Actualizare 21:30 FMI: "Planul Greciei nu se poate baza doar pe promisiuni fiscale"
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat că redresarea economiei Greciei nu implică doar reforme din partea Atenei, ci şi măsuri ale creditorilor europeni, care trebuie să facă datoria ţării sustenabilă, informează Reuters.
Cu toate acestea, ea a declarat că propunerile Greciei ar trebui să fie credibile.
Lagarde a insistat, de asemenea, pe un program de colectare a impozitelor mult mai eficient decât până în prezent.
Directorul FMI a dat asigurări că nu doreşte ca Grecia să părăsească zona euro şi nu crede într-o "explozie" a zonei euro.
(M.C.)
---
Actualizare 21:20 Ministrul elen al Energiei: "Public Power Corporation nu va fi privatizată"
Grecia se va opune oricăror cereri din partea creditorilor de a continua procesul de privatizare al Public Power Corporation (PPC), care este cel mai mare furnizor de energie electrică din ţară, ori de a diviza compania, a afirmat Panagiotis Lafazanis, ministrul grec al Energiei, informează Bloomberg.
"PPC va fi o companie individuală de stat, puternică, mare, care nu va fi vândută", a adăugat Lafazanis.
De asemenea, oficialul elen a anunţat că există reticienţă în ceea ce priveşte privatizarea unei alte companii, ADMIE, care este operatorul reţelei energetice a Greciei, în ciuda faptului că fostul Guvern îşi luase angajamentul să vândă o participaţie de 66%, ca parte a planului de asistenţă financiar.
(M.C.)
---
Actualizare 15:25 Wall Street Journal: "Grecia şi creditorii săi sunt în criză din nou"
Grecia şi creditorii săi se află din nou în criză, în cadrul negocierilor privind fondurile de salvare şi dezbat trei domenii cheie - impozizul pe profit, revizuirea sistemului de pensii din Grecia şi TVA-ul, informează Wall Street Journal, citată de The Guardian.
Potrivit analizei WSJ, creditorii internaţionali nu vor accepta unele creşteri fiscale asupra întreprinderilor, pe care le doreşte guvernul elen, dar ei doresc, pe de altă parte, mai mulţi bani de la consumatori prin creşteri de TVA.
De asemenea, planul Greciei de a majora contribuţiile la sistemul de pensii de stat este contestat de creditori.
(M.C.)
---
Actualizare 14:40 Guvernul elen a primit termeni revizuiţi din partea creditorilor Greciei
Creditorii Greciei au prezentat, astăzi, Guvernului elen termeni revizuiţi pentru un acord privind fondurile de salvare, în condiţiile în care premierul Alexis Tspiras şi-a exprimat neîncrederea că lista sa de propuneri este insuficientă, informează Bloomberg.
Guvernul grec a primit astăzi de dimineaţă setul de măsuri revizuite, potrivit sursei. Alexis Tsipras urmează să se întâlnească cu creditorii internaţionali ai Greciei, într-un efort de a ajunge la un acord înainte de expirarea programului de salvare de 240 de miliarde de dolari şi scadenţa unor datorii de 1,5 miliarde de euro către FMI, pe 30 iunie.
(M.C.)
---
Actualizare 13:57
Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, că unii creditori ai Greciei nu acceptă propunerile de reformă făcute de autorităţile de la Atena pentru deblocarea ajutorului financiar, informaţie care a dus la scăderea cotaţiilor acţiunilor europene şi a euro.
"Insistenţa anumitor instituţii de a respinge măsurile parametrice nu s-a mai întâmplat, nu în cazul Irlandei şi Portugaliei", a scris Tsipras pe contul său de Twitter, relatează Bloomberg.
El a arătat că această poziţie sugerează că fie nu vor un acord, fie servesc anumite interese în Grecia.
În urma declaraţiilor premierului elen, indicele ASE al bursei din Atena a scăzut cu 3,2%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 0,9%, în timp ce indicele IBEX 35 din Madrid este în declin cu 1,4%. Euro a coborât la rândul lui sub nivelul de 1,12 vdolari pe unitate.
Premierul Tsipras se întâlneşte miercuri cu creditorii instituţionali ai Greciei, la Bruxelles, pentru a încerca să elimine diferenţele legate de propunerile de reformă şi să deblocheze ajutorul financiar necesar evitării intrării în incapacitate de plată, transmite Bloomberg.
Tsipras va discuta după-amiază cu preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi, directorul general al FMI Christine Lagarde şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, într-un efort de a ajunge la un acord înainte de expirarea programului de salvare de 240 de miliarde de dolari şi scadenţa unor datorii de 1,54 miliarde de euro către FMI, pe 30 iunie.
Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare.
---
Actualizare 13:17
Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat, miercuri, majorarea plafonului liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinat băncilor greceşti, cu suma solicitată de autorităţile de la Atena, a declarat o sursă din mediul bancar, fără a preciza despre ce majorare este vorba, transmit Reuters şi AFP.
Este pentru a cincea oară în ultimele opt zile, şi a treia oară în ultimele trei zile, când BCE majorează finanţarea pentru băncile greceşti, în condiţiile în care retragerile de depozite au crescut până la aproape un miliard de euro pe zi.
"Banca centrală a Greciei a obţinut aprobarea pentru majorarea ELA pe care a solicitat-o. Dacă va fi necesar, consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou în următoarele 24 de ore", a declarat sursa.
(Elena Deacu)
---
Parlamentarii eleni au reacţionat cu mânie la concesiile oferite de premierul Alexis Tsipras în negocierile cu creditorii internaţionali, iar vicepreşedintele Parlamentului, Alexis Mitropoulos, membru al partidului de guvernământ Syriza, a avertizat că acordul să fie aprobat.
Speranţele cu privire la un acord între Grecia şi creditorii săi au crescut, luni, după ce autorităţile de la Atena au trimis un nou set de propuneri, care au fost salutate de preşedintele Consiliului European Donald Tusk. Conţinutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că discuţiile pentru un acord cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, preţul electricităţii şi restabilirea "normalităţii" în ceea ce priveşte dreptul la un loc de muncă.
Banca Centrală Europeană a majorat, ieri, plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinat băncilor greceşti, pentru a doua oară în ultimele două zile şi pentru a patra oară în ultima săptămână, potrivit unor surse bancare, citate de Reuters şi preluate de Agerpres.
Consiliul guvernatorilor BCE a avut, ieri dimineaţă, o teleconferinţă, după reuniunea de luni a liderilor zonei euro, şi a decis să majoreze finanţarea pentru băncile greceşti.
"Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou «via teleconferinţă» de fiecare dată când va fi nevoie", potrivit sursei citate.
După ce, săptămâna trecută, a majorat plafonul liniei de finanţare de urgenţă destinată băncilor greceşti până la 86 miliarde euro, BCE a decis, luni, să majoreze acest plafon cu 1,9 miliarde euro. Dacă, anterior, BCE revizuia în fiecare săptămână finanţarea de urgenţă destinată băncilor greceşti, în ultima săptămână consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit să se întâlnească aproape în fiecare zi, în condiţiile în care retragerile de depozite din băncile greceşti continuă, iar negocierile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali se apropie de momentul culminant.
Donald Tusk a anunţat că o nouă reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro va avea loc în această seară, la Bruxelles, în vederea obţinerii unui acord între Grecia şi creditorii săi şi pentru evitarea intrării Republicii Elene în incapacitate de plată.
În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea afla în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.
Unii specialişti spun că şi dacă Grecia nu-şi va plăti datoria, agenţiile de rating ar putea considera că ţara nu se află în incapacitate de plată, dacă autorităţile vor anunţa că îşi vor onora toate obligaţiile financiare către creditorii privaţi, potrivit unor specialişti.
Reprezentanţii Standard & Poor's au confirmat, citaţi de Mediafax, că ratarea plăţii datoriei către FMI nu va declanşa retrogradarea ratingului Greciei la nivelul "default selectiv".