pentru mulţi dintre locuitori globului de mai bine de 2000 de ani, în special în zona Asiei, oamenii nu ar trebui să fie foarte speriaţi sau dezgustaţi de această perspectivă. Experţii ONU au ajuns la concluzia că în următorii 10 ani, vânzarea de semi-preparate din insecte în magazine nu va mai reprezenta o noutate, iar restaurantele îşi vor adapta din mers ofertele. Un mare pas în această direcţie a fost făcut prin modificarea în unele ţări a legislaţiei, astfel încât comercializarea produselor pe bază de larve şi gândaci să nu mai fie interzisă. Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a prezentat şi soluţia care să facă trecerea la o astfel de alimentaţie: insectele să fie preparate în combinaţie cu alte alimente sau să fie transformate în pudră proteică, astfel încât problemele "de ordin estetic" să fie depăşite mai uşor. "Va veni ziua în care oamenii care mănâncă insecte vor fi mai numeroşi decât cei care consumă carne", a anunţat cunoscutul entomolog Arnold van Huis, într-o conferinţă în Olanda. Insectele sunt bogate în proteine, grăsimi şi vitamine esenţiale pentru dieta umană. Profesorul olandez Marcel Dicke, de la Universitatea Wageningen susţine în "Cartea de bucate pentru insecte" că 100 de grame de viermi de mătase sau larve de molie oferă 100 % din necesarul zilnic de cupru, zinc şi fier pentru un om, iar greierii pot asigura necesarul de calciu.
Cum nevoile de hrană ale insectelor sunt mult sub cele ale vitelor sau păsărilor, astfel de ferme vor fi foarte profitabile. Conform specialiştilor în zootehnie, 10 kilograme de furaje generează un kilogram de carne de vită, trei kilograme de carne de porc, cinci kilograme de carne de pui şi nouă kilograme de lăcuste. Consumul de insecte la nivel planetar este acum de 0,5 kg pe cap de persoană anual, dar trebuie precizat că Europa şi America de Nord scad foarte mult această medie. Specialiştii susţin însă că o parte importantă a legumelor şi fructelor folosite în industria alimentară este contaminată cu viermi, deci accidental este posibil să fi consumat insecte.
Pe un plan diferit, dar care se întrepătrunde într-un anumit punct cu cel prezentat mai sus, omenirea are şi alte motive de îngrijorare. Lumea se confruntă cu crize la un nivel fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, iar comunitatea în curând nu va mai putea răspunde umanitar, a avertizat, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Adunării Generale a ONU, comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva Aceasta a declarat, conform Agenţiei France Press, citată de Mediafax, că sumele cheltuite sunt tot mai mari şi mai greu de acoperit: "În prezent, avem un nivel mondial al crizelor mai important ca niciodată după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar principalul motiv pentru această situaţie este că reacţionăm când este prea târziu. Mai multă atenţie ar trebui să fie acordată prevenirii şi soluţionării conflictelor, trebuie să acţionăm înainte ca războaiele să fie în plină desfăşurare. În caz contrar, nu vom mai fi în stare să gestionăm consecinţele crizelor umanitare generate de conflicte. Avem nevoie de răspunsuri, nu pentru că nu mai sunt bani, nu pentru că nu mai sunt oameni care să îşi rişte vieţile, ci pentru că nevoile noastre cresc mai repede decât capacitatea noastră de a răspunde". Comunitatea internaţională cheltuieşte pentru ajutor umanitar în anul 2014 nu mai puţin de 17.000.000.000 de dolari, faţă de 2.000.000.000 de dolari în 2000.