TIBBY BARBU, VICEPREŞEDINTE SMART SOLAR ROMÂNIA: "UE şi China, aproape de parafarea unui acord privind taxarea produselor solare"

A consemnat, ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iulie 2013

"UE şi China, aproape de parafarea unui acord privind taxarea produselor solare"

Industria fotovoltaică europeană trece, de câteva luni, printr-un război foarte dur între companiile care cer introducerea taxelor anti-dumping pe produsele solare importate din China şi cele care sunt împotriva măsurii. Aceste din urmă companii, reunite în asociaţia AFASE (Alliance For Affordable Solar Energy), fac un lobby puternic la Bruxelles pentru a se renunţa la taxă. În acest război dur, companiile sunt înarmate cu propriile studii şi argumente economice, care să le susţină cauzele.

Tibby Barbu, vicepreşedinte al Smart Solar România, unul dintre managerii ce au participat, săptămâna trecută, la Bruxelles, la audierea Comisiei Europene (CE) ne-a declarat, într-un interviu, că UE şi China sunt aproape să parafeze un acord privind taxarea produselor solare, dar că AFASE este îngrijorată din cauză că s-ar dori fixarea unui preţ minim de vânzare şi a unui volum maxim de exporturi anual. AFASE pledează pentru o soluţie care să nu "închidă" industria fotovoltaică din Europa. AFASE este susţinută de 775 de companii şi însumează 77.000 de locuri de muncă.

Reporter: Care este concluzia întâlnirii de la Bruxelles dintre companiile care fac parte din AFASE şi reprezentanţii Comisiei Europene, pe tema taxelor anti-dumping impuse produselor solare importate din China?

Tibby Barbu: În primul rând, trebuie să menţionez că am fost impresionat de dimensiunea protestului, de claritatea mesajului, de argumentele prezentate şi de organizarea foarte bună a acţiunii AFASE. Peste 30 de companii au fost prezente din mai toate statele UE. Întâlnirea cu Comisia Europeană a avut ca scop prezentarea, încă o dată, a poziţiei susţinătorilor AFASE privind impunerea taxelor anti-dumping pentru produsele solare importate, în lumina ultimelor evoluţii şi a negocierilor UE - China pe acest subiect. Încercăm, în ceasul al doisprezecelea, să convingem Comisia de contraproductivitatea măsurilor sale. Din ultimele informaţii de care dispunem, UE şi China sunt aproape de a parafa un acord, dar nu cunoaştem nivelul preţului la care se vor înţelege. AFASE va continua să apere cauza industriei fotovoltaice până la epuizarea tuturor instrumentelor legale de atac.

Reporter: Ce reacţie au avut oficialii UE la argumentele AFASE?

Tibby Barbu: Consider că reprezentanţii Comisiei Europene au fost destul de deschişi în a asculta argumentele noastre, dar destul de defensivi în ceea ce priveşte informaţiile folosite în fundamentarea deciziei, care au fost serios puse la îndoială de AFASE. Mai exact, este vorba de datele macroeconomice furnizate Comisiei Europene de către Europressedienst, o entitate ce nu are expertiză în domeniul energiei fotovoltaice. Europressedienst este o agenţie media care nu are mai mult de 5 angajaţi. Cum ar fi putut aceasta să intervieveze sute de facilităţi de producţie aşa cum declară că au făcut? Spre deosebire de alţi furnizori de date privind industria fotovoltaică consacraţi cum ar fi Bloomberg New Energy Finance, IHS iSupply, IMS, Photon sau Solarbuzz, Europressedienst nu a mai publicat studii de piaţă anterior. Suporterii AFASE (peste 775) nu au interacţionat cu Europressedienst, deşi compania a declarat că a intervievat majoritatea companiilor din industria fotovoltaică din aval. Aceste lucruri sunt cel puţin suspecte. Cum poate să desemneze Comisia o agenţie media fără expertiză în domeniul energiei solare, să realizeze un studiu care să fundamenteze decizia de impunere a taxei anti-dumping?!

Mai mult, EU ProSun (alianţă de 40-47 de companii anonime ce au iniţiat plângerea pe lângă Comisie împotrivia importurilor din China, ce reprezintă doar 3% din industria fotovoltaică şi până la 8.000 de locuri de muncă) a folosit date furnizate de Europressedienst în corespondenţa lor cu Comisia Europeană, înainte de publicarea deciziei acesteia. Din nou, un lucru foarte suspect. Informaţiile furnizate de către Europressedienst Comisiei arată că producătorii europeni pot acoperi cererea de produse solare din Europa, exact ceea ce dorea EU ProSun să demonstreze.

Reporter: Chinezii sunt celebrii pentru preţurile de dumping. De ce, în cazul particular al industriei fotovoltaice, nu este dumping şi consideraţi nocivă iniţiativa UE?

Tibby Barbu: Cred că există opinii mai competente pe acest subiect care pot fi aduse în discuţie, dar, personal, consider că, judecând după eşecul intervenţiilor guvernamentale în piaţă, şi, din păcate istoria este bogată în asemenea exemple, atunci când măsuri protecţioniste au fost introduse, ca şi în cazul de faţă, de ele au beneficiat foarte puţine entităţi, în detrimentul majorităţii actorilor din piaţă. Industria fotovoltaică din amonte şi aval nu recunoaşte situaţia descrisă în regulamentul Comisiei de impunere a taxelor provizorii. Executivul european a declarat că taxele nu vor afecta semnificativ industria, că operatorii se pot reorienta către alte domenii de activitate, întrucât nu toată activitatea lor este reprezentată de proiecte fotovoltaice, iar marja lor de profit le permite să amortizeze taxele. Aceste lucruri sunt false.

Majoritatea operatorilor activează 100% în energia solară, marja lor de profit este mai mică de 11% şi nu pot absorbi taxele, scăderea cererii va echivala cu pierderea multor locuri de muncă, aşa cum a arătat studiul Prognos (n.r. comandat de AFASE), iar informaţiile pe care a fost fundamentată decizia sunt cel puţin îndoielnice. Taxele vor afecta toţi producătorii, inclusiv cei europeni. Gunter Weinberger, CEO al Solar-Fabrik, companie germană ce produce panouri solare, s-a declarat împotriva taxelor anti-dumping. El a afirmat că acestea vor dăuna dezvoltării pe viitor a pieţei şi situaţia va fi agravată de taxe, pe care nimeni nu ar putea să le dorească, nici măcar ProSun. Nu există o justificare pentru impunerea taxelor. Locuri de muncă vor dispărea, investiţiile directe vor fi oprite şi o categorie foarte profesionalizată de pe piaţa forţei de muncă va fi eliminată. Nu cred că România sau alte state din UE au nevoie de aceste probleme, într-un moment în care economia dă semne de refacere.

Reporter: Mai exact, în ce constau ultimele discuţii şi negocieri dintre UE şi China pe acest subiect şi ce noutăţi mai sunt?

Tibby Barbu: China şi UE sunt în discuţii pentru a ajunge la o soluţie negociată ce constă în fixarea unui preţ minim de vânzare şi un volum maxim de exporturi anual. În acest moment, preţurile vehiculate în presa internaţională nu sunt sustenabile şi nu putem fi de acord cu ele. AFASE susţine o soluţie care să nu afecteze dezvoltarea proiectelor fotovoltaice, iar un preţ de 0,55 euro/MW nu este în beneficiul industriei.

Săptămâna trecută, după audierea AFASE, Karel de Gucht, Comisarul UE pentru Comerţ şi Gao Hucheng, ministrul pentru Comerţ al Chinei, au avut o nouă conversaţie telefonică pe acest subiect. Aşteptăm cu interes rezultatele acestor convorbiri bilaterale. Timpul ne presează, iar pe 6 august, în lipsa unei înţelegeri UE - China, nivelul taxelor va ajunge la 47% în medie, ceea ce înseamnă "game over" pentru industria fotovoltaică, înseamnă îngroparea unei industrii tinere în România, care va muri încă din faşă.

Reporter: Când trebuie să se hotărască UE asupra taxei anti-dumping?

Tibby Barbu: Dacă o soluţie negociată nu va fi adoptată, taxe provizorii vor continua până în decembrie, când Consiliul UE va decide asupra eliminării lor sau a impunerii lor definitive pe o perioadă de câţiva ani. Atunci nu Comisia, ci statele membre vor decide. În luna iunie, votul statelor membre a fost unul consultativ. Doar 4 state s-au declarat în favoarea taxelor, 18 s-au opus, iar 5 s-au abţinut (între care şi România). China a răspuns la aceste taxe prin demararea unei investigaţii privind importurile de vinuri din Europa, pentru a lovi în Franţa, Italia (state pro taxe) şi Spania (care s-a abţinut). Este posibil ca, în urma acestei mişcări a Chinei, statele europene menţionate să-şi reconsidere poziţia. De asemenea, cred că şi România este afectată de taxarea vinurilor. Mai este şi problema importurilor auto din Europa, care va fi o lovitură şi mai puternică pentru UE. Cred că un război economic cu China trebuie evitat cu orice preţ.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Salut initiativa redactorilor" Bursa" de a solicita si parerea persoanelor avizate in domeniul tehnologiei.

    Dupa cum se vede,nu numai in Romania,ci si la Bruxelles birocratii nu vorbesc aceeasi limba cu tehnocratii.

    Acesti birocrati ar trebui mutati pe o insula din Pacific,unde vor gandi cu picioarele in apa rece,ca urmare a incalzirii globale.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb