TRIBUNALUL BUCUREŞTI URMEAZĂ SĂ SE PRONUNŢE ASTĂZI Raiffeisen Bank a pierdut la Curtea Constituţională, într-un proces cu ANPC

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 ianuarie 2017

Raiffeisen Bank a pierdut la Curtea Constituţională, într-un proces cu ANPC

Raiffeisen Bank a pierdut la Curtea Constituţională a României (CCR), într-un proces pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) l-a deschis pentru eliminarea unor clauze considerate abuzive, din contractele de credit.

CCR a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Raiffeisen Bank cu privire la acest dosar, constatând că dispoziţiile art. 13, alin. 1 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori sunt constituţionale în raport cu criticile formulate. Banca a invocat, în sesizarea sa, retroactivitatea legii. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie, conform informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

Clauzele vizate fac referire, în principal, la modul de stabilire a dobânzii.

ANPC a solicitat, în instanţă, ca Raiffeisen Bank să modifice dobânda aferentă tuturor creditelor, aceasta fiind stabilită în mod abuziv, neţinându-se cont de nivelul LIBOR, EURIBOR sau ROBOR.

Conform informaţiilor de pe portalul justiţiei, Tribunalul Bucureşti ar urma să se pronunţe astăzi în această cauză.

Până acum, Tribunalul a apreciat că excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată, după cum arată motivarea CCR. Aceasta precizează că Guvernul, în punctul său de vedere, consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, în timp ce preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere pe subiect.

Printre altele, CCR reţine faptul că art. 1, alin 1 din Legea 193/2000 "instituie dreptul substanţial al consumatorilor de a nu avea inserate clauze abuzive în contracte şi obligaţia corelativă, negativă a profesioniştilor de a nu insera astfel de clauze în contracte".

Respectivul articol arată: "Orice contract încheiat între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate".

ANPC a câştigat mai multe procese colective deschise împotriva băncilor, pe fond sau în ultimă instanţă, printre ele numărându-se cele cu Banca Transilvania (pentru contractele încheiate de Volksbank), Credit Europe Bank (CEB), Banca Românească, Alpha Bank. ANPC a şi pierdut astfel de procese, pe care le înaintase în instanţă împotriva unor bănci ca Bancpost, OTP Bank sau Credit Europe Bank IFN.

Autoritatea are pe rolul justiţiei câteva zeci de dosare de tip class action pe clauze abuzive, deschise împotriva instituţiilor financiare.

În cazurile în care ANPC câştigă definit astfel de procese, cu efect erga omnes, băncile sunt obligate să elimine clauzele declarate abuzive de către instanţă din toate contractele de credit similare cu cele judecate în justiţie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Eu stiu un bancher caruia sa-i stea in gat. Voi il stiti?

    Niciun latrau bancard o noapte intreaga?

    Aseara faceau spume la stirea ci iccj ul.... 

    băncile sunt obligate să elimine clauzele declarate abuzive de către instanţă din toate contractele de credit similare cu cele judecate în justiţie

    Creditele in franci sunt deja achitate. Sclavetii bancari vor face foamea. 

    care este numarul dosarului ?

    stie cineva rezultatul procesului din articol?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb