Tehnologia 5G şi nevoia de informare a consumatorilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 22 noiembrie 2019

Tehnologia 5G şi nevoia de informare a consumatorilor

Noua revoluţie industrială şi tehnologică, pe lângă avantajele pe care le are pentru dezvoltarea economiei şi a nivelului de trai, poartă în ea şi anumite dezavantaje sau riscuri cu privire la sănătatea cetăţenilor, la siguranţa aces-tora şi la modul în care noile tehnologii - printre care şi 5G - sunt aplicate în relaţiile dintre instituţiile statului şi cetăţeni. Pentru cunoaşterea acestor dezavantaje este necesară o informare simplă, corectă a consumatorilor, din partea producătorilor de tehnologie, pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a alege un produs sau de a folosi anumite aplicaţii în conformitate cu scopul pentru care au fost create. Aces-tea au fost principalele teme care au dominat dezbaterea ce a avut loc, ieri, la Palatul Parlamentului, intitulată 5G - Tehnologie pentru viitor, eveniment organizat de Centrul de Excelenţă, Cercetare, Inovare şi Dezvoltare în Afaceri (CECIDA).

Reprezentanţii autorităţilor şi cei ai operatorilor şi furnizorilor de servicii IT&C au discutat despre importanţa implementării tehnologiei 5G în ţara noastră, despre cybersecuritatea necesară cu privire la noua tehnologie şi despre riscurile la care sunt supuşi consumatorii.

În deschiderea evenimentului, Bartolomeu Constantin Săvoiu, preşedintele CECIDA a arătat că tehnologia 5G reprezintă "un pas înainte, un tsunami al dezvoltării economice şi industriale", iar implementarea ei ar aduce beneficii în toate sectoarele de activitate.

La rândul său, Corneliu Lozneanu, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie România-China a spus: "Tehnologia 5G influenţează agenda industriei globale şi, implicit, a comunităţilor. Inovaţiile tehnologice schimbă natura economiei. Dezvoltarea economiei nu este durabilă dacă nu este inclusivă şi dacă nu asigură siguranţa cetăţenilor săi. Noile tehnologii pot oferi, prin informaţii şi comunicare, sustenabilitatea dezvoltării economice şi siguranţa respectivă. Este nevoie de o viziune mai clară pentru viitorul nos-tru şi mi-aş dori ca Uniunea Europeană să găsească o politică unitară şi un răspuns la oferta Chinei, care să ne ofere astfel şi o soluţie la nivel regional".

Principala problemă ridicată de societatea civilă, în opinia organizaţiilor neguvernamentale care au participat la dezbatere, o reprezintă consumatorul din ţara noastră, care nu este suficient de educat sau informat, care nu îşi alege telefonul mobil şi operatorul telecom în cunoştinţă de cauză, din punct de vedere al emisiei de radiaţii şi al datelor tehnice.

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei InfoCons, a afirmat:

"Cred că problematica unor astfel de teme care sunt ridicate şi aduse în dezbatere ar trebui să fie cu o mai largă participare din partea diferitelor foruri, entităţi şi organizaţii profesionale, asociaţii patronale, institute de cercetare, centre universitare. De cealaltă parte, de multe ori uităm un lucru esenţial: fiecare dintre noi, indiferent cine suntem şi ce facem, suntem cu toţii consumatori. Din această perspectivă ar trebui să avem cu toţii acces la o informare simplă, accesibilă, inteligibilă şi nu, cum de cele mai multe ori în diferite manuale de utilizare, ghiduri, găsim un limbaj de genul «meandrele concretului» şi «sinergia faptelor». Din păcate, consumatorul în România nu este suficient de educat, de informat. Pe date statistice suntem o ţară destul de sus din punct de vedere al internetului, transferului de date, şi mă bucur în calitate de consumator de aceste avantaje, dar fără să ştii dezavantajele. Nu ştiu câţi din această ţară, din acest oraş sau din această clădire şi-au ales telefonul mobil în cunoştinţă de cauză, din punct de vedere al emisiei de radiaţii. De asemenea, nu ştiu câţi dintre noi am ales operatorul de telefonie mobilă, de internet în cunoştinţă de cauză în funcţie de anumite date tehnice pe care, de cele mai multe ori, nu le înţelegem".

El a adăugat că ţara noastră ar trebui să fie promotoare de noi lucruri, de tehnologii, nu neapărat să importe exemple din alte ţări.

