TRAIAN BĂSESCU: "GFR nu are, până acum, banii pentru CFR Marfă"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 23 iulie 2013

"GFR nu are, până acum, banii pentru CFR Marfă"

Update 13:50:

Gruia Stoica a declarat, astăzi, că Grup Feroviar Român (GFR) este în tratative cu instituţii financiare din top 5 mondial privind finanţarea tranzacţiei de preluare CFR Marfă şi este convins că va putea face plăţile în condiţiile stabilite, fiind o companie bancabilă, solidă şi fără datorii.

Domnia sa a afirmat:"GFR/Grampet este o societate bancabilă, solidă financiar, fără datorii la stat, un important angajator român şi un important contributor la buget, care îşi menţine angajamentul de a plăti suma ofertată în cadrul licitaţiei. Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garanţia de 10 milioane de euro, sumă importantă pentru o piaţă precum cea din România. Avem discuţii în prezent cu instituţii financiare din top 5 mondial şi avem certitudinea că vom face plata conform condiţiilor stabilite".

"Grampet - GFR continuă să se concentreze asupra procesului de privatizare a CFR Marfă, conform condiţiilor şi graficului convenite cu Ministerul Transporturilor. În această perioadă, atenţia noastră se îndreaptă asupra strategiei de integrare a CFR Marfă în GFR/Grampet ulterior semnării contractului, cât şi asupra obţinerii avizului Consiliului Concurenţei pentru tranzacţie", a adăugat Gruia Stoica.

----

Grup Feroviar Român (GFR) nu are, până în prezent, banii necesari pentru achitarea celor 51% din acţiunile CFR Marfă, potrivit lui Traian Băsescu.

Preşedintele ţării a declarat, ieri, că anunţul Guvernului potrivit căruia trebuie aşteptat avizul Consiliului Concurenţei pentru semnarea contractului de privatizare este o "intoxicare şi o minciună".

Şeful statului a precizat: "Îngrijorarea mea cu privire la CFR Marfă vine dintr-o direcţie: ştiu că cel care a câştigat caută cu oarecare disperare bani la bănci pentru a plăti valoarea la care s-a angajat. (...) Marea mea problemă, şi cu siguranţă premierul ştie mult mai bine ca mine, cunoscând despre câştigător că are oarecare credite pe propria companie, că trebuie să împrumute circa 200 milioane (n.r. de euro) să plătească noua companie, este din ce va face investiţii să modernizeze compania? Aşa s-a stabilit în CSAT, să se facă o privatizare cu un investitor strategic. Dacă el împrumută bani ca să poată plăti şi nu îi găseşte, cel puţin până în momentul de faţă nu sunt prea multe bănci dispuse să finanţeze. De unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei?"

Băsescu: "Ponta să-şi asume privatizarea CFR Marfă"

Traian Băsescu a spus că îşi doreşte ca premierul Victor Ponta să îşi asume răspunderea pentru privatizarea CFR Marfă, dat fiind faptul că a avizat favorabil acest proces.

"Dată fiind conjunctura de la Transporturi, singura soluţie corectă e ca ministrul interimar, care cunoaşte şi, public, a apreciat procesul de privatizare, să rămână în funcţie măcar până la semnarea contractului de privatizare", a adăugat preşedintele Băsescu.

În acest context, oficialul a anunţat că nu va lua o decizie definitivă privind numirea lui Ovidiu Silaghi la conducerea Ministerului Transporturilor până în data de 23 august.

Aceasta este data limită pentru numirea unui ministru de resort, întrucât Victor Ponta poate ocupa funcţia de interimar la Transporturi până în 25 august 2013.

Relu Fenechiu, care a condus procesul de privatizare a CFR Marfă, a fost demis de la conducerea ministerului Transporturilor după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul".

Traian Băsescu a declarat: "Voi lua o decizie definitivă cu privire la domnul Silaghi pe 23 august (...) Voi lua o decizie dacă resping sau, cu toate argumentele pe care le-am adus, dacă accept. Dar până atunci, ar fi timpul să se semneze sau să se respingă semnarea contractului de privatizare. Nu aş vrea să îl văd pe Silaghi, chiar aşa cum e, că devine ţapul ispăşitor al unei operaţiuni de privatizare eventual de tip Oltchim", a spus Băsescu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Si uite-asa, macacul ilegitim mai pune cruce unei afaceri romanesti. Nu-mi dau seama ce banca va mai finanta GFR in conditiile in care iresponsabilul basinos si-a asmutit slugile de la DNA si securitatea lui de rahat peste Gruia Stoica.

    Desigur, privatizarea CFR Marfa cu o firma romaneasca deranjează deoarece bashinosul avea interes s-o dea gratis nemtzalailor. Deh, trebuia sa-si plateasca niscaiva servicii de mentinere a sa in functie! 

    1. GFR, marea afacere romaneasca specializata in dezmembrari si fier vechi. Daca tot vreti sa-i dati lafier vechi, nu va mai chinuiti sa privatizati CFR marfa. Vindeti direct voi totul la fier vechi, si am terminat balciul.

      Care "afacere romaneasca"? Stoica nu e om de afaceri, el e doar un smecheras care a capushat la greu pana acum. In Romania sunt foarte putini oameni de afacere adevarati, cei mai multi dintre ei fac afaceri cu statul, alea nu sunt afaceri, sunt smechereli. Nu-ti doresti nemtzalaii? Ai fost vreodata in Germania? Ai mers cu trenurile lor? Ai mers cu vreo masina nemteasca? Eu nu mai vreau sa platesc incompetenta, vreau calitate, de la vladica la opinca, vreau oameni competenti, nu smecherasi, repetenti si plagiatori.

      De unde stii tu, mai inteligentule, cum a facut Gruia Stoica bani? Esti tu om de afaceri? Ai tu habar despre cum se face o afacere? Esti doar un parlit care sta si chibiteaza ca prostu'.

      Intrebarea cu masina nemteasca imi demonstreaza cu varf si indesat ca nu esti altceva decat un cocalar prostovan. Spre deosebire de tine care ai vise umede cu "automobilul german"(specifice taranismelor anilor '90), subsemnatul se mandreste ca n-a mai atins jeguri nemtesti de cel putin 10 ani. Ma rog, chestie de rafinament.  

      Asta, Gruia, sau cum l-o fi chemand, e prost? Intai plateste 10 mil. euro, apoi liciteaza si acum cauta restul de bani? Pai, frate, daca nu-i da nici o banca banii? Pai atunci merita sa-si piarda garantia pentru imbecilitate. Personal, prefer sa dau CFR Marfa gratis nemtilor, dar cu garantii de investitii ulterioare, decat tipului asta care va face varza tot. Chestie de rafinament. Prietene care nu pui mana pe " jeguri nemtesti ", indiferent ce masina te lauzi ca ai, motorul este inventat tot de nemti. Ca-i Otto, ca-i Diesel... Chiar si daca ai motor de racheta... Capisci?

    basescu pare este o providenta ce coboara din cand in cand din inaltul cerului si spune: "eu stiu ca.."a stiut astea de cand gfr a ramas singurul in competie sau dupa ce a fost desemnat castigator? se vede ca ce stie vine direct dintr-un raport al serviciilor, dar de ce nu a spus asta la timpul potrivit, ci la spartul targului? acest presedinte are multe pt care trebuie sa dea socoteala

    1. draga Anonim,

      de aceea nu este absolut deloc important faptul de a avea bani cash, in labutza sau pe conturi. Cel mai remarcabil atuu al unui intreprinzator este eleganta cu care poate sa conduca o negociere, iar duritatea opiniilor impuse aduc respect din partea celeilalte parti aflate in negociere.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb