Surse: Bursa de mărfuri din Shanghai vrea să-şi extindă reţeaua de depozite în afara Chinei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2023

Surse: Bursa de mărfuri din Shanghai vrea să-şi extindă reţeaua de depozite în afara Chinei

Shanghai Futures Exchange are o reţea internă de 216 unităţi de depozitare

Shanghai Futures Exchange (ShFE - Bursa de mărfuri din Shanghai) încearcă să-şi extindă reţeaua de depozitare a materiilor prime în afara Chinei, astfel că analizează sistemele şi reglementările din exterior, spun surse citate de Reuters.

Bursa de mărfuri din China are o reţea internă de 216 unităţi de depozitare pentru contracte futures, inclusiv metale tranzacţionate pe piaţa sa, plus alte materii precum cauciucul.

"ShFE are intenţia să se extindă în depozitele din exterior. Oficialii pieţei lucrează în acest sens, analizează modul şi momentul în care vor face expansiunea", a spus una dintre surse.

Extinderea prezenţei sale globale în depozitele de metale ar pune ShFE în concurenţă directă cu London Metal Exchange (LME), care domină industria în afara Chinei, fiind posibil să devină o provocare pentru poziţia Londrei ca centru al stabilirii preţurilor globale ale metalelor.

China, cel mai mare consumator şi producător de metale industriale din lume, precum cuprul, doreşte ca jucătorii locali să poată exercita mai multă influenţă asupra preţurilor, mai spun sursele citate de Reuters, adăugând: "Ca să realizeze acest lucru, China a lansat în noiembrie 2020, la Shanghai International Energy Exchange (INE), un contract futures internaţional pe cupru. Lichiditatea este necesară pentru ca acest contract să prospere, iar asta necesită stocare în depozite".

O altă sursă apropiată situaţiei a precizat: "În calitate de bursă care oferă servicii clienţilor globali, ShFE acordă întotdeauna atenţie infrastructurii, politicilor şi reglementărilor de depozitare din exterior. Locul în care va crea depozite, în viitor, necesită investigaţii şi cercetări suplimentare".

Conform surselor, nu a fost oferit un calendar pentru realizarea extinderii în exterior.

London Metal Exchange are peste 500 de depozite în Statele Unite, Europa şi Asia

În timp ce ShFE are o poziţie solidă pe piaţa tranzacţiilor şi a depozitării metalelor din China, LME a dominat alte pieţe, cu o reţea de depozitare care cuprinde peste 500 de unităţi în 32 de locaţii din Statele Unite, Europa şi Asia.

Bursa Metalelor din Londra, deţinută de Hong Kong Exchanges & Clearing, este cel mai vechi şi cel mai mare loc de tranzacţionare a metalelor din lume, şi şi-a propus din 2012 să câştige o platformă în depozitele din China, dar fără succes.

Stocurile de cupru din depozitele înregistrate la LME se ridică în prezent la 54.450 de tone sau aproape 463 de milioane de dolari la preţurile actuale de la LME, în timp ce stocurie din depozitele certificate de ShFE totalizează 74.638 de tone, adică peste 634 de milioane de dolari.

Diferenţe majore între depozitarea din China şi cea din restul lumii

Sursele citate de Reuters spun că există câteva diferenţe majore între modul în care funcţionează depozitarea în China şi cea din restul lumii. Conform acestora, una dintre diferenţe priveşte modul în care sunt aplicate chiriile sau taxele pentru depozitare. ShFE oferă îndrumări cu privire la ceea ce operatorii săi de depozite pot taxa în funcţie de locaţie şi metalul stocat. În schimb, chiriile pe care depozitele aprobate de LME le pot percepe sunt plafonate.

O altă diferenţă este asigurarea. Reglementările ShFE fac companiile de depozitare responsabile pentru problemele cu metalul depozitat. În afara Chinei, metalul este asigurat de proprietarul său, iar compania de depozitare este de obicei răspunzătoare numai dacă s-a dovedit a fi neglijentă.

"Alte aspecte sunt legate de contractele INE (International Energy Exchange) pe cupru, care, fiind denominate în yuani, complică lcururile pentru piaţa internaţională. În plus, există o problemă în general cu stocurile scăzute", a spus una dintre sursele din industrie.

ShFE are un birou în Singapore despre care sursele citate de Reuters spun că a fost analizat ca o locaţie potenţială pentru depozite ce pot stoca metal sub warrant-ul ShFE - un titlu care conferă dreptul de proprietate asupra metalului.

"O altă locaţie pe care a analizat-o ShFE este Thailanda, pentru contractul internaţional pe cauciuc", a spus o sursă, menţionând: "Thailanda este un producător de top de cauciuc, astfel că ar putea fi folosit şi ca loc de tranzit pentru alte părţi ale Asiei".

China a impus controale asupra capitalului şi valutelor în vederea restricţionării fluxurilor de bani străini care intră şi ies din ţara asiatică.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb