Unul dintre principalii producători de carne de pasăre din ţara noastră, Avicola Buzău va prelua un alt jucător important din aceeaşi industrie, respectiv Avicola Călăraşi, spun surse din piaţă. Potrivit acestora, compania buzoiană a depus o cerere la Consiliul Concurenţei pentru a aviza această tranzacţie.
În prezent, principalele companii care activează pe piaţa cărnii de pasăre de la noi sunt Agricola Bacău, Avicola Călăraşi, Grupul Agroli şi Transavia Alba Iulia. În cazul în care preluarea va avea loc şi va avea avizul Consiliului Concurenţei, atunci cota de piaţă a noii entităţi formate va creşte considerabil, având şanse să se apropie de liderul de piaţă, Transavia Alba Iulia.
România a exportat, în 2012, carne de pasăre în valoare de peste 250 milioane euro, în timp ce importurile au fost de numai 200 milioane euro, ţara înregistrând pentru prima dată o balanţă pozitivă în acest sector, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale.
Industria autohtonă a cărnii este în general evaluată la 3 miliarde de euro, mulţi jucători din piaţă estimând că produsele din carne de pasăre şi de porc susţin aceste cifre. Industria cărnii de pasăre aduce anual în jur de 600 de milioane de lei la bugetul de stat şi angajează în medie 30.000 de oameni.
Avicola Călăraşi, al cărei acţionar majoritar este compania Nutricom SA Olteniţa (aproximativ 97%), a încheiat anul 2012 cu o pierdere de peste 9 milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, cifra de afaceri a companiei, deţinută de libanezul Daher Hanna, a fost de aproximativ 103 milioane de lei anul trecut. De altfel, anul 2009 a fost ultimul an în care compania a realizat profit, ultimii trei ani fiscali fiind încheiaţi în pierdere.
Potrivit ultimelor raportări transmise de Nutricom SA (acţionarul principal al Avicola Călăraşi) listată la Bursa de Valori Bucureşti, Adunarea Extraordinară Generală (AGEA) a companiei a aprobat în august a.c. contractarea unor credite de la EximBank. Cel mai recent raport al Nutricom remis BVB convoacă o nouă AGEA pe data de 18 octombrie în vederea aprobării achiziţionării unor unităţi de producţie de la Avicola Călăraşi. Surse din Olteniţa spun că Nutricom şi-a închis fabrica de carne de pasăre din oraş şi a păstrat doar unităţile (n.r silozuri) din port. Se pare că firma ar avea în derulare construcţia unor imobile pe terenul fostei fabrici.
Avicola Buzău, al cărei acţionar majoritar (66,8477%) este firma SC Aaylex Trading SRL Bucureşti, a încheiat anul 2012 cu un profit net în valoare de 1,68 milioane de lei, în scădere uşoară faţă de câştigul obţinut în anul precedent, de 1,82 milioane de lei. Raportul companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) arată că producătorul a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 116,2 milioane de lei, în creştere cu 21,8 milioane de lei faţă de 2011.
De asemenea, potrivit ultimelor raportări remise de Avicola Buzău către BVB, în luna iulie a.c., Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a stabilit prelungirea unor contracte de credite cu BCR şi BRD, dar şi aprobarea contractelor de închiriere cu diferite societăţi, respectiv Mixalim Impex, Nutricom şi Avicola Călăraşi.
Înfiinţată în 1982, compania produce carne de pasăre sub mărcile "Coco Rico" şi "Piu Gusto", fiind principalul exportator de carne de pasăre din România. În ţara noastră, grupul Aaylex distribuie produsele Coco Rico atât prin magazinele proprii, cât şi în marile lanţuri de magazine.
Pe lângă producţia de carne, compania mai deţine şi o fabrică de nutreţuri concentrate, o staţie de incubaţie cu capacitate de 8,4 milioane ouă/an şi o fermă de reproducţie cu o capacitate de 10 milioane ouă/an. Cele cinci ferme au o capacitate totală de aproximativ 7 milioane pui vii/an. Investiţiile din ultimii ani în abatorul companiei clasează unitatea printre primele 10 abatoare din Uniunea Europeană.