Tudose vrea ca Parlamentul să îl ancheteze pe Havrileţ în urma creşterii preţului energiei

S.A.
Politică #Energie / 9 august 2017

Mihai Tudose, în şedinţă de Guvern (Sursa foto: Gov.ro)

Mihai Tudose, în şedinţă de Guvern (Sursa foto: Gov.ro)

Premierul: "Parlamentul să îl întrebe pe Havrileţ de ce îi e cald de trei luni"

Premierul Mihai Tudose a declarat astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, că va solicita Parlamentului să demareze o investigaţie la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), condusă de Nicolae Havrileţ, ca urmare a creşterilor din ultima perioadă a preţului energiei electrice pe bursă.

Întrebat de premier despre evoluţia preţului energiei, ministrul de resort, Toma Petcu, a precizat că faţă de săptămâna trecută preţurile la energia electrică sunt într-o uşoară scădere pe "PZU, pe bursa secundară", dar că în continuare ANRE nu a realizat "o analiză riguroasă şi transparentă a comportamentului pe piaţă, pe piaţa de a doua zi".

Mihai Tudose i-a răspuns: "Eu cred că este un moment în care noi, Guvernul, să cerem public Parlamentului o anchetă la ANRE. Nu sunt subordonaţi nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileţ, de ce lui îi e cald, aşa de vreo trei luni, două luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o adresă oficială către Parlament".

Toma Petcu i-a mai spus premierului că o să-i înainteze o notă, pentru a decide în consecinţă, moment în care Mihai Tudose a replicat: "Tocmai am decis. O facem, poate întreabă cineva. Să îl deranjeze cineva. E vară. E cald".

Săptămâna trecută, ministerul Energiei a precizat, într-un comunicat de presă, că semnalele primite din piaţa energiei electrice privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători de energie din ţara noastră au fost transmise spre analiză Consiliului Concurenţei, în urma situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că pe piaţa secundară de energie aproape 45% din cantitate este tranzacţionată pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), iar de acolo provine problema creşterii preţului la energie.

Într-o conferinţă de presă, Toma Petcu a afirmat, potrivit Agerpres: "Încă de acum patru săptămâni ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuţii atât cu ANRE, cât şi cu Consiliul Concurenţei, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurenţă sau neconcurenţă. Am cerut domnului Havrileţ să facă o analiză să zică dacă sunt decizii pe care trebuie să le luam. Am avut discuţii cu directorul OPCOM şi am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar preţurile şi anomaliile din preţuri. Am observat că în iunie la toate contractele pentru furnizorii de ultimă instanţă, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE să fie amânată această licitaţie".

Potrivit ministrului, problema este că toate aceste companii, care nu au încheiat contractele bilaterale, s-au dus cu toată această cantitate şi cumpără energia din Piaţa pentru Ziua Următoare.

Toma Petcu a mai arătat: "Este pentru prima dată când într-o piaţă secundară avem aproape 45% din cantitatea de energie consumată tranzacţionată pe PZU. Am înteles că de acolo provine problema. Sperăm că ANRE să demareze cât mai repede această procedură de licitaţie ca toţi aceşti furnizori să aibă contracte bilaterale fără să mai vină cu cantităţile suplimentare e PZU".

Potrivit ANRE, creşterea preţurilor energiei electrice de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) reflectă o corectă funcţionare a mecanismelor de piaţă concurenţială, ce asigură corelarea cererii cu oferta, în condiţiile meteo actuale.

Într-un comunicat de presă de luni, instituţia a precizat: "ANRE consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar şi pe celelalte pieţe, reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului. De altfel, creşterea preţurilor la energia electrică este evidentă pe toate pieţele din Europa în general şi în regiunea noastră în special, pe fondul creşterii consumului datorat temperaturilor extreme precum şi diminuării aportului resurselor ieftine cum sunt energia hidro şi eoliană".

În urma informaţiilor şi aprecierilor apărute în spaţiul public în ceea ce priveşte posibilitatea ca suspendarea licitaţiei PCSU să fie una din cauzele creşterii preţurilor pe PZU, reprezentanţii Autorităţii au precizat că, în urma parcurgerii etapelor de pregătire a achiziţiei de către FUI a energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal, ANRE a constatat că licitaţia de pe piaţa centralizată pentru serviciul universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 nu poate avea loc, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile necesare începerii şi desfăşurării conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014.

Auroritatea a menţionat: "Ca urmare, singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau: anularea licitaţiei de către ANRE în condiţiile prevăzute de art. 68 din regulamentul PCSU; anularea licitaţiei de către OPCOM în condiţiile prevăzute de art. 69 din regulamentul PCSU; suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU în condiţiile prevăzute de art. 36 din Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin ordinul ANRE nr. 92/2015, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Metodologie de tarife, aplicate de FUI clienţilor finali".

Anularea licitaţiei conform primelor două variante ar fi determinat, potrivit prevederilor regulamentului PCSU, tranzacţionarea energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal, exclusiv din PZU şi piaţa de echilibrare, a mai arătat ANRE.

"În această situaţie, având în vedere evoluţia crescătoare a preţurilor pe PZU în trimestrul II 2017 precum şi specificul climatologic al trimestrului III, s-a estimat că ar fi rezultat o creştere a preţului PZU, precum şi cel mai mare impact de creştere a preţului de achiziţie a energiei electrice destinate clienţilor beneficiari de serviciu universal", au afirmat reprezentanţii arbitrului de pe piaţa de energie.

ANRE a apreciat că deficitul de ofertă indicativă reprezintă o deficienţă majoră, care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile şi că sunt aplicabile prevederile art. 36 din Metodologia de tarife, conform căreia poate decide suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU, pentru o perioadă determinată, în cazul în care constată disfuncţionalităţi majore ale PCSU, pentru a căror clarificare/remediere este necesară o perioadă mai lungă de 45 de zile.

Ca urmare, a motivat Autoritatea, a fost aleasă varianta 3, pentru ca în următoarele două luni să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU, lăsând posibilitatea furnizorului de ultimă instanţă (FUI) de a-şi optimiza preţul de achiziţie a energiei electrice furnizate la tarife CPC (componenta de piaţă concurenţială) în trimestrul al treilea al acestui an prin tranzacţionarea cantităţilor respective pe toate pieţele centralizate administrate de OPCOM, începând cu luna iunie 2017, în vederea reducerii presiunii asupra tarifelor plătite de clienţii finali.

"Referitor la reluarea sesiunilor de licitaţie, dorim să precizăm că pregătirea licitaţiei PCSU pentru achiziţia de către FUI a energiei necesare clienţilor beneficiari ai SU (serviciu universal n.r) va demara în data de 11.08.2017, dar licitaţia va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC aferente trimestrului IV 2017, să înceapă la 1.10.2017", a adăugat ANRE.

Autoritatea a precizat că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon, iar transferul achiziţiei din PCSU în celelalte pieţe, chiar în condiţiile achiziţiei preponderent din PZU, nu avea cum să determine o dublare sau chiar o triplare a preţului din această piaţă.

"Având în vedere cele prezentate mai sus, precum şi mecanismele de funcţionare integrată a pieţei interne europene de energie electrică, considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi ale reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei", au conchis reprezentanţii Autorităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb