Safetech a înregistrat un profit net anual în valoare de 10,2 milioane lei, în linie cu valoarea bugetată la începutul anului 2022. Compania şi-a propus obiective îndrăzneţe pentru 2023, printre care obţinerea unei cifre de afaceri de 58 milioane lei, precum şi înfiinţarea unei filiale în SUA, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Safetech Innovations este o companie de securitate cibernetică şi tehnologie care oferă produse şi servicii companiilor ce doresc să se apere împotriva ameninţărilor şi atacurilor cibernetice. Compania oferă soluţii de protecţie de ultimă generaţie, cum ar fi detectarea potenţialelor ameninţări, remedierea vulnerabilităţilor, monitorizarea activităţii şi raportarea incidentelor.
Compania are un portofoliu variat de clienţi, colaborând cu numeroase instituţii financiar-bancare autohtone, precum şi cu jucători internaţionali şi companii locale din sectoarele energiei, FMCG, telecomunicaţiilor, IT&C şi transporturi.
• Rezultate financiare preliminare
Cifra de afaceri înregistrată de companie la nivel individual a fost de 34,9 milioane lei (+52% vs. 2021). Implementarea soluţiilor de securitate cibernetică a contribuit cu 57% la cifra de afaceri, în timp ce serviciile de securitate cibernetică au însemnat 43% din aceasta. Majorarea se datorează, în principal, creşterii bazei de clienţi (+14 vs. 2021), observandu-se o cerinţă în creştere în mediul de business pentru produse şi servicii de securitate cibernetică. Profitul net anual a atins nivelul de 10,2 milione lei (+70% vs. 2022), în linie cu suma bugetată la începutul anului 2022.
La 31.12.2022, compania deţinea 5,5 milioane lei, numerar şi depozite pe termen scurt.
• Una dintre puţinele companii de IT care distribuie dividende
În anul precedent, compania a distribuit 4,15 milioane lei din profitul net sub formă de dividende, ceea ce a rezultat într-o rată de distribuire a dividendelor de 68%. În perspectiva în care compania îşi va menţine şi anul acesta aceeaşi rată de distribuire, randamentul* dividendului, acordat din profitul anului 2022, s-ar ridica la 3,3%.
* în baza preţului de închidere din 22.02.2023
* Ţinte ambiţioase
În 2023, compania îşi propune să atingă, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 58 milioane lei (+66% vs. 2022) şi un profit net de 14 milioane lei (+37% vs. 2022). În baza capitalizării companiei din 22.02.2023, acest profit ar determina un multiplu P/E de aproximativ 15, faţă de 20,6, raportat la profitul net individual din 2022.
• Perspective
În prima jumătate a anului curent, Safetech va finaliza implementarea unei investiţii de aproximativ 350.000 de dolari, care constă în înfiinţarea unei entităţi în SUA, contribuind la extinderea companiei la nivel internaţional. Fondurile utilizate pentru acest proiect sunt cele atrase de companie în cadrul majorării capitalului social care a avut loc în perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022. Compania mai deţine sedii secundare în Marea Britanie şi în Emiratele Arabe Unite.
Pe parcursul anului 2021 compania a investit aproximativ 9 milioane de lei pentru cercetare-dezvoltare, din care 6,1 milioane lei au provenit din fonduri nerambursabile/publice, în timp ce în 2022 a fost bugetată suma de 3,5 milioane lei. Ca urmare a acestor investiţii, compania deţine în prezent două produse proprii, iSAM şi ToR-SIM, şi un al treilea în lucru, SafePIC, pentru care se estimează că va fi finalizat până la jumătatea anului 2023.
SafePIC reprezintă un proiect finanţat din fonduri nerambursabile ce are că obiectiv principal creşterea capacităţii de răspuns a ŞTI-CERT* la atacurile şi incidentele cibernetice prin automatizare şi interoperabilitate cu structuri similare, la nivel naţional şi internaţional.
Reprezentanţii companiei sunt de părere că domeniul securităţii cibernetice va continua să se dezvolte că urmare a creşterii alarmante a atacurilor şi ameninţărilor cibernetice. Piaţa securităţii cibernetice a fost evaluată la 220 miliarde dolari în 2021, fiind estimată o rată de creştere compusă (CAGR) de 9% în perioada 2021-2026.
*ŞTI-CERT (Computer Incident Response Team) reprezintă o echipă privată de răspuns operată de Safetech, fiind acreditată la nivel european de către Trusted Introducer şi oferind un sistem de monitorizare 24/7, alertare, managementul incidentelor şi cercetări criminalistice.
Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt BVB, raportul companiei şi calculele TradeVille.
.....................................
Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese