Aung San Suu Kyi joacă un rol din ce în ce mai important în Myanmar, ajutând fragila alianţă de foşti generali ai juntei, al căror recente reforme au suprins observatorii, potrivit analiştilor citaţi de AFP.
După jumătate de secol de dominaţie militară, statul sud-asiatic a ţinut alegeri controversate în 2010, ordonând unora din membri săi să renunţe la uniforme pentru a conduce un guvern "civil".
Suu Kyi, eliberată de la arestul la domiciliu la câteva zile după acel eveniment, a preluat un rol pivotal, în urma unor discuţii cu preşedintele Thein Sein de vara trecută şi a deciziei de a lua parte la alegeri suplimentare de pe 1 aprilie.
Participarea femeii de 66 de ani la vot este văzut drept una dintre schimbările pozitive care a dus la ruperea abordării vechii conduceri militare şi la dezgheţarea relaţiilor cu Vestul, ce a impus sancţiuni dure de-a lungul timpului naţiunii izolate.
"Noua generaţie (de lideri militar) s-a împăcat cu dânsa, iar Suu Kyi s-a împăcat cu noua generaţie", a afirmat Aung Tun Thet, consilier al ONU în Yangon, adăugând: "Pentru prima dată pot observa o oportunitate pentru schimbare de care ai parte abia o dată în viaţă".