THERESA MAY: "Marea Britanie nu va cere ieşirea din Uniunea Europeană până la sfârşitul anului"

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2016

Theresa May (Sursa foto: Facebook)

Theresa May (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 14:50

Marea Britanie nu va depune cererea oficială de ieşire din Uniunea Europenă (UE) ca urmare a referendumului în favoarea Brexitului până la sfârşitul acestui an, a declarat miercuri premierul britanic Theresa May, aflată în prima sa vizită oficială în Germania, relatează AFP.

Premierul britanic a declarat că nu va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până când obiectivele ieşirii Marii Britanie din UE nu vor fi clare.

"Fiecare dintre noi are nevoie de timp pentru a pregăti negocierile", a subliniat Theresa May.

Totodată, premierul britanic a afirmat că doreşte să aibă o relaţie "constructivă" cu Germania şi alţi parteneri europeni pentru a asigura plecarea "sensibilă şi organizată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Desigur, aşa cum vom continua să lucrăm împreună, trebuie de asemenea să negociem ieşirea cu succes a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a mai spus ea. "Acest lucru necesită timp şi o muncă serioasă şi detaliată, însă, atâta timp cât suntem membru al UE, vom respecta drepturile şi obligaţiile care ne revin", a subliniat premierul Britanic.

La rândul ei, Angela Merkel a semnalat FAPTUL că Germania este pregătită să aştepte. "Este responsabilitatea guvernului britanic să definească principiile ieşirii din UE şi de a declanşa acest proces. Este singura cale prin care negocierile pot avea loc.", a subliniat cancelarul german.

(G.F.)

--------

Actualizare 14:32 Franţa şi Irlanda cer Marii Britanii să notifice "cât mai rapid posibil" intenţia de a ieşi din UE

Marea Britanie trebuie să notifice "cât mai rapid posibil" intenţia de a ieşi din Uniunea Europeană, au anunţat astăzi preşedintele francez Francois Hollande şi premierul irlandez Enda Kenny, informează AFP.

Potrivit unui comunicat comun, difuzat la încheierea unei întâlniri a celor doi oameni politici la Dublin, Hollande şi Kenny îşi doresc ca "intenţia Regatului Unit să fie notificată cât mai rapid posibil, astfel încât să permită demararea negocierilor într-un mod ordonat", conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Premierul britanic Theresa May efectuează, zilele acestea, o vizită oficială în Germania şi Franţa, acestea fiind primele sale deplasări în străinătate după preluarea funcţiei, în cursul cărora urmează să contureze calendarul Brexit, relatează France Presse.

Theresa May "încearcă să stabilească relaţii de lucru solide" cu doi dintre cei mai importanţi parteneri ai săi şi să explice pentru ce guvernul său "are nevoie de timp" înainte de a deschide negocierile de separare de Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

"Sunt hotărâtă ca Regatul Unit să facă din ieşirea din UE un succes şi de aceea am decis să mă duc la Berlin şi Paris imediat după ce mi-am preluat atribuţiile", a indicat într-un comunicat noul prim ministru.

"Nu subestimez provocarea de a negocia ieşirea noastră din UE şi cred ferm că a fi capabili să vorbim cinstit şi deschis despre problemele cu care ne confruntăm va fi un element important al unei negocieri reuşite", a adăugat ea.

"Theresa May urmează să construiască punţi de înţelegere cu omologii săi. Până în prezent, ea era considerată drept cineva care se concentra asupra Ministerului de Interne", a declarat pentru AFP profesorul Iain Begg, de la Institutul european de la London Scholl of Economics.

"Primele sale etape sunt două din capitalele cele mai importante din Europa unde ea va spune clar ceea ce vrea, ceea ce apără, calendarul pe care îl are în vedere pentru Brexit şi cum intenţionează să procedeze", a adăugat el.

Dacă Angela Merkel a cerut mai întâi o clarificare "rapidă" a intenţiilor britanice post-Brexit, ea s-a arătat ulterior mai dispusă decât alţii şi în special decât Francois Hollande, să dea timp noului prim-ministru pentru a-şi preciza planurile.

"Mă bucur să fac cunoştinţă cu ea", a declarat marţi Merkel pe canalul tv german Sat.1, arătându-se dispusă "să dea guvernului britanic timp de a reflecta" la "relaţia pe care vrea să o aibă cu UE". "Notificarea cererii de ieşire va veni desigur ulterior", a adăugat ea.

Această flexibilitate este dictată de interesele economice germane: Regatul Unit absoarbe de fapt 8% din exporturile germane şi găzduieşte numeroase uzine ale grupurilor germane.

"Pentru Merkel, este clar că va exista o perioadă în care ea va încerca să discearnă cine este omologul său, cu specificitatea istoriilor lor: ambele sunt fiice de pastor, cu soţi discreţi, fără copii şi amatoare de excursii în Alpi", a estimat Iain Begg.

Pentru partea franceză, prioritatea constă în organizarea "cât mai rapid posibil" a negocierilor de ieşire a Regatului Unit din UE.

"Pentru Hollande, există în mod manifest o temere de o contagiune de Brexit în Franţa", a estimat expertul britanic, adăugând: "El o va face să înţeleagă pe Theresa May că ea nu poate întârzia aceasta pe termen nedefinit sau să se aştepte la mari cadouri din partea Franţei pentru că Hollande trebuie să se gândească la politica internă şi va dori să evite încurajarea altora".

Potrivit Ninei Schick, directoarea Departamentului de comunicare a cercului de reflexie Open Europe, "Parisul şi Berlinul sunt destul de divizate faţă de ceea trebuie să fie viitorul UE".

Dacă Angela Merkel poate temporiza o vreme, "bunăvoinţa politică va fi pierdută dacă Regatul Unit întârzie prea mult să activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona", a spus ea pentru AFP. "Este un exerciţiu subtil de echilibristică pe care Theresa May trebuie să-l reuşească", mai spune ea.

Ca un ecou, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a invitat-o pe Theresa May să organizeze "un divorţ de catifea" de UE.

Theresa May: Marea Britanie se va asigura că va primi atribuţii de control asupra libertăţii de mişcare în negocierile cu UE

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat ieri că guvernul de la Londra se va asigura că va primi atribuţii de control asupra libertăţii de mişcare de la Uniunea Europeană în negocierile cu blocul comunitar după votul de luna trecută privind ieşirea ţării din UE, relatează Reuters.

"Am convingerea clară că votul din ţară de la 23 iunie a dat un mesaj despre imigraţie - că oamenii vor controlul asupra libertăţii de mişcare de la Uniunea Europeană şi asta este exact ceea ce vom face şi ne vom asigura că vom primi în negocieri...", a declarat May, precizând: "De asemenea, rămân absolut convinsă în credinţa mea că trebuie să reducem migraţia la niveluri acceptabile; guvernul crede că acestea sunt de zeci de mii de persoane. Ne va trebui ceva timp pentru a ajunge acolo, dar bineînţeles acum avem aspectul adăugat al acelor controale pe care le putem introduce în legătură cu oamenii care se mută din UE".

Ea a mai spus că va stabili poziţia de negociere a Marii Britanii în următoarele săptămâni şi luni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Drepturile omului.

    Ce diferenta e intre Uk si Turcia?

    Uk nu respecta decizia cetateanului. Turcia foloseste forta, merge spre dictatura daca nu a fost pana acum. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb