Isteria provocată de manifes-tarea gripei aviare în ţara noastră omoară în afară de găini şi afacerile unor firme de turism şi de transporturi persoane. Întreprinzătorilor din aceste sectoare nu le vine încă să creadă că turiştii străini vor ocoli nu numai Delta Dunării, dar şi staţiunile montane şi nu numai în această lună, dar chiar şi anul viitor. În perioada de toamnă operatorii internaţionali de turism contractează locurile pentru Sărbătorile de iarnă şi este greu de crezut că vor mai găsi turişti străini interesaţi să vină în România. Mai mult, unii analişti estimează că efectele gripei aviare vor afecta turismul şi anul viitor.
Deocamdată, însă, reacţiile agenţilor economici din turism sînt contradictorii. Dacă unii preconizează că societăţile lor vor falimenta în curînd, alţii încearcă să se încurajeze singuri.
Cornel Găină, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi proprietarul Complexului "Cormoran" din Deltă, ne-a confirmat pierderile financiare ale turismului din Delta Dunării. "Dacă joia trecută aşteptam 126 turişti străini şi români, astăzi (n.n. - vineri) au mai rămas doar şase turişti români, iar pentru săptămîna viitoare toţi cei 86 turişti aşteptaţi şi-au anunţat absenţa", a afirmat Cornel Găină. Estimările domniei sale privind pierderile în propria afacere se ridică la 350.000 euro pînă la sfîrşitul anului. Responsabilitatea pierderilor revine, potrivit opiniilor preşedintelui ANAT, atît recomandării Autorităţii Naţionale pentru Turism din 9 octombrie, cît şi posturilor de televiziune străine care au influenţat turiştii. ANT a recomandat restrîngerea activităţii agenţiilor de turism, ceea ce a dus la o "isterie în documente", potrivit lui Cornel Găină.
Întreruperea sau amînarea vacanţelor în Deltă s-a făcut şi de cei care "veneau în grupuri mici pentru vînătoare sau pescuit şi care nu aveau bilete cumpărate", a precizat Ion Cristea, reprezentant al "Amatour" SRL. Anularea vizitelor turistice mai are o sursă importantă - ambasadele străine care îşi întorc turiştii din vacanţă, spunîndu-le că "Delta este închisă sau în carantină", ne-a declarat Gasser Sibille, director executiv al "Eco Pontica Foundation".
Informaţia a fost confirmată şi de IBIS Tour care a menţionat în acest sens ambasadele Marii Britanii şi Germaniei, deşi George Leonida, director în cadrul genţiei de turism "Paralela 45" ne-a asigurat că partenerii străini "sunt liniştiţi".
• Reprezentanţii asociaţiilor profesionale sînt mai încrezători
Marinela Stoian, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural este de părere că turismul din ţara noastră nu este afectat din moment ce "oricum nu veneau mulţi turişti în perioada asta a anului", iar cei care au bilete cumpărate nu şi-au anulat vizita de vacanţă. Despre perioada de iarnă şi despre modul în care poate fi afectat turismul de Crăciun şi Revelion domnia sa a spus că nu ştie nimic sigur. Luna octombrie, considerată ca parte a extrasezonului turistic, nu va aduce pierderi semnificative turismului autohton, consideră Dragoş Răducan, secretar general al Federaţiei Patronale din Turismul Românesc. Singurele efecte negative se vor datora, în opinia lui Dragoş Răducan, pierderii capitalului de imagine accentuat de inundaţiile care au afectat ţara anul acesta. Domnia sa a precizat însă că deşi pierderile nu vor afecta industria turismului, "în Deltă se vor înregistra falimente în rîndul firmelor care au luat credite de la bănci şi nu le mai pot restitui din cîştiguri".
Sfîrşitul de an nu va aduce o scădere a încasărilor agenţiilor de turism, din moment ce "doar românii accesau serviciile din timpul iernii spre deosebire de străinii, care nu preferă România pentru petrecerea Revelionului", ne-a declarat Dragoş Răducan.
Chiar dacă panica instalată în rîndul turiştilor pare să afecteze doar cîştigurile imediate ale firmelor specializate, efectele pe termen lung pot fi dezastruoase.