TRAIAN BĂSESCU, DESPRE SITUAŢIA CEO: "Ne apropiem de zona iresponsabilităţii"

Politică #Energie / 20 martie 2016

"Ne apropiem de zona iresponsabilităţii"

Trebuie făcut tot ce se poate pentru menţinerea capacităţii de a da sistemului energetic lignit, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu, care afirmă despre Complexul Energetic Oltenia: "Ne apropiem de zona iresponsabilităţii, cu privire la un domeniu strategic fundamental".

"După înscăunarea marelui Ciurel, cu sprijinul senatorului Şova, al deputatului Ponta, Complexul a ajuns în situaţia în care a ajuns şi este un complex industrial de a cărui funcţionare ţine în mod major viaţa cetăţenilor din Gorj. Am spus de mulţi ani că trebuie găsită soluţia mixului energetic, un mixt între hidro şi producţia de energie pe lignit, pe cărbune în general, în aşa fel încât toată energia să fie competitivă. Nu au vrut. Au fost destui deştepţi care au spus «nu ţinem competiţie. Este o competiţie incorectă!»", a declarat, sâmbătă, la Târgu Jiu, Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

Fostul preşedinte a afirmat că vrea să atragă atenţia asupra unui aspect care va obliga Guvernul să gândească: "În curând se împlinesc 30 de ani de la darea în funcţiune a primului reactor nuclear de la Cernavodă, care produce 900 de MW. Va intra în revizie pentru doi ani, iar la CEO se pregăteşte reducerea masivă a producţiei şi accentuarea şomajului. Sigur, ca om care nu este în funcţie executivă, nu pot avea o decizie. Dar atenţionez de la Târgu-Jiu că trebuie făcut tot ce se poate ca CEO să-şi menţină capacitatea de a da sistemului energetic lignit. Este esenţial pentru că atunci când se va opri reactorul 1 şi mă tem că se opreşte în 2017, nu o să ştim şi nu o să mai prididim cu importul de cărbune, pentru a ne pune termocentralele în funcţiune".

În ce priveşte efectul pe care l-ar putea avea o eventuală întrerupere a activităţii la Complexul Energetic Oltenia, Băsescu a spus că "este un element esenţial care trebuie tratat politic şi soluţionat prin decizie politică, nu neapărat economică, pentru că decizia de a avea o Românie independentă energetic este în primul rând o decizie politică".

"Cine crede, cum cred acum tehnocraţii, că spre exemplu poţi stopa producţia de lignit sau poţi să o reduci la a fi nesemnificativă, la fel cum au făcut cu producţia de combustibil nuclear pentru reactoarele de la Cernavodă şi am trecut la import de uraniu, se înşală amarnic. Eu cred că ne apropiem de zona iresponsabilităţii, cu privire la un domeniu strategic fundamental şi privesc la aceste două aspecte: trecerea la import de uraniu, pentru că aşa-zişii tehnocraţi au constatat că e mai scump să îl produci în România, decât să îl imporţi, dar va fi mai scump în România, până când nu vom mai produce combustibil nuclear. Atunci vom afla cât de scump devine uraniul din import. La fel se va întâmpla şi cu cărbunele, dacă nu avem o politică inteligentă", a afirmat fostul preşedinte.

Săptămâna trecută, administraţia CEO a propus sindicatelor întreruperea activităţii la mai multe sucursale, în următoarele trei luni, ceea ce ar însemna ca sute de salariaţi să stea acasă. Conducerea companiei a mai anunţat că intenţionează să desfiinţeze 2.000 de posturi, începând cu data de 1 iulie 2016.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Oare Cristi C poate sa ne dea o opinie, daca are dreptate Comandantul...

    Basescule....ai fost 10 ani presedinte de ce nu te-ai ocupat atunci sa faci acel "mix energetic"....Decat sa vorbesti ...mai bine TACI......10 ani nu ai facut nimic pentru aceasta tara...si acum ti sau "trezit"..

    1. Subscriu : grav,fără privatizări, ...!!!

    Productia de energie electrica se masoara in MWh nu in MW. Unitatea nr.1 de la CNE Cernavoda are o putere instalata de 700 MW , nu 900 MW. A fost pusa in functiune 1n 1996 , deci 30 de ani se fac in 2026 , nu in 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb