Tonny Lybek: Economia României a avut vulnerabilităţi care au agravat criza

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2009

Tonny Lybek

Tonny Lybek

România a avut mai multe puncte vulnerabile din punct de vedere economic, care au agravat situaţia atunci când a lovit criza mondială, a apreciat, vineri, Tonny Lybek, şeful biroului Fondului Monetar Internaţional (FMI), prezent la conferinţa Challenges and Opportunities in Bilateral Cooperation during the Current Economic Climate, organizată la Bucureşti de Ambasada Norvegiei, anunţă Agerpres.

Una dintre vulnerabilităţi a fost aceea că datoria externă, deşi nu era mare în sine, era foarte mare pe termen scurt, a explicat Tonny Lybek. O altă vulnerabilitate a constat în apariţia unor dezechilibre fiscale mari, chiar în perioada în care economia României părea că înfloreşte. Un deficit de -4,9% a atras după sine şi problemele de credibilitate externă cu care s-a confruntat Româ-nia înainte de încheierea acordului de sprijin cu FMI, Banca Mondială, CE şi BERD.

Tonny Lybek a amintit că FMI a acceptat un deficit de -7,3% în august 2009, deşi previzionase unul de 4,6% în martie 2009 şi a estimat că, în 2010, deficitul României va fi de -5,9% şi va ajunge la -4,3%, în 2011.

"Întreprinderile de stat au probleme mari cu arieratele şi trebuie monitorizate mai atent, guvernul trebuind să se comporte ca un acţionar", a mai spus domnul Lybek.

Referindu-se la necesitatea ca România să aibă un buget credibil pentru a primi tranşa a treia de la FMI, şeful Biroului Fondului pentru România şi Bulgaria a subliniat că se fac frecvente rectificări bugetare şi că alocările bugetare suportă presiuni politice însemnate.

Tonny Lybek a cerut să fie păstrată ţinta de inflaţie, a precizat că băncile străine au acceptat să îşi păstreze expunerea în România şi a subliniat că atunci când se prevede o cheltuială bugetară, trebuie să se stabilească şi resursele credibile pentru aceasta. Tonny Lybek a spus că nu este suficient să vrei să faci investiţii în infrastructură, trebuie să ai şi capitalul necesar pentru a le duce la bun sfârşit. "Adesea se întâmplă ca o serie de cheltuieli de capital să devină cheltuieli curente", a spus reprezentantul FMI.

România a platit o taxă de risc pentru criza politică

România a plătit o taxă de risc pentru criza politică, a mai spus Tonny Lybek.

"De îndată ce vom avea un guvern şi un buget credibil, o modalitate de a stabili cheltuieli realizabile şi măsuri credibile de creştere a încasărilor vom putea continua programul nostru. Încă nu a trecut ceea ce este mai greu, pentru că va mai creşte şomajul şi vor creşte creditele neperformante, ceea ce va face şi mai necesar tamponul de capital", a precizat Tonny Lybek.

Reprezentantul FMI a mai spus că pensiile vor trebui să fie indexate cu valoarea inflaţiei, nu a creşterii salariilor, şi a declarat că în sistemul bugetar există cam 470 de grile de salarizare, care trebuie să fie unificate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb