Discuţiile de astăzi de la Cotroceni, între doi consilieri ai preşedintelui Klaus Iohannis şi doi miniştri desemnaţi de premierul Viorica Dăncilă, au reprezentat o lipsă de respect a preşedintelui faţă de membrii Guvernului, în condiţiile în care nu s-a ştiut de la început că preşedintele nu va participa la întâlnire, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au ajuns astăzi la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis convocase consultări cu premierul Viorica Dăncilă pe tema rectificării bugetare, în condiţiile în care, între timp, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea, fără avizul CSAT. Cei doi miniştri au intrat la discuţii cu doi consilieri prezidenţiali, nefiind primiţi de către şeful statului.
"Rugămintea mea a fost la cei doi consilieri să îl invite pe preşedinte în timpul discuţiei, dacă tot doreşte clarificări. Era momentul să primească răspuns la toate întrebările pe care le ridică în spaţiul public dacă tot eram acolo. Nu conta dacă doamna premier a fost sau nu de faţă. Dânsa a desemnat doi miniştri ai guvernului cu toate documentele, informaţiile necesare ca domnul preşedinte să înţeleagă care a fost logica. De asta am şi fost prezenţi, pentru a aduce toate clarificările la întrebările preşedintelui. A fost încă o dovadă de lipsă de respect faţă de membrii Cabinetului. Măcar să se fi ştiut de dinainte că e o discuţie între miniştrii trimişi de la guvern şi doi consilieri ai preşedintelui. Este o măsura care face parte, din păcate, din încercarea preşedintelui de a menţine situaţia conflictuală", a spus ministrul, pentru Digi 24.
Teodorovici a subliniat că premierul Viorica Dăncilă avea deja stabilit un program de vizite externe. Klaus Iohannis "a considerat probabil mult prea jos nivelul discuţiei, să vorbească cu doi miniştri, şi a trimis doi consilieri pe probleme economice şi juridice", a spus Teodorovici.
Am avut la noi toate datele legate de rectificarea bugetară pentru toate instituţiile publice şi ne aşteptam să fie puse întrebari legate de banii asiguraţi pentru subiecte pe care preşedintele le aduce des în atenţia publică: pesta porcină, salarii, pensii, mediu de afaceri. Însă, din păcate, singura preocupare a fost cea faţă de bugetele structurilor membre CSAT", a spus Teodorovici.
Teodorovici a continuat: "Nu e un război din partea noastră ca guvern. (...) Am solicitat în schimb, şi am insistat, pe desecretizarea stenogramei din şedinţa CSAT. Nu sunt discuţii neapărat secrete, este o discuţie pe bugete. Lumea să înţeleagă că, în acea şedinţă CSAT toţi cei de faţă au confirmat că banii le ajung şi că a existat un dialog valabil între structuri şi Guvern".