Transnistria cere alipirea la Rusia

E.D.
Internaţional / 18 martie 2014

Transnistria cere alipirea la Rusia

Update 18:40 Ungureanu: "Republica Moldova necesită, neîntârziat, sprijinul UE"

Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele partidului Forţa Civică (FC), este de părere că alăturarea Republicii Moldova la UE ar trebui să primească răspuns cu maximă urgenţă, dat fiind cursul evenimentelor din ultimele ore, conform unui comunicat primit azi de redacţie.

Domnia sa a explicat: "Din păcate, accelerarea încheierii Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este blocată, în momentul de faţă, de o chestiune birocratică: ajustarea şi traducerea documentului în 23 de limbi europene. Este necesar un vot urgent în favoarea Republicii Moldova, în Parlamentele tuturor statelor membre. Îmi exprim speranţa că domnul Ştefan Fule, Comisar European responsabil pentru Extinderea UE, va reuşi să depăşească rezervele cu privire la parcursul pro-european al Republicii Moldova"

În privinţa Transnistriei, fostul prim-ministru al României este de părere că, în momentul de faţă, principalul pericol în regiune "este faptul că acest conflict îngheţat poate degenera într-un conflict fierbinte. Iar separatiştii transnistreni pot face uz de actuala situaţie pentru a atrage atenţia şi sprijinul Moscovei. În plus, în contextul alegerilor care vor avea loc anul acesta în Republica Moldova, este necesară sprijinirea forţelor pro-europene de la Chişinău prin toate metodele şi pârghiile pe care le deţinem".

"Începând din acest moment, este foarte important să demarăm comunicarea pe toate palierele de responsabilitate - de la Preşedinte, Premier şi Miniştri - cu omologii din Republica Moldova. Este unica metodă de informare asupra realităţilor situaţiei, astfel încât să fie posibilă o prevenire a derapajelor. Menţinând în mod permanent toate aceste canale deschise, vom fi informaţi asupra modului în care putem fi de folos factorilor de decizie şi autorităţilor din Republica Moldova", conchide preşedintele FC.

---

Update 13:15 Timofti se întâlneşte mâine cu Băsescu în Iaşi

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat astăzi că se va întâlni mâine, în Iaşi, cu omologul domniei sale de la Cotroceni, Traian Băsescu, adăugând că Republica Moldova este pregătită să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Am reuşit să ajungem astăzi la acea etapă când suntem pregătiţi să semnăm Acordul de Asociere cu UE. Nu este un succes al meu personal, ci al conducerii şi al cetăţenilor acestei ţări. Vrem să fie realizate mai multe lucruri pentru cetăţenii noştrii. Am avut ca realizare (şi îl cred succes) rezolvarea crizei politice din 2013. Mă refer la criza creată la Guvern. Este un succes şi am aici şi raportul meu. Totuşi, nu am reuşit încă să excludem simbolurile comuniste din ţara noastră. Îmi asum acest eşec. (...) Programul de bază a fost integrarea în Uniunea Europeană. Nu pot să vă spun că mă voi ocupa cu politica în viitor, nu a fost în programul meu aşa ceva", a spus Timofti.

Domnia sa a adăugat că este "reformator" şi acceptă "tot ce se propune în interesul Moldovei".

---

Update 12:40 Timofti, despre tendinţele secesioniste ale Transnistriei: "Astfel de acţiuni nu aduc bine Moldovei şi nici Rusiei"

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, în urmă cu puţin timp, că tendinţele separatiste ale regiunii Transnistria "sunt contraproductive şi nu aduc bine Moldovei şi nici Rusiei".

Domnia sa a spus: "Am luat cunoştinţă despre ceea ce a declarat aşa-numitul Soviet Suprem al Transnistriei. Cred că astfel de acţiuni sunt contraproductive şi nu aduc bine Moldovei şi nici Rusiei. Aceste acţiuni nu duc la păstrarea acelei imagini internaţionale pe care o avea până acum Rusia. Acţiunile de genul intenţiei şefului Sovietului suprem de la Tiraspol nu sunt benefice nici pentru Federaţia Rusă".

Privind acţiunile din Ucraina, liderul de la Chişinău a explicat că, în mod oficial, Republica Moldova şi domnia sa, personal, nu recunosc rezultatele referendumului din Crimeea.

"Considerăm că orice decizie aprobată în baza aşa-zisului referendum nu este legală constituţional şi nu-l recunoaştem. Este o încălcare. Moldova mizează şi susţine reglementarea problemelor pe calea dialogului. În acest context, chemăm toţi factorii de decizie la calm şi atitudine responsabilă privind problema transnistreană. Republica Moldova pledează pentru reglementarea conflictelor pe cale paşnică", a explicat Timofti.

---

Update 12:25 Timofti: "Prioritatea mea a fost şi este să asigurăm linişte şi stabilitate în Moldova"

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat astăzi că prioritatea domniei sale a fost şi este să asigure "linişte şi stabilitate" în ţară, precum şi procesul de integrare europeană.

"Prioritatea mea a fost şi este să asigurăm linişte şi stabilitate în Moldova. Să asigurăm procesul de integare europeană. Nu contează să fiu prezent zi de zi in mass-media, ci ca lucrurile să meargă bine", a spus Timofti, adăugând că există discuţii permanente cu cei responsabili pentru crearea locurilor de muncă în ţară.

Liderul de la Chişinău susţine că, "fără o atmosferă calmă", Republica Moldova nu ar fi ajuns atât de aproape "de calea UE".

Domnia sa a precizat că nu întotdeauna a fost mulţumit de organele anticorupţie, îndemnându-le "să fie mai ferme în acţiunile întreprinse", exprimându-şi speranţa ca noul cadru legal "să dea succes".

---

Regiunea autonomă a Moldovei, Transnistria, cere, de asemenea, alipirea la Federaţia Rusă, în contextul situaţiei actuale a Crimeii, informează surse din presă.

Transnistria este privită la nivel internaţional şi de guvernul Republicii Moldova ca o regiune autonomă a Moldovei (denumită "Unităţile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului": UATSN), dar în fapt şi-a declarat independenţa (sub numele de "Republica Moldovenească Nistreană"), cu capitala la Tiraspol.

Acest lucru a provocat declanşarea conflictului din Transnistria. Regiunea are o populaţie majoritar slavă, care se teme de reunificarea cu România (dar are o majoritate relativă română, reprezentând 40% din populaţie).

În 1989, românii, majoritari în Moldova, au declarat ca limbă oficială limba română (cu denumirea de limba moldovenească). Într-o parte a Transnistriei, mai ales în oraşul Tiraspol în care procentul populaţiei româneşti este mai scăzut, s-a dezvoltat o mişcare separatistă rusă, care la 2 septembrie 1990 a proclamat Republica Moldovenească Nistreană şi, cu sprijinul trupelor ruseşti, a izbutit în urma confruntării armate din 1992 să preia controlul asupra celei mai mari părţi a zonei transnistrene a Republicii Moldova, cît şi a unei zone din Basarabia în jurul oraşului Tighina.

În războiul civil din 1992 au murit aproximativ 200 de persoane, şi au fost rănite circa 1500.

După semnarea unui acord, ruşii au decis să lase câteva mii de militari în zonă pentru a menţine republica separatistă, astfel că guvernul moldovean nu mai avea nici o autoritate asupra regiunii transnistrene, în afară de 6 sate din raionul Dubăsari.

Deşi în 1994 a fost semnat un acord cu Moldova ce prevedea retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, acesta nu a fost ratificat deDuma rusă şi nu a fost urmat de nicio retragere.

La 17 septembrie 2006, autorităţile separatiste transnistrene au organizat un referendum privind soarta viitoare a Transnistriei, care a arătat că o majoritate largă sprijină independenţa faţă de Moldova şi aderarea la Federaţia Rusă. Rezultatele acestui referend nu au fost însă recunoscute de comunitatea internaţională.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb