UE anunţă că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, înainte de alegerile decisive din iulie

J.P.
Internaţional / 6 iunie 2021

UE anunţă că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, înainte de alegerile decisive din iulie

Republica Moldova urmează să primească un pachet de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene faţă de o ţară care nu aparţine de blocul european, relatează Euronews, citat de Digi24.

Comisia Europeană a anunţat că Moldova va primi sumele de bani între 2021 şi 2024 pentru a-i folosi în vederea redresării economice după pandemia de coronavirus şi pentru a promova investiţiile în ţară.

Livrarea acestor bani este, însă, condiţionată de reforme în domeniul judiciar şi pentru combaterea corupţiei.

"Republica Moldova se află la o răscruce. Acest plan pentru redresarea economică a Moldovei reprezintă un efort fără precedent pentru a ajuta ţara să îşi accentueze eforturile de reformă în interesul poporului", a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Banii europeni, care vor ajunge în Moldova sub formă de împrumuturi, granturi şi investiţii, sunt meniţi să promoveze creşterea economică şi sunt direcţionaţi spre domenii precum tehnologie digitală, infrastructură şi educaţie.

Alegeri anticipate în Republica Moldova, în iulie

Anunţul UE vine şi în contextul în care moldovenii urmează să vină din nou la urne, în 11 iulie, pentru a alege un nou parlament. Alegerile anticipate au fost declanşate după ce preşedinta Maia Sandu a dizolvat parlamentul anterior, acesta fiind dominat o majoritate pro-rusă, condusă de fostul preşedinte, învins în alegeri, Igor Dodon.

Un sondaj de luna trecută, efectuat de o casă de sondare din Moldova, arăta că mai mult de două treimi dintre cei care au răspuns susţin aderarea ţării la Uniunea Europeană.

În încercarea de a opri alegerile anticipate, în contextul în care forţele politice pro-europene par că au avantajul în sondaje, majoritatea pro-rusă din fostul parlament a încercat să schimbe majoritatea de la Curtea Constituţională a Moldovei fără nicio acoperire legală, declanşând, astfel, o criză constituţională.

La sfârşitul lunii aprilie, majoritatea parlamentară, formată din partide pro-ruse, în opoziţie cu preşedinta Maia Sandu, au încercat revocarea din funcţie a mai multor judecători de la Curtea Constituţională a Moldovei, deşi aceştia nu pot fi demişi sau schimbaţi din funcţie, conform Constituţiei ţării. Maia Sandu anunţa, ulterior, convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Incepe distractia si la Moldoveni

    1. mai repede va incepe razboiul in Crimeea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb