Preşedintele Traian Băsescu nu exclude posibilitatea ca la acest Consiliu European să nu se ajungă la o soluţie pe bugetul UE, precizând că negocierile vor fi dificile, dar toţi participanţii doresc găsirea unei soluţii.
Domnia sa a spus, înainte de plecarea la Bruxelles: "Am să particip cu o delegaţie la Consiliul European care se va desfăşura, să sperăm, doar joi şi vineri, dacă se va găsi o soluţie, e posibil şi sâmbătă. Este primul Consiliu European fără limită de timp, aşa a fost şi cel din decembrie 2006 când s-a stabilit bugetul pentru 2007-2013".
Potrivit acestuia, "va fi o negociere dificilă" la Bruxelles.
"Pot să vă spun din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European că toţi au nemulţumiri, dar există dorinţa să se ajungă la un compromis. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu să nu ajungem la o soluţie, dar părerea mea este că toţi, sau aproape, dorim să ajungem la o soluţie", a spus Băsescu.
Preşedintele a spus că România consideră, aşa cum i-a informat pe mare parte din parteneri, inclusiv pe preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, că lucrurile trebuie negociate: "Domnul Orban mi-a transmis punctele de vedere exprimate în întâlnirea cu domnul Van Rompuy pentru a ne putea corela poziţiile cu cele exprimate la Consiliul Afaceri Generale. Toţi spun că suntem într-o poziţie dificilă de negociere şi eu nu contest acest lucru. Ştim că sunt aprecieri că în vară România ar fi avut derapaje de la statul de drept, ştim că avem o absorbţie redusă, de 9,72% pe fondurile de coeziune. Aici aş vrea să fiu foarte clar că nu vreau să introducem citiri diferite ale execuţiei fondurilor de coeziune, Comisia Europeană, Uniunea Europeană, Consiliul European au un singur mod de a citi privind execuţia bugetului, nivelul de absorbţie, şi anume sumele pe care le-au virat acasă".
El a apreciat că acest Consiliu este "fundamental pentru a pune într-un fel sau altul semnul egal între ce declarăm ca oameni politici şi ce facem când avem în faţă cel mai important instrument". Preşedintele a adăugat: "Aceste trei lucruri trebuie să se reflecte în buget, chiar dacă, pe de altă parte, trebuie înţeles că, la rându-le, donatorii sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic, adică este recesiune peste tot. Toate statele UE fac reduceri peste tot, dar sunt nişte principii ale UE care ne obligă pentru a fi credibili în faţa naţiunilor UE să apropiem cât mai mult acţiunea concretă de declaraţii. Aş mai spune că nu sunt pesimist, dar asta mă caracterizează şi în cele mai critice momente nu am pesimismul ca principal mod de a acţiona şi ca principală stare de lucru", a spus Băsescu.
Din delegaţia preşedintelui fac parte ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Achim Irimes cu, consilierul de stat al premierului Luminiţa Odobescu, directorul general în MAE Ioana Bivolaru şi Cătălina Constantin, director general în MAEur. De asemenea, preşedintele este însoţit de consilierii Cristian Diaconescu, Bogdan Manoiu, Bogdan Drăgoi şi de purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.
• Băsescu: 33,377 miliarde euro - alocările pentru România, în exerciţiul 2007-2013
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus ieri că în exerciţiul 2007-2013 cifrele exacte pentru România sunt, la plăţi directe petru PAC - 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală- 8,124 de miliarde euro, pentru politica de coeziune - 19,667 miliarde de euro.
Domnia sa a continuat: "Aş vrea să mai clarificăm un lucru, şi vă spun acest lucru ca participant la adoptarea bugetului pe care îl executăm aici, a bugetului 2007 - 2013, cifrele exacte care au fost alocate României pentru bugetul 2007 - 2013 sunt următoarele: la plăţi directe în agricultură, deci pe politica agricolă comună au fost alocate 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală au fost alocate 8,124 de miliarde de euro, iar pentru politica de coeziune 19,667 miliarde euro, total: 33,377 miliarde euro, care pe parcurs au fost sau sunt indexaţi cu inflaţia"
• Ponta: Nu o să obţinem nimic dacă ne ducem la Bruxelles predaţi
Premierul Victor Ponta susţine că delegaţia României la Consiliul European trebuie să lupte pentru fiecare articol din proiectul de buget, spunând: "Dacă ne ducem direct predaţi acolo şi spunem < da, facem cum spuneţi voi, numai să nu vă supăraţi pe domnul Băsescu >, normal că nu obţinem nimic". Premierul a declarat, ieri, la Târgu Jiu, că are convingerea că discuţiile finale vor fi favorabile României, el menţionând că unul din cele mai controversate articole din proiectul de buget al Uniunii Europene va fi eliminat. "Sunt în contact şi cu ministrul Orban şi cu cei de acolo. Faimosul articol 45 introdus de preşedintele Van Rompuy, prin care ni se tăiau bani pentru că în 2011 Guvernul de atunci nu a absorbit fonduri europene, cred că, de exemplu, acela va fi eliminat, ceea ce este deja o victorie. Trebuie luptat şi pentru celelalte", a spus premierul.
El a susţinut că delegaţia Româ niei trebuie să lupte pentru fiecare articol din proiectul de buget pentru ca ţara noastră să aibă în continuare măcar aceleaşi condiţii de a accesa fondurile europene.
"Dacă ne ducem direct predaţi acolo şi spunem < da, facem cum spuneţi voi, numai să nu vă supăraţi pe domnul Băsescu >, normal că nu obţinem nimic. E destul de simplu", a declarat Ponta.
Premierul afirmă că, în caz contrar, toţi românii vor fi nevoiţi să plătească în următorii ani pentru "incompetenţa şi hoţia" fostei guvernări, el dând-o ca exemplu pe Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor.
"De ce trebuie să plătim toţi în 2014-2020 incompetenţa şi hoţiile, de exemplu, doamnei Boagiu, din cauza căreia s-a oprit programul de transport, ale domnului, cum îl chema, pe cel de la muncă, de la Bistriţa, Botiş, da, ale domnului Lăzăroiu, care a trecut şi el pe acolo pe la Ministerul Muncii ca s-o trezească pe Albă ca Zăpada? Deci noi plăteam prostia, hoţia şi incompetenţa celor care au fost la guvernare în 2011? Mi se pare profund incorect", a mai spus Victor Ponta.
Premierul a mai susţinut că "Uniunea Europeană nu s-ar fi supărat pe România" dacă şi-ar fi exprimat punctul de vedere propriu, aşa cum au făcut-o alte state membre: "Nu poţi să te duci la Bruxelles şi să spui că eu accept orice ca să nu se supere Europa pe mine. Uite că nu s-a supărat pe Polonia, când a avut o atitudine fermă. Uite că nu s-a supărat pe alte ţări când au avut o atitudine fermă".
Victor Ponta a mai susţinut că preşedintele Băsescu trebuie să aibă la Bruxelles o poziţie fermă, lucru pe care nu l-a făcut până acum niciodată, spunând că şeful statului a avut "o poziţie de moliciune şi de slăbiciune".
"Trebuie să ai totuşi o poziţie clară şi fermă pentru că altfel nici nu te bagă în seamă şi ţi se spune: < asta s-a decis, hai, pleacă acasă >. Preşedintele Băsescu, în toate participările, l-aţi văzut vreodată să aibă vreo poziţie fermă pentru Româ nia? El a fost de acord imediat (...) Între poziţia de moliciune şi de slăbiciune a domnului Băsescu şi aceas tă poziţie fermă a Guvernului şi a Parlamentului, această poziţie îl va ajuta să nu mai fie atât de slab şi de moale să nu mai fie cum a fost până acum. Şi cred că îi prinde bine", a adăugat Ponta.
• Băsescu, la plecarea spre Bruxelles: Nu am primit mandatul de la Guvern, poate vine pe fax
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la plecarea spre Bruxelles, că nu a primit mandatul de la Guvern pentru Consiliul European, precizând că acesta va veni, poate, pe fax, şi că el nu putea să nu meargă la lucrări, pentru că nu ar fi avut justificare să lipsească. Întrebat, înainte de a pleca spre Bruxelles, dacă a primit mandat de la Guvern, Băsescu a răspuns, râzând: "Deocamdată nu, dar poate vine pe fax".
Întrebat de ce a insistat să meargă el la Bruxelles, Băsescu a răspuns: "Nu am dreptul să aleg. Nu că am insistat, dar aveţi impresia că aveam vreo justificare a doua zi după Consiliu să spun că nu am fost? Cum v-aţi uita la un comandant de navă care, în furtună sau cu nava în incendiu, lasă pe puntea de comandă ofiţerul de cart?".
•
• Ponta, despre disputa cu Băsescu: Această mică bătălie trece într-o zi, două, o săptămână
Premierul Victor Ponta a spus, ieri, la Târgu Jiu, că disputa pe care o are cu preşedintele Traian Băsescu este "o mică bătălie" care va trece "într-o zi, două, o săptămână" şi că de fapt e o bătălie pentru "câţi bani va avea agricultorul român", "pentru ce şanse avem să mai facem o autostradă".
"Bătălia 2014-2020 nu este între domnul Băsescu şi mine, între un partid şi altul, e o bătălie pentru câţi bani va avea agricultorul român, că, de fapt, aţi văzut, acolo e o mare problemă, la partea de subvenţii în agricultură. E o bătălie pentru ce şanse avem să mai facem o autostradă, un drum, să investim într-un spital sau o canalizare", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.
El a mai declarat că disputa pe care o are în aceste zile cu preşedintele Traian Băsescu este "o mică bătălie", care nu va fi de durată.
"Dincolo de această mică bătălie care trece într-o zi, două, o săptămână, o lună, 2014-2020, cu toţii, fiecare cetăţean al acestei ţări o să beneficieze de mai mulţi sau mai puţini bani din programe europene. Vedeţi ce diplomatic sunt", a spus Ponta, răspunzând unei întrebări.
Premierul a precizat că Guvernul militează pentru criterii care să avantajeze România atunci când accesează fonduri europene.
"Vă daţi seama ce înseamnă să trecem la cofinanţare de la 15 la 25%, înseamnă nişte bani suplimentari în bugetele locale pe care nu-i avem. Ce înseamnă dacă nu mai este eligibil TVA-ul? Deodată tot proiectul creşte cu 24%, deci e vorba de condiţii care pot părea tehnice, dar, mai departe, ne dăm seama că se referă la capacitatea noastră de a folosi aceşti bani europeni", a precizat Ponta.
Premierul a spus că în viitorul Guvern va exista un ministru care va răspunde doar de programele europene, după ce, între 2007 şi 2012, România nu a avut "cea mai deşteaptă organizare".
Acesta a menţionat că viitorul ministru va coordona autorităţile de management şi va trebui să reducă "uriaşa birocraţie" existentă în domeniu. "E o luptă uriaşă de hârtii, avem audituri care constată că nu s-a respectat o virgulă, un punct, şi apoi trebuie să dăm banii înapoi", a mai spus Ponta.