SURSE: Guvernul întârzie cu bugetul pe 2019

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie 2019

Guvernul întârzie cu bugetul pe 2019

Proiectul bugetului de stat pe 2019 va întârzia câteva saptămâni şi cel mai probabil va intra spre sfârşitul lunii în dezbatere publică, potrivit hotnews.ro.

Surse din interiorul Coaliţiei au declarat: "Nu este gata, există probleme la diverse ministere, iar calculele nu sunt finalizate. Cel mai devreme va intra în dezbatere publică în 25 ianuarie. Sansele să mai fie convocată şedinţa extraordinară a Parlamentului sunt mici". 

Iniţial, la nivelul Coaliţiei se preconiza că bugetul va intra în dezbatere publică la începutul lunii ianuarie şi că cel mai probabil va exista o şedinţă extraordinară a Parlamentului.

Reamintim că la începutul lunii decembrie ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara că bugetul de stat este aproape gata şi urmează să intre în dezbatere în Parlament, în luna decembrie. 

Pe 10 decembrie, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Liviu Drag­nea i-a anunţat pe social democraţii că Guvernul Dăncilă va lansa un fond de investiţii de 10 miliarde de euro dedicat exclusiv administraţiei locale. Întrebat de unde vor veni aceşti bani, Dragnea a răspuns: "Din România". La vremea respectivă, premierul Viorica Dăncilă preciza că acest fond de investiţii va fi inclus în bugetul pe 2019, pentru fiecare localitate în parte, cu două proiecte.

Anunţul făcut de preşedintele PSD a venit în contextul în care Guvernul avea deja probleme cu elaborarea proiectului de buget pe 2019 în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB. 

Totodată, reamintim că la finalul lunii decembrie Guvernul a emis "ordonanţa lăcomiei" care suprataxează băncile, companiile energetice şi telecom.

În OUG se motivează că "ţinând cont că neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor fiscal-bugetare propuse ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice; deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din produsul intern brut prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecinţe grave pentru interesele României".

Senatul şi Camera Deputaţilor urmau să se reuneasca în ultima decadă a lunii ianuarie, în sesiune extraordinară pentru dezbaterea proiectului bugetului de stat pe anul 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb