Conducerea Transelectrica a respins acuzaţiile producătorului de energie Complexul Energetic Oltenia, care a reclamat un comportament abuziv al transportatorului naţional de electricitate.
Reprezentanţii Transelectrica ne-au declarat: "Compania, în calitatea sa de Operator de Transport şi Sistem, realizează serviciul de transport al energiei electrice în condiţii de siguranţă a funcţionării Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), cu respectarea legislaţiei primare şi secundare naţionale şi a reglementărilor europene. Pentru realizarea acestor obligaţii, unul dintre mijloacele utilizate este achiziţia volumului necesar de servicii tehnologice de sistem de la producătorii de energie electrică. Transelectrica a respectat întotdeauna reglementările tehnice şi comerciale, având ca obiectiv accesul nediscriminatoriu al tuturor participanţilor, în condiţii de siguranţă, la infrastructura sistemului".
Ei ne-au explicat că dimensionarea rezervelor tehnologice de sistem pentru funcţionarea în siguranţă a SEN se face de către UNO - DEN (dispeceratul energetic naţional), valorile rezultate fiind verificate şi aprobate de către ANRE (reglementatorul pieţei), iar achiziţia acestor rezerve se face de către Transelectrica, prin mecanisme reglementate şi concurenţiale.
Conducerea Complexului Oltenia a acuzat, recent, într-un comunicat, că Transelectrica i-a modificat în mod abuziv declaraţiile de disponibilitate ale unor grupuri energetice.
Oficialii producătorului de energie susţin : "Deşi Complexul Oltenia a transmis, în repetate rânduri, cereri prin care a specificat că nu poate menţine în rezervă unele grupuri, deoarece necesită anumite lucrări, UNO-DEN nu a luat în considerare aceste solicitări. Pe tot parcursul anului 2014, Complexul Oltenia a solicitat acordarea serviciului de rezervă terţiară lentă pentru grupurile ce asigura rezerva în SEN, în scopul acoperirii unei părţi din cheltuielile necesare menţinerii lor în rezervă. În aceste condiţii, dacă, prin ordinea de merit, se ajunge la pornirea acestor grupuri, compania va fi penalizată, fiind obligată să plătească dezechilibrele create. Menţionăm că dacă societatea nu transmite oferte pentru Piaţa de Echilibrare, platforma preia automat preţurile de pe PZU (piaţa spot)".
Conform conducerii Complexului Oltenia, Transelectrica nu ar deţine în mod real rezervă de sistem, refuzând să o achiziţioneze. În acest fel, transportatorul ar trebui să limiteze accesul energiei eoliene care produce mari dezechilibre şi care este echilibrată de producătorii clasici, fără că aceştia să fie plătiţi, mai precizează sursa citată.
• Dispută şi pe piaţa regională de energie
Complexul Oltenia mai susţine, în comunicat, că, începând de la cuplarea pieţelor (19 noiembrie 2014), producătorii din România sunt net dezavantajaţi faţă de cei din Ungaria, Cehia şi Slovacia: "Din Ungaria pot fi aduşi în România, pe PZU, 1100 MW în fiecare oră. Din România către Ungaria a existat un maxim de 160 MW, media (până la data de 4 ianuarie 2015) fiind în jur de 30 MW în fiecare interval orar (s-a rezervat capacitate de transfer din România către Ungaria într-un procent mai mic de 3% din cât s-a rezervat din Ungaria către România). Această situaţie a culminat în data de 5 ianuarie 2015, de când capacitatea rezervată este zero".
Reprezentanţii Complexului au concluzionat că prin cuplarea pieţelor s-a reuşit să se acorde un ajutor doar producătorilor din Ungaria, Cehia şi Slovacia, fiind imposibil ca producătorii din România să vândă în aceste ţări, prin PZU. Ei afirmă că situaţia poate fi rezolvată de Transelectrica şi ANRE care au fost sesizate de Complexul Oltenia cu ocazia teleconferintelor pentru vârful de iarnă.
Conducerea Transelectrica SA ne-a explicat că producătorul de energie pe bază de lignit are prevăzută, prin H.G. 138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţă alimentării cu energie electrică, valabilă în perioada 15.04.2013 - 01.07.2015, obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem în volum de 600 MW în fiecare interval orar al perioadei menţionate. Adiţional acestei prevederi, a fost aprobată H.G. 1178/29.12.2014 privind adoptarea unor măsuri de siguranţă şi securitate în funcţionare a SEN pentru perioada 01.01.2015 - 28.02.2015, prin care pentru Complexul Oltenia a fost alocată o rezervă terţiară lentă suplimentară de 160 MW pentru fiecare interval orar.
"Considerăm că aceste prevederi legislative aduc un nivel crescut de siguranţă şi securitate în funcţionarea SEN, constituind un sprijin pentru toţii producătorii menţionaţi în aceste acte normative", ne-au declarat reprezentanţii Transelectrica.
Ei afirmă că introducerea mecanismului de cuplare a pieţelor dintre România, Ungaria, Cehia şi Slovacia nu a afectat modul de determinare, armonizare şi ofertare a capacităţii disponibile pe graniţe.
Furnizorii de energie electrică utilizează capacităţile câştigate în procesele de alocare organizate la nivel anual, lunar, zilnic şi intra-zilnic, trimiţând notificările de export şi import către Transelectrica. "Deoarece există încă un interes crescut al furnizorilor de energie electrică de a utiliza capacităţile transfrontaliere de export către Ungaria câştigate în urma licitaţiilor anuale şi lunare, rezultă o capacitate redusă, în anumite cazuri, pentru a fi utilizată la alocarea zilnică şi intrazilnică pe direcţia export, către Ungaria, în acelaşi timp eliberându-se o capacitate mare pentru import din Ungaria, prin utilizarea mecanismului de soldare", ne-au precizat oficialii Transelectrica.
Astfel, deşi la licitaţiile zilnice şi intra-zilnice se oferă capacităţi reduse pe direcţia export către Ungaria, volumul real de energie exportată către Ungaria este la un nivel mediu orar de circa 500 MW, au completat aceştia, precizând că, furnizorii de energie electrică interesaţi să facă export au contractat aproape toată capacitatea la nivel anual şi lunar.
Conducerea Transelectrica a concluzionat că, prin introducerea mecanismului de cuplare al pieţelor nu a fost afectat volumul de energie electrică exportat.