Asociaţia Pro Consumatori: "Implementarea tehnologiei 5G, numai cu respectarea normelor în materie ale Uniunii Europene"

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori au acuzat faptul că iniţiatorii strategiei implementării tehnologiilor 5G în România nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, deşi prima şi cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătăţii şi a mediului natural.

Într-un comunicat remis presei de Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, se arată: "Înţelegem necesitatea şi utilitatea dezvoltării tehnologice, însă nu în detrimentul deteriorării unui mediu de viaţă sănătos şi echilibrat şi nici prin încălcarea legilor sau a Constituţiei. Înainte de toa-te este obligatorie respectarea întocmai a prevederilor constituţionale, legale şi de drept internaţional. În Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, la articolul 191, este stipulat Principiul precauţiei. Potrivit Comisiei Europene, principiul precauţiei poate fi invocat atunci când un fenomen, un produs sau un proces poate avea efecte periculoase, identificate printr-o evaluare ştiinţifică şi obiectivă, iar această evaluare nu permite determinarea cu suficientă certitudine a riscului. Pentru a fi în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene, vă solicităm să aplicaţi principiul precauţiei, aşa cum au procedat şi alte state şi oraşe europene în privinţa tehnologiei 5G şi să opriţi orice demers în vederea realizării operabilităţii acestei tehnologii".

Asociaţia menţionează că principiul precauţiei a fost invocat în mai multe apeluri internaţionale referitoare la dis-pozitivele 5G, semnate de un număr semnificativ de oameni, din diverse domenii. De exemplu, site-ul 5G Space Appeal a primit, până în luna octombrie 2019, un număr total de 173.801 de semnături din 201 ţări şi teritorii, de la categorii de oameni care evaluează obiectiv impactul poluării electromagnetice asupra sănătăţii (4498 oameni de ştiinţă, 6553 de medici, 7737 de ingineri, 9459 de psihologi, psihoterapeuţi şi asistenţi sociali, 4135 de asistente, 553 de farmacişti, 3157 de arhitecţi şi constructori, 267 de persoane din domeniul biologiei construcţiilor, 329 de veterinari, 633 de apicultori), precum şi numeroase persoane cu alte profesii sau oameni care nu şi-au specificat profesia şi peste 1857 de organizaţii.

Asociaţia Pro Consumatori: 5G, o tehnologie nocivă pentru sănătatea cetăţenilor

Membrii asociaţiei susţin că peste 10.000 de lucrări ştiinţifice au arătat că radiaţiile din domeniul de frecvenţe folosite de tehnologia 5G afectează orice formă de viaţă, de la organisme simple la om, aceste referinţe fiind publicate, în timp, de mulţi oameni de ştiinţă oneşti, care nu au urmărit câştiguri personale din astfel de cercetări.

În comunicatul de presă se precizează: "Citarea acestor studii a fost făcută colectiv de peste 26.000 de oameni de ştiinţă din comunitatea internaţională, în apelul lor împotriva sistemelor nocive 5G, adresat forurilor UE, CE si WHO, în ianuarie 2019. În schimb, industriile care promovează ca business sistemele 5G nu au niciun studiu care să arate că radiaţiile 5G nu periclitează viaţa organismelor vii. Practic, promotorii tehnologiei 5G nu au niciun rezultat pozitiv al efectelor acestor radiaţii asupra oamenilor".

În consecinţă, în baza motivelor expuse mai sus. Asociaţia Pro Consumatori solicită autorităţilor sistarea oricărui demers cu privire la promovarea, licitarea sau vânzarea de spectru pentru tehnologiile 5G şi oprirea intrării pe piaţa românească a oricărui echipament electronic din categoria tehnologiilor 5G, care nu are standardele de siguranţă actualizate, care nu are realizate studii de impact, studii medicale şi studii de fezabilitate care să dovedească că aceste tehnologii sunt sigure din toate punctele de vedere menţionate mai sus.

Reprezentanţii companiilor producătoare ale tehnologiei 5G au susţinut că fiecare produs este testat şi verificat cu privire la standardele internaţionale în domeniu şi cu privire la eventualele efecte negative asupra sănătăţii cetăţenilor. De exemplu, gigantul chinez Huawei deţine aproape 30 de centre de cercetare, inovare şi testare în întreaga lume, care verifică produsele sub toate aspectele menţionate de legislaţia în vigoare şi nu numai.

La dezbaterea de ieri au lipsit reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Instituţia publică a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii: transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

Guvernele SUA şi României, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, document care a fost clasificat, după momentul semnării.

Memorandumul a fost desecretizat la începutul lunii noiembrie şi, conform acestuia, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase, iar protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare împotriva perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb