Tichetul de foame

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 ianuarie 2010

Noile dispoziţii guvernamentale care prevăd eliminarea tichetelor de masă în sistemul bugetar afectează nu numai pe salariaţi, ci şi afacerile societăţilor emitente de pe piaţă

Noul cadrul legal stabilit de Guvern pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar anul acesta, care interzice, printre altele, acordarea tichetelor de masă, cadou, sau de vacanţă pentru salariaţii din sectorul public începe să creeze dificultăţi societăţilor emitente de tichete de la noi din ţară.

Instituţiile publice centrale şi locale nu vor mai putea acorda salariaţilor, anul acesta, tichete de masă, de cadou, sau de vacanţă, potrivit OUG 114/2009. Singurele excepţii de la noile reglementări sunt instituţiile finanţate integral din venituri proprii, care vor mai putea acorda angajaţilor doar tichete de masă.

În aceste condiţii, societăţile emitente de astfel de tichete, lovite şi aşa de criză, încep să-şi facă socotelile ca să reziste în acest an în care organizaţiile patronale şi nu numai văd un vârf al crizei economice în ţara noastră. Cum multe companii din mediul privat au renunţat, deja, la acest mod de premiere, perspectivele pentru acest gen de afaceri, altădată extrem de profitabile, sunt sumbre anul acesta.

Companiile consultate de BURSA spun că vor fi afectate de noua măsură guvernamentală şi propun Executivului să-şi reconsidere poziţia, sugerându-i, cel puţin, să înlocuiască primele de vacanţă, prevăzute în bugetul pe 2010, cu tichete de vacanţă.

Întrebată despre această măsură guvernamentală prin care statul încearcă să facă economii pe seama tichetelor de masă, Ana-Maria Iacob, reprezentantul companiei Chque Dejeuner Romania, ne-a declarat: "Evident, vom fi afectaţi de lipsa acestor produse în sectorul bugetar, ţinând cont că avem clienţi din domeniu. În acest moment, nu se poate cuantifica cu precizie acest impact, deoarece proiectul nu a fost încă aprobat. Speram că salariaţii din sectorul bugetar să aibă posibilitatea să-şi păstreze în 2009 drepturile de până acum, ţinând cont că sunt tichete cu caracter social".

La rândul său, Philippe Blecon, directorul general al Accor Services România, ne-a declarat: "Ar fi păcat ca, în această perioadă de disponibilizări şi îngheţări ale salariilor, angajaţii din sectorul public să fie privaţi şi de un beneficiu de bază ca tichetele de masă, care contribuie la puterea lor de cumpărare şi îi ajută în acoperirea nevoilor de bază, cele alimentare".

În privinţa tichetelor de vacanţă, Philippe Blecon, consideră că, pentru anul acesta, "soluţia responsabilă şi eficace pentru Guvern ar fi să înlocuiască primele de vacanţă (n.r. care figurează în proiectul Legii bugetului) cu tichete de vacanţă".

Directorul general al Accor Services Romania mai consideră că, astfel, ar fi protejată puterea de cumpărare a salariaţilor şi, totodată, s-ar contribui la relansarea turismului - domeniu prioritar şi unul din cele mai profund marcate de criza economică, după spusele sale.

Societăţile de profil mai susţin că, prin utilizarea tichetelor, instituţiile publice şi-au optimizat costurile, sistemul de tichete aducând beneficii salariale, costuri mai mici, deductibilitate şi scutire de la plata taxelor şi impozitelor.

Nu în ultimul rând, Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel ALFA, confederaţie sindicală prezentă în acţionariatul Accor Services Romania, atrage atenţia că, prin eliminarea tichetelor, statul creează discriminare între salariaţi şi, totodată, riscă să genereze o creştere a evaziunii fiscale.

Hossu consideră discriminator faptul că personalul din instituţiile finanţate integrat din fonduri proprii să beneficieze de tichete, iar ceilalţi bugetari nu, şi atrage atenţia că, după introducerea tichetelor în ţara noastră, evaziunea fiscală scăzuse, după unele evaluări, cu aproximativ 4000 de miliarde de lei vechi (circa 400 milioane lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb