Sute de mii de greci protestează în stradă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2011

Statul elen, care are circa 750.000 de angajaţi, va avea o datorie de 356,5 miliarde euro în 2011, respectiv 161,8% din PIB.

Statul elen, care are circa 750.000 de angajaţi, va avea o datorie de 356,5 miliarde euro în 2011, respectiv 161,8% din PIB.

Sute de mii de greci au încetat lucrul ieri, lansând o grevă generală de 24 de ore, ca protest faţă de noile măsuri de austeritate, în sumă de 6,6 miliarde euro, adoptate de Cabinetul condus de premierul George Papandreou.

Conform agenţiilor de presă străine, 20.000 de persoane au mărşăluit în centrul Atenei. Aeroporturile, şcolile, spitalele şi siturile arheologice au fost închise. Totodată, ieri a fost închis pe întreaga zi Aeroportul Internaţional din Atena, fiind anulate 448 de zboruri.

"Guvernul dă vina pe noi, ne concediază, iar noi nu vom mai putea trăi. Ne iau viaţa, suntem speriaţi", a declarat, potrivit Bloomberg, Katerina Anastasopoulos, care a lucrat vreme de 28 de ani în Ministerul Transporturilor de la Atena.

La rândul său, preşedintele sindicatului ADEDY, Cos-tas Tsikrikas, a afirmat: "Avem angajaţi cărora li s-a redus salariul cu 40%, iar cu noile măsuri, scăderea va depăşi 50%. Aceste măsuri, plus celelalte decise până acum, apasă enorm asupra angajaţilor şi pensionarilor, nu asupra celor care câştigă mult şi îşi ţin banii în afara ţării".

Poliţia estima că aproape 20.000 de persoane au demonstrat în faţa Parlamentului şi Ministerului Finanţelor, strigând: "Luaţi-vă Memorandumul şi plecaţi". Protes-tatarii făceau referire la condiţiile dure impuse de creditorii internaţionali în schimbul împrumutului.

Însă, ministrul finanţelor, Evangelos Venizelos, a declarat: "Suntem în cele mai proaste circumstanţe, sub cele mai grele condiţii. Suntem dependenţi de ajutor şi de creditele de la partenerii noştri instituţionali. Asta este situaţia ţării şi trebuie să facem eforturi supraomeneşti ca să câştigăm acest pariu cu istoria".

Amintim că oficialii europeni au amânat plata tranşei de 8 miliarde euro către Grecia, din împrumutul obţinut anul trecut de la UE - FMI. Dacă în septembrie oficialii de la Atena spuneau că mai au lichidităţi până la mijlocul lunii octombrie, acum susţin că au suficiente fonduri cât să opereze până la mijlocul lunii noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb