Traian Băsescu: E timpul ca băncile să răspundă pozitiv acţiunilor Guvernului

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 iunie 2009

Traian Băsescu: E timpul ca băncile să răspundă pozitiv acţiunilor Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi reprezentanţii principalelor bănci de pe piaţa locală au discutat, ieri, la Clubul BNR, despre situaţia economiei, acordul de menţinere a expunerilor, precum şi programul "Prima Casă".

La întâlnire au participat şi viceguvernatorii BNR, Florin Georgescu, Cristian Popa, Eugen Dijmărescu, precum şi consilierul guvernatorului, Lucian Croitoru. Printre cei mai importanţi bancheri ce au fost prezenţi la întâlnire se numără: Dominic Bruynseels - preşedintele executiv al BCR, Steven van Groningen - preşedintele Raiffeisen Bank, Mihai Bogza - preşedintele Bancpost, Horia Ciorcilă - preşedintele Băncii Transilvania, Robert Rekkers - directorul general al Băncii Transilvania şi Radu Graţian Gheţea - preşedintele CEC Bank.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut ieri un apel către bănci, sugerându-le să reanalizeze posibilitatea de a acorda finanţări în condiţii rezonabile.

"Este timpul ca sistemul bancar să răspundă pozitiv acţiunilor Guvernului, având în vedere că există lichidităţi şi foarte multe proiecte pentru IMM-uri, cu finanţare europeană, care trebuie să îşi găsească parteneriatul în bănci pentru cofinanţare în condiţii rezonabile şi nu în condiţii de dobânzi foarte mari sau exagerate", a declarat preşedintele ţării noastre.

Preşedintele a menţionat că "aceas­tă întâlnire nu a vizat luarea de decizii, ci a fost dorinţa sa de a transmite sistemului bancar un mesaj, care vine în continuarea celor din decembrie şi ianuarie privind formarea unui parteneriat între guvern şi sistemul bancar pentru a sprijini economia românească, astfel încât efectele crizei economice să fie diminuate".

"Astăzi le-am făcut un bilanţ al faptului că au fost obligaţii asumate de către Guvern şi am dorit să arăt băncilor că, din punct de vedere al Guvernului, obligaţiile au fost îndeplinite", a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai precizat că doar a transmis acest mesaj şi nu a aşteptat un răspuns, însă va vedea care va fi reacţia băncilor în următoa­rea perioadă.

Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, a declarat, pentru ziarul BURSA, că, în cadrul discuţiei de ieri, s-a efectuat un bilanţ a ceea ce s-a realizat de la ultima întrunire de acest fel, în urma căreia s-au reliefat mai multe lucruri bune.

Domnul Bogza ne-a precizat: "În primul rând s-a reuşit, printr-un efort comun al BNR, Ministerului Finanţelor şi băncilor comerciale, să se asigure finanţarea deficitului bugetar, sarcină ce nu a fost deloc uşoară".

În al doilea rând, în această perioadă, s-a reuşit stabilizarea cursului de schimb, care ştim cu toţii că a cauzat şi băncilor, şi agenţilor economici sau populaţiei atâtea probleme, precum şi îmbunătăţirea substanţială a situaţiei lichidităţii".

Preşedintele Bancpost ne-a mai spus: "De asemenea, s-a modificat structura expunerilor pe care principalele bănci-mamă le au pe România, în sensul prelungirii scadenţelor, şi acum există un acord ferm că expunerea nu va fi retrasă, cel puţin prin intermediul sectorului bancar. Deci nu mai există o temere faţă de o fugă masivă a banilor prin canalul bancar".

Domnia sa a adăugat că percepţia asupra ţării noastre este mai bună în prezent, în principal şi datorită încheierii pachetului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi alte instituţii internaţionale, şi că acest lucru reprezintă un merit al autorităţilor.

"În ceea ce priveşte soluţiile pentru viitor, una dintre ideile discutate ieri şi asupra căreia a existat un consens al participanţilor a fost ca Ministerul Finanţelor să emită şi împrumuturi în valută destinate băncilor locale, în condiţiile în care acestea beneficiază de un influx provenit din relaxarea rezervelor minime obligatorii", a adăugat domnul Bogza.

În prezent, "băncile deţin lichidităţi sporite în valută, iar până când vom avea unde să le plasăm către sectorul real este normal să împrumutăm statul, care astfel are un acces mai ieftin decât de pe pieţele internaţionale la resursele necesare relansării economiei", susţine preşedintele Bancpost.

Mihai Bogza mai afirmă: "Percepţia că băncile nu mai dau credite este greşită. În realitate s-a modificat structura creditelor, iar banii au mers mai ales spre sectorul guvernamental, ceea ce este bine pe timp de criză. Soldul creditului total, guvernamental şi neguvernamental, a crescut în ultimul timp, iar dacă ne referim strict la creditele către întreprinderi şi populaţie, acestea nu au scăzut nici pe departe în primul trimestru în aceeaşi măsură în care a scăzut Produsul Intern Brut".

În acest context, domnul Bogza a menţionat că "Prima Casă" reprezintă un program care are mari şanse să relanseze creditarea ipotecară şi să constituie un exemplu de cooperare între bănci şi autorităţi.

Domnul Bogza a completat: "Noi toţi, bănci şi autorităţi, putem să transmitem un semnal optimist pieţelor pentru că suntem români şi, dacă nu o facem întâi noi, nu ne putem aştepta la acest lucru de la analiştii străini".

În cadrul întâlnirii de ieri s-a mai discutat şi despre evoluţia economiei româneşti, iar domnul Bogza este de părere că, dacă ajustarea substanţială a deficitului de cont curent se va menţine la acest nivel, atunci există perspective reale ca economia ţării noastre să revină pe un trend ascendent chiar înainte de sfârşitul acestui an.

Economistul şef al BNR: Unele detalii pot face din programul "Prima Casă" un eşec

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, susţine că programul "Prima Casă" ar putea fi un eşec în cazul în care, din banii contribuabililor, se vor acoperi eventualele cazuri de neplată a beneficiarilor programului.

"Generic, ideea este bună, dar mici detalii ar putea oferi programului alt sens şi conţinut, cum ar fi tipul de garanţie sau decizia de a finanţa locuinţele nou-construite sau cele vechi", a declarat Valentin Lazea.

Programul ar putea fi demarat chiar de la sfârşitul acestei luni

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că 16 bănci comerciale şi-au manifestat intenţia de a participa la programul guvernamental "Prima casă", adăugând că vestea bună este că acest program va intra în vigoare chiar la sfârşitul acestei luni.

"Datorită efortului pe care Ministerul Finanţelor l-a făcut, programul va demara mai repede decât era prevăzut. În urma parteneriatului pe care l-am deschis cu băncile comerciale, am primit deja confirmarea că 16 bănci sunt interesate să intre în acest program, respectând condiţiile impuse de Guvern. Imediat vom elabora actul normativ cu aceste condiţii pe care le-am pus băncilor după ce am văzut şi punctul lor de vedere", a declarat şeful Executivului.

Condiţiile programului se referă la avans minim de 5% pentru cumpărarea primei case şi dobândă mică, ajungând chiar la jumătatea celei existente acum pe piaţă.

Statul, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, va garanta 60.000 de euro din valoarea totală a locuinţei, iar cei care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului Prima Casă vor beneficia de TVA redus de 5% la achiziţionarea casei.

Emil Boc a mai explicat că dobânda va fi variabilă de la bancă la bancă, însă a adăugat: "Dobânzile se vor stabili în urma finalizării actului normativ, bazat pe ceea ce băncile au transmis, iar de acolo noi vom selecta cele mai bune condiţii pe care le vom pune în Hotărârea de Guvern în care vom aproba normele metodologice".

Preşedintele Raiffeisen Bank: "Nivelul dobânzii va fi cu cel puţin un punct procentual peste dobânda la care se împrumută statul"

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, a declarat, ieri, că dobânda pentru creditele ipotecare contractate prin programul Prima Casă va fi cu cel puţin un punct procentual peste dobânda la care se împrumută statul, a declarat miercuri preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

Şeful Raiffeisen a explicat: "Discuţiile pe marginea programului Prima Casă sunt legate de nivelul dobânzii din cauză că puţini se încadrează la un credit ipotecar de 60.000 de euro dacă dobânzile sunt ridicate".

Ministerul Finanţelor se împrumută, în prezent, de la bănci la dobânzi puţin mai mari de 11% pe an la lei, iar în cazul împrumuturilor de pe pieţele internaţionale, dobânda variază în funcţie de nivelul EURIBOR şi al primei de risc asociate ţării noastre (în prezent de circa 300 de puncte de bază - 3 puncte procentuale).

Laszlo Diosi, OTP Bank: Dobânda se poate reduce cu maxim două puncte procentuale

Nivelul dobânzii percepute de bănci în cazul programului "Prima Casă" se poate reduce cu maxim două puncte procentuale, a declarat, pentru ziarul BURSA, Laszlo Diosi, preşedintele OTP Bank România. Această reducere vine ca urmare a eliminării costului riscului, datorită garanţiei oferite de stat, a mai spus şeful OTP.

Domnia sa ne-a spus că a aplicat pentru acest program la începutul acestei săptămâni şi aşteaptă un răspuns de la autorităţi.

De asemenea, şi domnul Murat Atay, directorul general al GarantiBank ne-a confirmat că a aplicat pentru acest program, menţionând că banca are o ofertă foarte avantajoasă.

Preşedintele Bancpost:

"În prezent, băncile deţin lichidităţi sporite în valută, iar până când vom avea unde să le plasăm către sectorul real este normal să împrumutăm statul".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lecturand declaratiile domnului Bogza mi se face lehamite: "În primul rând s-a reuşit, printr-un efort comun al BNR, Ministerului Finanţelor şi băncilor comerciale, să se asigure finanţarea deficitului bugetar, sarcină ce nu a fost deloc uşoară" - prin credite lombard ?; ...s-a reuşit stabilizarea cursului de schimb...; oare din acest motiv au fost anumite schimbari in trezoreria si conducerea BANCPOST?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb