Liderii europeni au adoptat, în noaptea de joi spre vineri, la Bruxelles, un pachet de măsuri împotriva crizei datoriilor din zona euro.
Participanţii la summit au adoptat pactul numit "Euro Plus", potrivit anunţului preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a confirmat că state din afara zonei euro - Danemarca, Polonia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi România, au semnat documentul care, printre altele, stabileşte ţinte non-legislative pentru armonizarea pieţelor muncii.
Liderii regiuni au stabilit consolidarea fondului de susţinere a ţărilor din zona euro. Pactul, care vine într-un moment în care Portugalia pare să se îndrepte spre un pachet de ajutor financiar extern, a fost posibil datorită unui compromis făcut pentru a răspunde condiţiilor Germaniei. Berlinul a cerut reeşalonarea contribuţiei Germaniei la viitorul mecanism de sprijinire a uniunii monetare.
"Am adoptat un pachet complet de măsuri economice, după mai multe luni de negocieri", a declarat Herman Van Rompuy.
Capacitatea efectivă de împrumut a fondului de sprijin pentru statele din zona euro aflate în dificultate, înfiinţat anul trecut, a fost majorată de la 250 de miliarde euro la 440 de miliarde euro. Rezolvarea problemei asigurării finanţării suplimentare a fost amânată pentru luna iunie.
Fondului temporar îi va urma, în 2013, unul permanent - Mecanismul European de Stabilitate, care va avea o capacitate de împrumut de 500 de miliarde euro. Din această sumă, 80 de miliarde reprezintă capital vărsat de statele din zona euro, iar restul - garanţii. Germania va avea cea mai mare contribuţie la acest fond: 22 de miliarde euro.
Liderii europeni au stabilit că, prin fondurile de sprijin, vor putea fi cumpărate direct datorii ale statelor aflate în dificultate financiară, în schimbul unui program sever de reducere a cheltuielilor.