Republica Moldova urmează să primească un pachet de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene faţă de o ţară care nu aparţine de blocul european, relatează Euronews, citat de Digi24.
Comisia Europeană a anunţat că Moldova va primi sumele de bani între 2021 şi 2024 pentru a-i folosi în vederea redresării economice după pandemia de coronavirus şi pentru a promova investiţiile în ţară.
Livrarea acestor bani este, însă, condiţionată de reforme în domeniul judiciar şi pentru combaterea corupţiei.
"Republica Moldova se află la o răscruce. Acest plan pentru redresarea economică a Moldovei reprezintă un efort fără precedent pentru a ajuta ţara să îşi accentueze eforturile de reformă în interesul poporului", a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Banii europeni, care vor ajunge în Moldova sub formă de împrumuturi, granturi şi investiţii, sunt meniţi să promoveze creşterea economică şi sunt direcţionaţi spre domenii precum tehnologie digitală, infrastructură şi educaţie.
Alegeri anticipate în Republica Moldova, în iulie
Anunţul UE vine şi în contextul în care moldovenii urmează să vină din nou la urne, în 11 iulie, pentru a alege un nou parlament. Alegerile anticipate au fost declanşate după ce preşedinta Maia Sandu a dizolvat parlamentul anterior, acesta fiind dominat o majoritate pro-rusă, condusă de fostul preşedinte, învins în alegeri, Igor Dodon.
Un sondaj de luna trecută, efectuat de o casă de sondare din Moldova, arăta că mai mult de două treimi dintre cei care au răspuns susţin aderarea ţării la Uniunea Europeană.
În încercarea de a opri alegerile anticipate, în contextul în care forţele politice pro-europene par că au avantajul în sondaje, majoritatea pro-rusă din fostul parlament a încercat să schimbe majoritatea de la Curtea Constituţională a Moldovei fără nicio acoperire legală, declanşând, astfel, o criză constituţională.
La sfârşitul lunii aprilie, majoritatea parlamentară, formată din partide pro-ruse, în opoziţie cu preşedinta Maia Sandu, au încercat revocarea din funcţie a mai multor judecători de la Curtea Constituţională a Moldovei, deşi aceştia nu pot fi demişi sau schimbaţi din funcţie, conform Constituţiei ţării. Maia Sandu anunţa, ulterior, convocarea Consiliului Suprem de Securitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2021, 12:56)
Incepe distractia si la Moldoveni
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2021, 15:28)
mai repede va incepe razboiul in Crimeea