SVEN-JOACHIM IRMER DE LA FUNDAŢIA KONRAD ADENAUER, DESPRE SISTEMUL SANITAR: "România a ajuns într-o fundătură de unde nicio măsură nu o mai poate scoate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 11 octombrie 2013

"România a ajuns într-o fundătură de unde nicio măsură nu o mai poate scoate"

România a ajuns într-o fundătură de unde nicio măsură nu o mai poate scoate, a afirmat, ieri, în cadrul unui seminar pe fiscalitate, Sven-Joachim Irmer, director pentru România şi Republica Moldova al Fundaţiei Konrad Adenauer, făcând referire la sistemul de contribuţii din sănătate.

Potrivit domniei sale, într-o economie de piaţă, contribuţiile sociale trebuie separate de sistemul de taxe şi impozite.

Ţara noastră a ajuns la "performanţa" să aibă 113 taxe, impozite şi contribuţii, cu care "nimeni nu se poate descurca".

"Chiar şi cel mai bun platnic poate omite o asemenea taxă", subliniază Irmer, adăugând că ar trebui să avem o politică fiscală transparentă, care să ia în considerare şi viitorul ţării.

Marinescu, MFP: "Avem nevoie de 10-15 ani pentru impozitarea clădirilor la valoarea de piaţă"

Ţara noastră are nevoie de 10-15 ani pentru a putea aplica un sistem de impozitare a clădirilor la valoarea de piaţă, potrivit lui Gheorghe Marinescu, şeful Serviciului Impozite şi Taxe Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Domnia sa a subliniat că acest mod de taxare nu este posibil întrucât proprietăţile nu sunt înregistrate la Cadastru decât în proporţie de 20%.

În aceste condiţii, sistemul de impozitare a clădirilor va rămâne neschimbat anul viitor, însă din 2015 proprietăţile ar putea fi impozitate în funcţie de destinaţie, nu de suprafaţă, aşa cum este în prezent.

Experţii Fondului Monetar Internaţional au discutat, în septembrie, timp de două săptămâni, la Bucureşti, pe marginea acestui sistem de impozitare, cu reprezentanţii MFP şi cu cei de la Agenţia Naţională de Cadastru şi de la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, experţii FMI propunând, iniţial, trecerea la un sistem bazat pe valoarea de piaţă a clădirilor.

Modificarea modalităţii de impozitare a clădirilor va avea un impact pozitiv asupra bugetelor locale, fiind avută în vedere şi o reducere a listei scutirilor de la plata acestui impozit, a mai spus reprezentantul MFP. Oamenii de afaceri au propus reducerea impozitului pe clădiri, mai ales în cazul persoanelor juridice, care ajung să plătească o taxă pe proprietate uneori mai mare decât dublul impozitului pe profit, potrivit lui Marius Ionescu, partener în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Micii acţionari ai SIF-urilor plătesc CASS de 44 de lei la dividende de 1 leu

Persoanele care au devenit acţionari la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) în urma programelor de privatizare în masă şi nu au alte venituri în afară de cele din dividendele cuvenite sunt obligate să contribuie la sistemul de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente dividendelor. Problema acestor mici acţionari este că CASS este calculată la valoarea salariului minim pe economie (plafonul minim acceptat de lege), ajungând la 44 de lei pe lună, în condiţiile în care dividendele încasate au o valoare cuprinsă între 1,35 şi 7,2 lei, potrivit Virginiei Sofian, auditor intern în cadrul SIF Moldova.

Domnia sa a subliniat că în această situaţie sunt 5,5 milioane de acţionari (3,5 milioane dintre aceştia au o vârstă de peste 60 de ani), majoritatea dintre ei neştiind că au acest statut şi fiind puşi în situaţia de a fi notificaţi de Fisc, întrucât au restanţe de plată la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru ca acţionarii de la SIF să poată achita cei 44 de lei lunar la CASS, ar trebui să deţină aproape 9.000 de acţiuni, în condiţiile în care aceştia au doar 30 de acţiuni, a mai adăugat doamna Sofian. Deciziile de impunere de la ANAF stabilesc atât debite de plată, cât şi dobânzi şi penalităţi pentru neachitarea la timp a sumelor datorate.

Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) a trimis o scrisoare către ANAF, sesizând aspectele menţionate şi a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sănătate şi reanalizarea acestora, precum şi o modificare legislativă în domeniu. Probleme legate de CASS sunt întâlnite în tot sistemul, potrivit lui Daniel Udrescu, expert contabil, care subliniază că însăşi legea ce reglementează acest sector este plină de contradicţii.

În cadrul seminarului de ieri a fost abordat şi sectorul de petrol şi gaze, subliniindu-se că ţara noastră nu are condiţii tocmai favorabile pentru derularea de investiţii în acest domeniu.

Vasile Iuga, din cadrul PriceWaterhouseCoopers, a precizat că fragmentarea excesivă a zăcămintelor (avem circa 15.000 de sonde pe 400 de zăcăminte), nivelul scăzut de producţie a sondelor, ţiţeiul cu probleme, complexitatea geologică şi riscul ridicat investiţional fac din România o ţară puţin atractivă în ceea ce priveşte sectorul de petrol şi gaze.

În aceste condiţii, România ar trebui să practice politici care să stimuleze investiţiile în aceste domeniu, consideră domnia sa, adăugând că nivelul de epuizare a zăcămintelor noastre (87%-88%) este printre cele mai avansate din Europa, România fiind pe locul cinci între ţările europene la producţia de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Persoanele care au devenit acţionari la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) în urma programelor de privatizare în masă şi nu au alte venituri în afară de cele din dividendele cuvenite sunt obligate să contribuie la sistemul de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente dividendelor. Problema acestor mici acţionari este că CASS este calculată la valoarea salariului minim pe economie (plafonul minim acceptat de lege), ajungând la 44 de lei pe lună, în condiţiile în care dividendele încasate au o valoare cuprinsă între 1,35 şi 7,2 lei, potrivit Virginiei Sofian, auditor intern în cadrul SIF Moldova."

    Despre ce vorbeste tanti asta? Pai actionarii SIF-urilor nu platesc impozitul pe dividend pe care-l stim toti? Adica de 16%? La ce s-a referit? Ca pentru a acorda dividende, SIF-ul plateste si el impozite pe profit? Sau ce, ca nu mai intelegem nimic, mai ales cand gasim explicatii mirobolante si/sau neexplicate... Of, jurnalismul lui peste prajit... 

    1. Poate ca pentru majoritatea oamenilor diferenta dintre o taxa, un impozit si o contributie nu e evidenta, toate reprezentand obligatii de plata catre stat sau entitati subordonate acestuia. Insa asa cum fiecare salariat plateste pe langa impozitul pe venit (cota de 16%) si contributii la asigurarile sociale la fel si in cazul veniturilor din dividende (in cazul in care sunt singurele venituri ale persoanei respective) s-a introdus acum si obligatia achitarii contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Mie mi se pare destul de clar explicat in articol... Of, fiscalitatea lui peste prajit... Tare greu de inteles cand Codul Fiscal se modifica de peste 100 de ori intr-un an...

      Este explicat destul de clar in articol, este vorba de CASS din dividende, nu de impozitul de 16%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb