Trei din cele 9 mari bănci străine şi-au menţinut expunerea pe România la finalul lui septembrie

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 decembrie 2009

Trei din cele 9 mari bănci străine şi-au menţinut expunerea pe România la finalul lui septembrie

Din cele 9 bănci care s-au angajat să-şi menţină expunerea pe Româ-nia la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similară sau mai mare faţă de reperul stabilit prin acordul de la Viena şi două au menţinut peste 99% din expunere, au spus surse implicate în discuţii, citate de NewsIn.

Astfel, EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, Alpha Bank şi Volksbank sunt singurele grupuri bancare ce s-au plasat, la 30 septembrie 2009, la un nivel de expunere pe România egal sau peste cel de la finalul lui martie, faţă de care principalele nouă bănci străine din piaţă s-au angajat să-şi menţină angajamentele.

Grupul elen EFG Eurobank şi-a majorat expunerea pe România la 110,5% în septembrie faţă de finalul primului trimestru al acestui an, în condiţiile în care banca-mamă a efectuat majorări de capital importante la Bancpost, Alpha s-a plasat uşor peste valoarea-reper, ajungând cu expunerea la 101,4%, iar Volksbank a menţinut-o la 100%, arată datele citate.

Restul băncilor au înregistrat fluctuaţii între 0,6 şi 18 procente, expunerile lor plasându-se între 99,4% şi 82% din nivelul înregistrat la 31 martie 2009.

În unele cazuri, imposibilitatea de a menţine expunerea la nivelul din martie a fost determinată de epuizarea plafoanelor pentru expunerea suverană, respectiv faţă de statul român, a băncilor în cauză. Pe de altă parte, condiţiile dificile şi cererea redusă din piaţa creditului privat au făcut ca băncile să nu-şi mai poată majora angajamentele pe segmentul de credit neguvernamental.

Expunerea s-a corectat uşor în cazul Erste, banca-mamă a BCR ajun-gând după primele nouă luni din an la 99,1% din valoarea de la final de martie. În cazul National Bank of Greece (NBG), care deţine Banca Românească, expunerea s-a diminuat în acelaşi interval la 99,4%, iar Raiffeisen s-a plasat la 96,3% din nivelul-reper.

Scăderi mai importante de expunere au survenit la Unicredit, unde aceasta s-a redus la 82% din nivelul calculat pentru martie, Societe Generale, care s-a plasat la 88% din expunerea globală şi în cazul grupului elen Piraeus, care a coborât în septembrie la 92% din expunerea calculată cu şase luni în urmă.

Astfel, la nivel agregat, expunerea globală a celor nouă grupuri bancare faţă de România s-a redus cu circa 4% în septembrie, pentru ca în octombrie să revină uşor, cu o diferenţă de 3,8% (1,2 miliarde euro).

"În UE, expunerea globală este calculată folosind două surse, res-pectiv datele de la Banca Reglementelor Internaţionale şi raportări ale celor nouă bănci, prin urmare apar diferenţe între datele colectate din fiecară ţară", au explicat sursele citate.

În cadrul celei mai recente întâlniri a reprezentanţilor băncilor cu FMI, ai altor instituţii financiare internaţionale, BNR şi supraveghetorii din ţările de origine, desfăşurată la Bruxelles pe 18 noiembrie, recomandarea reglementatorilor a fost ca băncile să revină sau să îşi menţină în continuare expunerea la nivelul din martie, acceptându-se totodată variaţii reduse, cu până la 2 puncte procentuale.

"Recomandarea pe care s-a insis-tat a fost ca băncile să nu mai înregis-treze oscilaţii de expunere atât de ample. Nu s-a stabilit o marjă de variaţie, dar s-a convenit că fluctuaţii cu până la 2 puncte procentuale s-ar plasa în limite rezonabile", au spus sursele.

Potrivit comunicatului de presă publicat în urma întâlnirii de la Bruxelles de FMI, "la sfârşitul lui octombrie 2009, expunerea băncilor-mamă pe România a fost menţinută în mare parte la nivelul din data de referinţă (martie 2009)".

"În unele cazuri, expunerea a scăzut temporar sub nivelul stabilit. Aceste bănci şi-au reafirmat însă intenţia de a-şi respecta angajamentele. În acest sens, băncile au subliniat nevoia de instrumente de investiţii adecvate", mai preciza FMI.

La întâlnire, au participat reprezentanţi ai principalelor nouă grupuri bancare prezente în România - Erste Group, Raiffeisen Internaţional, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank - şi oficiali ai BNR, Comisiei Europene, FMI, BERD, Băncii Europene de Investiţii, Băncii Mondiale, Băncii Centrale Europene şi autorităţi din ţările de provenienţă ale entităţilor financiare.

În urma primelor discuţii de la Viena de la finalul lui martie, nouă mari grupuri financiare s-au angajat în faţa CE, FMI şi BNR să susţină operaţiunile de pe pe piaţa româneas-că şi, în caz de nevoie, să suplimenteze capitalul subsidiarelor din România.

O parte din discuţiile din martie s-au concretizat în mai, când a avut loc o a doua întâlnire în acelaşi format, la Bruxelles, unde băncile au promis că îşi vor menţine expunerea pe România la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre marile bănci din România, FMI, CE şi BNR a fost calificat însă, de oficiali, ca fiind un "gentlemen"s agreement", care nu presupune sancţiuni în cazul neîndeplinirii complete a condiţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb