SURSE: Directorul "Eni", investigat de Procuratura din Italia

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 februarie 2017

Directorul "Eni", investigat de Procuratura din Italia

Procuratura din Italia cere lansarea unui proces penal împotriva directorului executiv al companiei petroliere "Eni" SpA, Claudio Descalzi, şi a grupului anglo-olandez "Royal Dutch Shell" Plc pentru fapte de corupţie legate de o afacere controversată din Nigeria, potrivit unei persoane apropiate situaţiei, citată de MarketWatch.

Dacă solicitarea procurorilor va fi acceptată de un judecător, în lunile următoare, cazul ar aduce în atenţie operaţiunile "Shell" şi ale directorilor "Eni" privind un zăcământ uriaş de petrol din Oceanul Atlantic, care a devenit un simbol al corupţiei în industria energetică a Nigeriei.

Investigaţia are în vizor 11 persoane, printre care actualul director al "Eni", Claudio Descalzi, şi predecesorul său, Paolo Scaroni. Acuzaţiile sunt îndreptate şi către grupul "Shell", dar nu sunt menţionaţi şi directori ai acestuia, potrivit sursei citate.

Săptămâna aceasta, board-ul "Eni" şi-a exprimat sprijinul pentru Descalzi, susţinând nevinovăţia acestuia.

Un purtător de cuvânt al "Shell" a refuzat să comenteze, iar Descalzi şi Scaroni nu au răspuns solicitărilor pentru declaraţii.

Investigaţia celor două companii este cel mai recent eveniment dintr-o sagă a ultimului deceniu, care implică acuzaţiile potrivit cărora un acord din 2011 pentru cumpărarea drepturilor asupra unui zăcământ de petrol pe mai bine de un miliard de dolari reprezintă o mită enormă. Perimetrul, cunoscut sub numele de OPL 245, ar deţine 9 miliarde de barili de ţiţei.

"Shell", compania occidentală petrolieră dominantă în Nigeria, a încercat vreme de mai mulţi ani să dezvolte proiectul, luptând cu guverne succesive şi cu un fost ministru al Petrolului, Dan Etete, a cărui companie pretindea drepturile de proprietate.

"Shell" a progresat în 2011, când s-a asociat cu "Eni" pentru cumpărarea proiectului de la guvernul nigerian, potrivit documentelor din justiţie obţinute de Wall Street Journal.

La câteva zile după ce "Eni" a plătit suma de 1,1 miliarde de dolari guvernului nigerian pentru proiect, banii au fost transferaţi în conturi bancare deţinute de Etete, conform documentelor. Ulterior, banii au ajuns la numeroase companii asociate unor oficiali guvernamentali nigerieni.

Etete şi avocaţii acestuia nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Potrivit procurorilor italieni, Scaroni şi Descalzi, pe atunci director la Eni, ar fi ştiut că un cont guvernamental escrow a fost folosit pentru transferul banilor într-un cont al lui Etete. Descalzi şi Eni au negat acuzaţiile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb